Everything is Wonderful- 58o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Συμμετοχή στο 58o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Υποψήφιο για βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Chelsea Film Festival

 

Everything is Wonderful

 

Μία απολαυστική δραματική κομεντί για τη δυνατή φιλία ανάμεσα σε δύο Ευρωπαίες που ψάχνουν την προσωπική τους ευτυχία, ενώ δοκιμάζουν τα όρια της ελευθερίας και της φιλίας τους κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρού στη Νέα Υόρκη. Πρωταγωνιστεί η λαμπερή Τόνια Σωτηροπούλου (Skyfall) στο πλάι της ταλαντούχας Pia Mechler, η οποία υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία αυτής της σύγχρονης ματιάς στον γυναικείο ψυχισμό.

 

Σύνοψη

 

Ζώντας χωρίς οικονομικούς περιορισμούς, η Γερμανίδα Lena (Pia Mechler) πλήττει όλο και περισσότερο με τη φαινομενικά ανέμελη ζωή της στο όμορφο διαμέρισμά της στο Μπρούκλιν. Η Maria (Τόνια Σωτηροπούλου), μια πρώην σταρ σε σαπουνόπερες, είναι πλέον σερβιτόρα, απογοητευμένη που το όνειρό της να γίνει ηθοποιός στη Νέα Υόρκη φαίνεται ότι θα μείνει ανεκπλήρωτο· Όταν η Lena διαπιστώνει ότι ο σύζυγός της την απατά, οι δύο φίλες αποφασίζουν να συγκατοικήσουν και να βιώσουν μια εβδομάδα ξέφρενου πάρτι.

 

Διάρκεια: 79’

 

23 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

 

Visit

  1. Instagram: https://www.instagram.com/feelgood_entertainment/
  2. Twitter: https://twitter.com/FeelgoodEntment
  3. Fb: https://www.facebook.com/feelgoodentertainment.gr/
  4. Youtube: https://www.youtube.com/Feelgoodentertainment

 

 

Σημείωμα της σκηνοθέτη

 

Ως Γερμανίδα σκηνοθέτης που ζει στις ΗΠΑ και με μία κληρονομιά μετανάστευσης από τη μεριά της μητέρας μου -που μετράει αιώνες-, ένιωσα την ανάγκη να ζωγραφίσω το πορτρέτο μιας γενιάς μέσα από δύο σύγχρονες μετανάστριες στο κινηματογραφικό μου ντεμπούτο.

 

Το κλασικό θέμα της αναζήτησης της ευτυχίας εξερευνάται για την καθεμία ξεχωριστά. Οι χαρακτήρες έχουν την ιδέα μιας καλύτερης ζωής στην Αμερική, παρόλο που προέρχονται από προνομιούχες χώρες και κινητοποιούνται από την ιδέα ότι υπάρχει πάντα μια καλύτερη εκδοχή του τώρα. Δεν βρίσκουν λύσεις ή απαντήσεις, αλλά χάνονται στις πιθανότητες της κάθε στιγμής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν έχουν προβλήματα και έτσι τα δημιουργούν. Ίσως κάποιος τις θεωρήσει ενοχλητικές, ενώ μερικοί τους μοιάζουν.

Αναλαμβάνοντας το σενάριο και τη σκηνοθεσία, ο στόχος μου είναι να εξερευνήσω την ιδέα της ισότητας των φύλων σε έναν κόσμο όπου οι ρόλοι και οι κανόνες έχουν αναστατωθεί επιφανειακά, ενώ τα παλιά στερεότυπα και οι ιδέες της «γυναικείας ευτυχίας» ακόμα κυριαρχούν.

 

Ζώντας σε έναν κόσμο κοινωνικής κρίσης, ένιωσα την ανάγκη να θέσω μερικά ερωτήματα: πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε αυτόν τον κόσμο, πώς μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι και υπεύθυνοι;

 

H Lena και η Maria αντανακλούν την ανικανότητα της γενιάς τους για δράση και αλλαγή, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Στην αρχή της ταινίας υπάρχει η φράση: «Η ζωή μας είναι ένα κουκούλι, το καταφύγιο μας είναι η Δύση». Αν τα αφηγηθούμε σαν κωμωδία αντί για μία εκλεπτυσμένη προσέγγιση, τα θέματα αυτά ακούγονται σαν απαλές νότες που το κοινό μπορεί, αν θέλει, να ακούσει χωρίς να σταματήσει να διασκεδάζει.

 

Η Maria και η Lena νιώθουν εγκλωβισμένες σε μία κατάσταση. Οι γωνίες της κάμερας χωρίς κίνηση αιχμαλωτίζουν αυτή την αίσθηση κλειστοφοβίας. Κίνηση υπάρχει μόνο μέσα στο κάδρο, όταν προκύπτουν δραματικές αλλαγές ή αντιπαραθέσεις ή όταν και οι δύο γυναίκες είναι στα πρόθυρα της απελευθέρωσης.

Η επανάληψη και η οπτική συμμετρία είναι ένα άλλο εργαλείο για να φανεί η ιδέα της παθητικότητας, της ακινησίας και του εγκλεισμού.

 

Η αργή κίνηση δείχνει τα αληθινά συναισθήματα των πρωταγωνιστριών. Είναι πραγματικά ευτυχισμένες, σίγουρες, αποφασισμένες; Μήπως η αργή κίνηση αποκαλύπτει μία διαφορετική εικόνα της κατάστασης τους;

 

Τα πουλιά και οι ήχοι τους είναι ένα άλλο θέμα που επαναλαμβάνεται. Συμβολίζουν τον ευτυχισμένο κόσμο τύπου Disney, όπου τίποτα δεν μπορεί να παρενοχλήσει την τέλεια εικόνα, ενώ είναι σίγουρα μια αναφορά του αιχμάλωτου πουλιού στο χρυσό κλουβί.

 

Οι διάλογοι προέκυψαν από αυτοσχεδιασμούς στις πρόβες μεταξύ των ηθοποιών. Αυτό έδωσε ένα ύφος που επιτρέπει στο κοινό να συνδεθεί με τις ηρωίδες, ενώ έρχεται σε αντίθεση με τη στυλιζαρισμένη εικόνα.

 

Pia Mechler

 

Συντελεστές

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Pia Mechler

Συν-σκηνοθεσία: Stephanie Angel

Ηθοποιοί: Τόνια Σωτηροπούλου, Pia Mechler, Hannah Herzsprung, Αλέξης Γεωργούλης, James Coker, Ron Brawer, Teddy Griffith, Tyron Ricketts

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Libby Cassinelli, Hollis Meminger

 

23 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού»

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού» Τρίτη 23 Απριλίου στις 21.00 στο Θέατρο Άλσος Η προπώληση άνοιξε: https://www.more.com/music/anastasia-zanni-rantebou/   Ραντεβού στο Θέατρο Άλσος με την Αναστασία Ζαννή. Ένα μουσικό

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN)

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN) 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ FEELGOOD Όταν μια νεαρή Αμερικανίδα φτάνει στη Ρώμη για να αφιερώσει τη ζωή της

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ LIVE STREAMING ΓΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

Το livestreaming στις παραστατικές τέχνες Streater project Στο ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ-ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ Τέσσερεις Ευρωπαϊκοί καλλιτεχνικοί οργανισμοί στους δαιδαλώδεις και πάντα ενδιαφέροντες δρόμους της τεχνολογίας Συνεργάζονται, ερευνούν και