Anna 18 Ιουλίου στους κινηματογράφους από την ODEON

Anna

18 Ιουλίου στους κινηματογράφους από την ODEON

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/jweF1tIrUek

Ο κορυφαίος δημιουργός Λικ Μπεσόν επιστρέφει με μια ταινία που κινείται γρήγορα, είναι γεμάτη σαπσένς και την παρακολουθείς με κομμένη την ανάσα

 

Λίγα λόγια για την ταινία

Πίσω από την καθηλωτική ομορφιά της Άννα Πολιάτοβα κρύβονται βαθιά μυστικά που θα την οδηγήσουν στον επικίνδυνο κόσμο της κατασκοπείας. Το «Anna» είναι μια σύγχρονη ταινία δράσης από τον θρυλικό συγγραφέα, παραγωγό και σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν. Με ένα καστ πολλών αστέρων, ανατροπές και εντυπωσιακή πλοκή, το «Anna» έρχεται για να κόψει την ανάσα.

 

Σάσα Λους, η φονικά όμορφη Άννα

Η πρωτοεμφανιζόμενη Σάσα Λους ενσαρκώνει την εκθαμβωτική και επικίνδυνη Άννα. Ο Λικ Μπεσόν διέκρινε στην ηθοποιό τόσο την αθωότητα και ευαισθησία του χαρακτήρα, όσο και τη δύναμη της θέλησης. Η Λους αντιμετώπισε την πρόκληση του να χτίσει έναν χαρακτήρα που είναι τόσο ελκυστικός και αποπλανητικός όσο οι κλασικές φαμ φατάλ, αλλά ταυτόχρονα μια σύγχρονη γυναίκα που αρνείται να ανήκει σε οποιονδήποτε άλλον εκτός του εαυτού της.

Η Λους πέρασε έναν χρόνο έντονης προετοιμασίας για τις απαιτητικές σκηνές δράσης. «Ήταν μια σωματική και πνευματική πρόκληση αλλά μου άρεσε», λέει η Λους. «Μου άρεσε να σπρώχνω τον εαυτό μου, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Και μου άρεσε η χορογραφία. Ήμουν μπαλαρίνα όταν ήμουν μικρή οπότε ήταν ελκυστικό.»

Η ηθοποιός κατάλαβε την Άννα από την αρχή. «Βρήκα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον χαρακτήρα της Άννα επειδή, ενώ μπορεί να είναι σκληρή και ψυχρή, η ιστορία της είναι πολύ προσωπική και συναισθηματική. Κάτω από την εκπαίδευσή της σε δολοφόνο, είναι μοναχική, θυμωμένη και παλεύει για ένα είδος ελευθερίας που φαίνεται απίθανο στον κόσμο της. Δεν μπόρεσε ποτέ να ονειρευτεί ένα πραγματικά δικό της μέλλον, κάτι που αποτελεί όλα όσα θέλει».

Για την Λους, είτε η Άννα βουτάει στον απαστράπτοντα κόσμο της μόδας, είτε δουλεύει με την KGB, ο σκοπός της δεν είναι κανένας από τους δύο. «Νομίζω ότι για την Άννα, το να είναι μοντέλο ή δολοφόνος είναι και τα δύο δουλειά. Θα είναι όσο καλύτερη μπορεί, θα διαπρέψει, αλλά όλα είναι ένα μέσο για να φτάσει στον στόχο της», καταλήγει η Λους.

Έλεν Μίρεν, η μέντορας

Η Άννα έχει στρατολογηθεί από έναν πράκτορα την KGB που πιστεύει ότι έχει το μυαλό και τις απαραίτητες δεξιότητες που μπορούν να φανούν χρήσιμες στην κυβέρνηση. Όμως, η νέα της εκπαιδεύτρια δεν πιστεύει ότι η Άννα μπορεί να τα βγάλει πέρα στην πρώτη της αποστολή. Πρόκειται για την Όλγκα, μια βετεράνο της KGB που την υποδύεται η βραβευμένη με Όσκαρ Έλεν Μίρεν (Η Βασίλισσα). «Η Όλγκα είναι ένας ενδιαφέρων χαρακτήρας, δεν έχω ξαναπαίξει κάτι παρόμοιο», δηλώνει η Μίρεν. Ενώ ο Μπεσόν εξομολογείται: «Πάντα μου άρεσε η Έλεν επειδή είναι σπουδαία ηθοποιός. Μου έκανε πολλές ερωτήσεις και δουλέψαμε πολύ πάνω στον χαρακτήρα, αναπτύξαμε την εμφάνισή της και το βάδισμά της. Νομίζω ότι στην πρώτη σκηνή δεν θα την αναγνωρίσετε καν, ειδικά με την ρωσική προφορά της».

Η Μίρεν εντυπωσιάστηκε από την πολυπλοκότητα της Άννα και της Όλγκα. Πρόκειται για δύο τολμηρές γυναίκες που έχουν βρει έναν τρόπο να ανθίσουν σε έναν ανελέητο κόσμο. «Ο Λικ έχει πάντα δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες κι αυτό είναι ένα από τα πράγματα που με τράβηξαν στην ταινία», επισημαίνει η Μίρεν.

Η τελειομανία της Όλγκα αρχίζει να μεταφέρεται και στην Άννα και τότε Όλγκα κάνει κάτι που δεν το περιμένει: εμπιστεύεται την Άννα. «Στην αρχή, η Όλγκα είναι σκεπτική με την Άννα. Φυσικά, μπορεί να δει ότι είναι όμορφη, κάτι που είναι χρήσιμο στον κόσμο των κατασκόπων, αλλά δεν πιστεύει ότι η Άννα έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να επιζήσεις ως δολοφόνος. Δεν το πιστεύει μέχρι που η Άννα της το αποδεικνύει», αναφέρει η Μίρεν.

Όπως η Όλγκα γίνεται ο έμπιστος μέντορας της Άννα, έτσι και η Μίρεν είχε πολλά να μοιραστεί με τη Λους στη διάρκεια των γυρισμάτων. «Η Σάσα δουλεύει σκληρά και είναι αφοσιωμένη κι αυτό είναι το 90% της δουλειάς του ηθοποιού», σχολιάζει η Μίρεν. Για τη συνεργασία της με τον Λικ Μπεσόν, η Έλεν Μίρεν μιλά επίσης με πολύ θερμά λόγια: «Είμαι μεγάλη φαν των ταινιών του. Είναι σα να συνεργάζομαι με έναν ζωγράφο», αναφέρει, ενώ για την ταινία .

Τέλος, για την ταινία αναφέρει: «Μου αρέσει που είναι μια ιστορία με πολλά επίπεδα και που δεν μπορείς να καταλάβεις όλα όσα βλέπεις μέχρι που φτάνεις στο τέλος της ιστορίας. Σου δίνονται κάποια στοιχεία για το πού θα πάει. Αλλά μόνο όταν φτάσεις στο τέλος μπορείς να δεις την συνολική εικόνα».

Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές και χαρακτήρες

Καθώς ξετυλίγεται η ιστορία της Άννα, βλέπουμε και τις διάφορες ερωτικές σχέσεις που αναπτύσσει. Αυτές περιλαμβάνουν έναν πράκτορα της KGB που υποδύεται ο Λουκ Έβανς (Μαχητές των Δρόμων 8, Η Πεντάμορφη και το Τέρας), έναν αντίπαλο πράκτορα της CIA που υποδύεται ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Κίλιαν Μέρφι (Peaky Blinders, 28 Μέρες Μετά, Ζωή σε Ανάποδη Τροχιά) και μια Γαλλίδα μοντέλο που υποδύεται η Λέρα Αμπόβα.

Ο Άλεξ Τσένκοφ (Έβανς) είναι αυτός που δίνει στην Άννα την επιλογή ανάμεσα στο θάνατο και την ανώνυμη, ελεγχόμενη ζωή ενός κρατικού δολοφόνου. Αλλά όσο κι αν βλέπει την Άννα ως ένα πολύτιμο όπλο της κυβέρνησης, ο Άλεξ μαγνητίζεται από αυτήν.

Ο Έβανς θυμάται ότι όταν συνάντησε τον Μπεσόν, εκείνος απλά του έδωσε το σενάριο και του είπε: «Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό. Απλά διάβασέ το και στείλε μου μήνυμα αν θες τον ρόλο του Άλεξ». Αυτό και έκανε. Διάβασε το σενάριο και δέχτηκε αμέσως. «Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ και του έστειλα αμέσως “Αν με θες, είμαι δικός σου”».

Ο ηθοποιός έκανε πολλές συζητήσεις με τον Μπεσόν για τον χαρακτήρα του Άλεξ. «Ο Λικ τον περιέγραψε ως έναν άντρα που δεν δίνει τίποτα. Όταν τον κοιτάς, μπορεί να σκέφτεται πού θα σε πάει για φαγητό ή πώς θα σε σκοτώσει και πού θα θάψει το πτώμα. Ο Άλεξ έχει εκπαιδευτεί για να μην δείχνει κανένα συναίσθημα, να πυροβολεί κάποιον εν ψυχρώ σα να μην τρέχει τίποτα, κι αυτό είναι δύσκολο να το κατανοήσεις». Το ενδιαφέρον στοιχείο στον χαρακτήρα του Άλεξ είναι η ανθρώπινη πλευρά του που ξεδιπλώνεται στην ταινία μέσα από τη συναναστροφή του με την Άννα.

«Είναι και οι δύο λίγο χαμένοι και μόνοι», παρατηρεί ο Έβανς για την ερωτική χημεία που αναπτύσσεται ανάμεσα στην Άννα και τον Άλεξ. «Ζουν στον σκληρό κόσμο της κατασκοπείας και βρίσκονται συνέχεια σε διαφορετικές χώρες, με διαφορετικό όνομα, περικυκλωμένοι από ανθρώπους που δεν είναι ούτε φίλοι ούτε οικογένειά τους και δεν μπορούν να μοιραστούν με κανέναν κάποιο μυστικό τους. Οπότε, σε αυτό το σκοτεινό, ψυχρό περιβάλλον, ψάχνουν και οι δύο στιγμές που μπορούν να απελευθερωθούν».

Το κινηματογραφικό στυλ και η ομάδα

Oι ταινίες του Μπεσόν είναι πολύχρωμες και επίμονα ρυθμικές. Το υπνωτιστικό στυλ τους έχει επηρεάσει πολλούς κινηματογραφιστές εδώ και τρεις δεκαετίες.

Για να πετύχει την αισθητική που είχε στο μυαλό του, ο Μπεσόν «στρατολόγησε» μια ομάδα κορυφαίων στο είδος τους συνεργατών με τους οποίους έχει δουλέψει ξανά στο παρελθόν, όπως ο βραβευμένος με Σεζάρ διευθυντής φωτογραφίας Τιερί Αρμπογκάστ (Λεόν, Νικίτα, Το Πέμπτο Στοιχείο), ο σχεδιαστής παραγωγής Ουγκ Τισαντιέ (Lucy, Ο Βαλέριαν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες), ο ενδυματολόγος Ολιβιέ Μπεριό (Lucy, Ο Βαλέριαν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες) και ο υποψήφιος για 6 βραβεία Σεζάρ μουσικοσυνθέτης Ερίκ Σερά (Λεόν, Το Πέμπτο Στοιχείο), του οποίου η σαγηνευτική μουσική γίνεται ο παλμός της δράσης, θέτοντας υποβλητική ατμόσφαιρα.

Όπως και στις προηγούμενες ταινίες του, συχνά ο Μπεσόν χειρίζεται μόνος του την κάμερα. Άλλωστε, τα μεγάλης διάρκειας πλάνα είναι το σήμα κατατεθέν του.

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία / Σενάριο Λικ Μπεσόν
Παραγωγή Μαρκ Σμούγκερ,  Λικ Μπεσόν
Ηθοποιοί Σάσα Λους, Έλεν Μίρεν, Λουκ Έβανς, Κίλιαν Μέρφι,  Λέρα Αμπόβα
Φωτογραφία Τιερί Αρμπογκάστ
Μοντάζ Ζουλιέν Ρε
Σχεδιασμός Παραγωγής Ουγκ Τισαντιέ
Μουσική Ερίκ Σερά
Διάρκεια 118’
Διανομή ΟDEON
Είδος Περιπέτεια, Θρίλερ

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο