«Η Εφημερίς των Κυριών» της Ευσταθίας /Μουσείο του Νοσοκομείου Σωτηρία

To Black Duck προτείνει:
«Η Εφημερίς των Κυριών» της Ευσταθίας
στο Μουσείο του Νοσοκομείου Σωτηρία
Κυριακή 19 Μαϊου 2019 και ώρα 19:30

Το ιδιότυπο ελληνικό fin de siecle άρχισε με το ξύπνημα μιας πρώτης αστικής συνείδησης ανάμεσα στους λιγοστούς ευπόρους των Αθηνών. Γύρω, αθλιότητα και αγραμματοσύνη. Ανάμεσα στις αμεσότερες απειλές της χώρας, η επιδημία της φθίσης που περνούσε από τάξεις και γειτονιές χωρίς διακρίσεις. Έτσι, ο αντιφυματικός αγώνας πήρε από νωρίς προτεραιότητα στις αστικές πρωτοβουλίες για μια καλύτερη οργάνωση της νεοελληνικής κοινωνίας. Μέσα στον κύκλο της πρώτης Ελληνίδας εκδότριας εφημερίδας Καλλιρρόης Παρρέν, μυήθηκε η Σοφία Σλήμαν στα ιδανικά της κοινωνικής δράσης. Εκεί συνέλαβε την ιδέα του πρώτου ελληνικού αστικού φθισιατρείου και με τη βοήθεια των κυριών της «Εφημερίδος» δημιούργησε και διοίκησε τη «Σωτηρία». Μετά από έναν αιώνα, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε και να αποδώσουμε τα εύσημα στις πρώτες εκείνες ανήσυχες γυναίκες που δεν εφησύχασαν στα σαλόνια τους αλλά ονειρεύτηκαν έναν καλύτερο και υγιέστερο κόσμο.

Με τον ευκαιρία του φετινού εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων, Κυριακή 19 Μαϊου 2019 και ώρα 19:30, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σωτηρία και το Μουσείο Σωτηρία, φιλοξενούν την παράσταση «Η Εφημερίς των Κυριών», της Ευσταθίας.

Ένα θρυλικό έντυπο  μιας τεράστιας προσωπικότητας του 19ου αι ,  συγκινεί και εμπνέει μία σύγχρονη τραγουδοποιό, ώστε να  δημιουργήσει  μια παράσταση.

Πρόκειται για ένα ανθολόγιο  άρθρων της εφημερίδας, πλαισιωμένο με σύγχρονα κείμενα, με τραγούδια και μουσικές από το παρελθόν ως το σήμερα, φτιάχνοντας μια γέφυρα ανάμεσα στο «τότε» και το «τώρα»,  δίνοντας  τη δυνατότητα στο θεατή να αφουγκραστεί κομμάτια της «μικρής ιστορίας» του τόπου μας και της αναπόφευκτης συνέχειάς της.

«Η Εφημερίς των Κυριών», εξεδόθη  για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 από την Καλλιρρόη Παρρέν.  Η πρώτη εφημερίδα φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες. Γυναίκες μιας άλλης εποχής, χωρίς  βασικά δικαιώματα, μην έχοντας πρόσβαση στη μόρφωση και καμία εξουσία πάνω στον εαυτό τους.

Έρευνα, Σύνθεση κειμένων, πρωτότυπα κείμενα και μουσική : Ευσταθία

Σκηνοθεσία : Ανδρομάχη Μαρκοπούλου

Πιάνο : Χάρης Μπότσης

Μουσική επιμέλεια: Ευσταθία, Χάρης Μπότσης

Παίζουν: Ευσταθία, Ανδρομάχη Mαρκοπούλου, Χάρης Μπότσης, Νίκη Μαυροειδή.

Παραγωγή: Black Duck, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σωτηρία

Είσοδος Ελεύθερη

*Η παράσταση « Η Εφημερίς των Κυριών», της Ευσταθίας, έχει ξεκινήσει ήδη το ταξίδι της, σε χώρους αναλόγου ενδιαφέροντος, ήδη από το 2017.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Άκης Δήμου «Η νύχτα των μυστικών»

Θέατρο Μπέλλος   Άκης Δήμου «Η νύχτα των μυστικών»   Σκηνοθεσία Αικατερίνη Παπαγεωργίου Μουσική Γιάννης Χριστοδουλόπουλος Από τις 21 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο &

Ένα Σπουδαίο Γεύμα φέρνει την αλλαγή!

  Ένας σπουδαίος λόγος φέρνει στο service και την υποδοχή πελατών τον ηθοποιό Κωστή Σαββιδάκη, τον συγγραφέα Στέφανο Ξενάκη, τον τραγουδιστή Λεωνίδα Μπαλάφα, τον παρουσιαστή

ΒΟΫΤΣΕΚ Του ΓΚΕΟΡΓΚ ΜΠΥΧΝΕΡ

ΒΟΫΤΣΕΚ Του ΓΚΕΟΡΓΚ ΜΠΥΧΝΕΡ Επεξεργασία κειμένου – Σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης «Αν κοιτάξεις στο βάθος της ψυχής ενός ανθρώπου θα συναντήσεις μόνο την άβυσσο» Καρλ