Εργαστήριο Υποκριτικής “The Vertical of The Role”

Εργαστήριο Υποκριτικής

The Vertical of The Role

– Μια σύγχρονη μέθοδος προσέγγισης του ρόλου-

με τον σκηνοθέτη-ηθοποιό

Δημήτρη Τσιάμη.

από 30/5/2019 έως 1/07//2019 στο Θέατρο Άβατον

Πόσο έτοιμοι είναι οι ηθοποιοί σήμερα να δουλέψουν αυτόνομα, ολοκληρωμένα και ουσιαστικά πάνω στο ρόλο τους, χωρίς την καθοδήγηση ή τη βοήθεια κάποιου σκηνοθέτη; Βάσει ποιας μεθόδου; Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει στον ηθοποιό η μεθοδική προσέγγιση και ανάπτυξη του ρόλου σε σύγκριση με την εμπειρική ή την ενστικτώδη προσέγγιση του;

Το θέατρο και η τέχνη του ηθοποιού διαρκώς αλλάζουν και εξελίσσονται. Διαπιστώνουμε όμως πως είναι πολλοί λίγοι οι ηθοποιοί που πραγματικά κατέχουν κάποια συγκεκριμένη μέθοδο εργασίας και ακόμη λιγότεροι εκείνοι οι οποίοι κατέχουν τα εργαλεία για να δουλέψουν και να δημιουργήσουν πάνω στις απαιτήσεις του σύγχρονου θεάτρου.

Οι ηθοποιοί στην πλειοψηφία τους εξαντλούν την προσωπική τους προετοιμασία στην αποστήθιση του κειμένου τους και σε μια επιδερμική ανάλυση του ρόλου τους, τις περισσότερες φορές βασισμένοι σε αλλοιωμένες ή παρερμηνευμένες αρχές του συστήματος Στανισλάβσκι. Άλλες φορές στηρίζονται στην εξωτερική μίμηση κάποιας φόρμας που γνώρισαν παθητικά μέσα από την παρακολούθηση κάποιας παράστασης.

Στόχος της μεθόδου The Vertical Of The Role είναι να καλύψει αυτό το κενό στην εκπαίδευση των ηθοποιών και να καταστήσει τον ηθοποιό ανεξάρτητο δημιουργό και «συγγραφέα» του ρόλου του, βάσει μιας φιλοσοφίας και προσέγγισης που να ανταποκρίνεται στα ζητούμενα του σύγχρονου θεάτρου. Μέσα από συγκεκριμένα βήματα η μέθοδος δείχνει στον ηθοποιό τον δρόμο για τον φιλοσοφικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό πυρήνα του ρόλου. Τον δρόμο για την ανάπτυξη του κάθετου άξονα του ρόλου.

Εκτός από το ταλέντο αυτό που κάνει έναν ηθοποιό να ξεχωρίζει είναι η γνώση των μυστικών της τέχνης του, η γνώση των τεχνικών και των μεθόδων της. Η ποιότητα της δουλειάς του ηθοποιού που έχει μυηθεί, ασκηθεί και προετοιμαστεί βάσει της μεθόδου The Vertical Of The Role γίνεται άμεσα αντιληπτή όταν εκείνος βρίσκεται στη σκηνή. Ο ηθοποιός κατέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία συνδέεται με τον πυρήνα του ρόλου του και φανερώνει την ιδέα και τα θέματα του, αναδεικνύοντας τις φιλοσοφικές ή ακόμη και τις μεταφυσικές διαστάσεις του ρόλου σε ερμηνείες πέρα από τον ρεαλισμό ή την αποστασιοποίηση. Αυτή η διαφοροποίηση οδηγεί σε μια νέα σκηνική γλώσσα και ανοίγει νέες προοπτικές για το θέατρο, αλλά και νέες πηγές ενέργειας, έκφρασης και δημιουργικότητας για τον ηθοποιό.

Η μέθοδος The Vertical of The Role αναπτύχθηκε από τον Jurij Alschitz, έναν από τους σημαντικότερους δάσκαλους θεάτρου σήμερα, έπειτα από πολυετή έρευνα και πρακτική εφαρμογή. Η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία από ηθοποιούς στην Σκανδιναβία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, Κύπρο, Ελλάδα, Βραζιλία, Μεξικό κ.α. Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος αναπτύσσεται συνεχώς από την ομάδα δασκάλων του World Theatre Training Institute AKT ZENT, το οποίο λειτουργεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Jurij Alschitz.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιάμης είναι πιστοποιημένος δάσκαλος της μεθόδου The Vertical Of The Role και μέλος της ομάδας δασκάλων του World Theatre Training Institute AKT ZENT.

 

Χώρος Διεξαγωγής: Θέατρο Άβατον (Ευπατριδών 3, Γκάζι)

Διάρκεια: 40 ώρες (10 συναντήσεις)  από 30/5/2019 έως 1/07//2019 ,

Ημέρες & ώρες: Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη , 18.00-22.00

Δίδακτρα: 180 ευρώ (160 ευρώ για εγγραφές και εξόφληση προκαταβολής μέχρι 21 Μαϊου)

Δηλώσεις συμμετοχής / πληροφορίες: per_theater_formance@yahoo.gr, 6937553009.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΜΗΣ

 

Απόφοιτος της σχολής E.A.T.C.-ΑΚΤ ΖΕΝΤ (GITIS Class)

Μέλος της ομάδας δασκάλων του World Theatre Training InstituteAKT ZENT  (Βερολίνο). Πιστοποιημένος δάσκαλος των μεθόδων που ανέπτυξε ο Dr. Jurij Alschitz. Συνεργάτης του από το 2009, συμμετείχε ως εκπαιδευτής, σκηνοθέτης και ηθοποιός στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, «ALthattheatre”, “World Theatre Training Laboratory” “The new face of acting teachers”, “Methodika”, “School of Dialogue”κ.α.

 

Από το 2017 διδάσκει στο East 15 Acting School στο Λονδίνο το μάθημα του Devised Theatre στους δευτεροετείς του BA Acting International.

 

Σκηνοθέτης και ηθοποιός της ομάδας PerTheaterFormance (“In A Gadda Da Vida-Επτά Ημέρες Δημιουργίας”, “Τέχνη”,“Μότσαρτ & Σαλιέρι -Το Ρέκβιεμ” «Ωραίοι σαν βερολινέζοι»,«Ο Θεός Κυρίλοφ» , “Το Κλέφτικο-Μία Τελετουργία”,  “Μέγας Προφητικός Καζαμίας”, «Η γενιά των Κόστια», «Στους Dada Θα  Άρεσε Μια Νύχτα Σαν Κι Αυτή», “T.R.as.H.-Think Rubbish As Hope”, «Φετίχ», «Το χορικό του Χρόνου» «Άδειος Χώρος-Εθνικό Θέατρο» κ.α.)

 

Παραστάσεις της Per Theater Formance έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου στην Ιταλία, Γερμανία, Μογγολία, Ν.Κορέα και Τουρκία.

 

Επίσης έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: “White Shadow-A Ritual Encounter” Heimathafen, Neukoln, Berlin (Συν-σκηνοθεσία με τον I.Ganot), “Ο Ξένος” του Αλμπέρ Καμύ (2017-18 .Θέατρο 104  Από Μηχανής Θέατρο)  «Εκείνος που δέχεται χαστούκια», του Λ.Αντρέγιεφ (Τεχνόπολις), «Θέατρο: Μια μηχανή του Χρόνου» (lecture performance, Θέατρο Εμπρός)

 

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες R.Palmieri, G.Gotti, Σ.Μαυραγάνη, Τ.Ράλλη, Μ. Λαμπροπούλου, Θ.Τσαπακίδη κ.α.

 

Έχει συντονίσει σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας θεάτρου στην Αθήνα, στο Βερολίνο (W.T.T.I. -ΑΚΤ ΖΕΝΤ), στο Ταταρστάν (Nauruz Festival), στην Ιταλία (Teatro Cajka), στην Κύπρο (13o Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος), στην N. Κορέα (Seoul International Duo Performing Arts Festival) κ.α.

 

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ | Roof Garden| KAKTOS

  ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ Roof Garden Ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ kaktos.gr   Μέσα από μικρές, καθημερινές ιστορίες (δοσμένες άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με σοβαρότερο

ΠΕΓΚΥ ΖΗΝΑ LIVE | ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ

ΠΕΓΚΥ ΖΗΝΑ LIVE ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ   Η Πέγκυ Ζήνα στο Θέατρο Άλσος την Τρίτη 18 Ιουνίου για μια βραδιά γεμάτη τραγούδια!   Εξαιρετική