ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Συλλογικό έργο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Svetozar Rajak, Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου,
Ειρήνη Καραμούζη, Ευάνθης Χατζηβασιλείου
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Μετάφραση: Γιάννης Βογιατζής
Ένα βιβλίο-οδηγός για τα Βαλκάνια και τον ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Κίνας στις τοπικές διενέξεις.
Ευρισκόμενη ακριβώς πάνω στο τεκτονικό ρήγμα δύο ανταγωνιστικών ιδεολογικών και στρατιωτικών συμμαχιών του Ψυχρού Πολέμου, και διαποτισμένη από εθνική, πολιτισμική και θρησκευτική πολυμορφία, η περιοχή των Βαλκανίων προσφέρεται ιδιαιτέρως για τη μελέτη του Ψυχρού Πολέμου.
Δεκαέξι ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες και καθηγητές διεθνών σχέσεων μελετούν μια σειρά σύνθετων θεμάτων που σπάνια συνυπάρχουν σε επίτομη έκδοση. Το βιβλίο διερευνά αφενός τις ρίζες, την εξέλιξη και την επίδραση του ίδιου του Ψυχρού Πολέμου στα Βαλκάνια και αφετέρου το ειδικό βάρος των τοπικών συνθηκών και πιέσεων και δομείται γύρω από πέντε μεγάλες θεματικές: (Ι) Τα Βαλκάνια και η γένεση της ψυχροπολεμικής τάξης πραγμάτων· (ΙΙ) Στρατιωτικές συμμαχίες και Βαλκάνια· (ΙΙΙ) Άβολες σχέσεις με τις υπερδυνάμεις· (IV) Βαλκανικά διλήμματα τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 και ο «Σημαντικός Άλλος»: η ΕΟΚ, και (V) Ταυτότητα, κουλτούρα, ιδεολογία. Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη συμβολή στη βιβλιογραφία του Ψυχρού Πολέμου καθότι οι συγγραφείς βασίζονται σε εκτεταμένη αρχειακή έρευνα, τόσο στα τοπικά όσο και στα αμερικανικά, τα πρώην σοβιετικά και τα δυτικοευρωπαϊκά αρχεία.
Το βιβλίο Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο, ο νέος τίτλος της σειράς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, δείχνει πώς στα ψυχροπολεμικά Βαλκάνια συνδυάστηκαν τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις των υπερδυνάμεων με τα εθνικά ενδιαφέροντα των βαλκανικών χωρών που αξιοποίησαν κάθε ευκαιρία διεθνούς έντασης και ύφεσης για να διαμορφώσουν εθνικές πορείες προς τον καπιταλισμό ή τον κομμουνισμό χωρίς να παραμελούν, παράλληλα, διμερείς και περιφερειακές τριβές.
Οι συντελεστές του τόμου
Οντ Άρνε Γουέσταντ (Odd Arne Westad) – Kαθηγητής Αμερικανοασιατικών Σχέσεων στην έδρα S.T. Lee του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στο Kennedy School of Government.
Μπενεντέτο Ζακάρια (Benedetto Zaccaria) – Eρευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Alcide De Gasperi του European University Institute.
Γιάννης Ο. Ιατρίδης – Oμότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νότιου Κονέτικατ.
Ειρήνη Καραμούζη – Aναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Έχει γράψει το βιβλίο Greece, the EEC and the Cold War, 1974-1979: The Second Enlargement.
Λορίν Κραμπ (Laurien Crump) – Επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Έχει γράψει το βιβλίο The Warsaw Pact Reconsidered: International Relations in Eastern Europe, 1955-69.
Μαρκ Κρέιμερ (Mark Kramer) – Διευθυντής του Προγράμματος Σπουδών του Ψυχρού Πολέμου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και Senior Fellow στο Κέντρο Ντέιβις Ρωσικών και Ευρασιατικών Σπουδών του Χάρβαρντ.
Γιόρνταν Μπάεφ (Jordan Baev) – Καθηγητής Διεθνούς Ιστορίας και διευθυντής Ερευνών στις Σπουδές Ασφαλείας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας Rakovski, καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας.
Ίβο Μπάνατς (Ivo Banac) – Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στην έδρα Bradford Durfee του Πανεπιστημίου του Γέιλ και καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ.
Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου – Αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου.
Μεχμέτ Ντοσεμετζί (Mehmet Döşemeci) – Επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μπάκνελ (Bucknell). Έχει γράψει το βιβλίο Debating Turkish Modernity: Civilization, Nationalism, and the EEC.
Έφη Πενταλιού – Fellow στο LSE IDEAS και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης του Συμβουλίου Ερευνών στις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές (Arts and Humanities Research Council), καθώς και υπεύθυνη αξιολογήσεων του H-Diplo.
Μίροσλαβ Πέρισιτς (Miroslav Perišić) – Διευθυντής των Αρχείων της Σερβίας και Senior Fellow στο Ίδρυμα Πρόσφατης Ιστορίας της Σερβίας στο Βελιγράδι.
Σβέτοζαρ Ράγιακ (Svetozar Rajak) – Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ιστορίας στο London School of Economics and Political Science (LSE) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Cold War History.
Αϊσεγκιούλ Σεβέρ (Ayşegül Sever) – Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης.
Σπυρίδων Σφέτας – Αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης Βαλκανικής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ευάνθης Χατζηβασιλείου – Καθηγητής Μεταπολεμικής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.