Εργαστήρια και 1ο Φεστιβάλ Παραστασιακών Περιηγήσεων στην Άνδρο

 

“ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΈΡΗΜΗ ΧΩΡΑ

από τις 9 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΤΗΝ ΆΝΔΡΟ

 Θέλουμε να δούμε τους εαυτούς μας να μεταφράζονται σε πέτρα και φυτά, θέλουμε να κάνουμε περιπάτους μέσα μας όταν περιπλανιόμαστε σ’ αυτά τα κτίρια και σ’ αυτούς τους κήπους. (Εμείς οι Απάτριδες – Φ. Νίτσε)

Προσθέτουμε στις ανησυχίες μας,  ένα νέο θέμα μαζί με αυτό της γλώσσας ως εμπειρίας μέσα από την ποίηση, αυτό του τόπου ως εμπειρία μέσα μια από ποιητική στάση ζωής. Ενός χαμένου εσωτερικού πολιτισμού κι ενός χαμένου εξωτερικού τοπίου.  

ΆΥΛΑ 2019

 Εργαστήρια και 1ο Φεστιβάλ Παραστασιακών Περιηγήσεων στην Άνδρο

για ένα νησί

παράσταση

 

Το «ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΈΡΗΜΗ ΧΩΡΑ» είναι ένα πρόγραμμα βασισμένο στην αλληλεπίδραση των ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ με τις Επιστήμες (Ιστορία, Αρχαιολογία, Λαογραφία, Αρχιτεκτονική, Περιβαλλ./Κοιν./Πολιτικές Επιστήμες, κ.α.), τις Καλές Τέχνες, την Πολιτιστική Κληρονομιά, και το Περιβάλλον στην πράξη.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στην αφετηρία του στοχεύει στη διερεύνηση και στη δημιουργία ενός καινοτόμου πολιτιστικού αγαθού, αυτού της Παραστασιακής Περιήγησης.

Ως πρώτη δράση του προγράμματος ‘ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΈΡΗΜΗ ΧΩΡΑ’, για τον Σεπτέμβρη του 2019, η ΆΫΛΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Μουστάκειο Κληροδότημα Πίσω Μεριάς Κορθίου Άνδρου, διοργανώνει  τρία Εργαστήρια και το 1ο Φεστιβάλ Παραστασιακών Περιηγήσεων πάνω σε 3 χαρτογραφημένες Πολιτιστικές Διαδρομές και Μνημεία – σταθμούς της Άνδρου.

Ο τίτλος του συνολικού προγράμματος είναι εμπνευσμένος από την ποιητική συλλογή ‘Έρημη Χώρα’ του T.S. Eliot, σε μτφ. του Γιώργου Σεφέρη.

Τα μνημεία που έχουν επιλεχθεί σύμφωνα με την κατάσταση επείγοντος στην οποία βρίσκονται  αλλά και το κάλος και τη σημασία τους ή την ανάδειξη μιας συγκεκριμένης περιοχής, είναι :

  • ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το χωριό Άνω Κόρθι
  • η κοιλάδα των Αποικίων εστιάζοντας στο μνημείο του Πύργου του Μπίστη – Μουβελά.
  • η Ιερά Μονή Παντοκράτορα και η περιοχή Γίδες αντίστοιχα.

Στην ουσία η συνολική δράση είναι σχεδιασμένη σε τρία μέρη/φάσεις.  Στην Έρευνα, στα Εργαστήρια και στο Φεστιβάλ.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΈΡΕΥΝΑ

Το πρώτο μέρος του Προγράματος, που στην παρούσα φάση, είναι σε εξέλιξη  στοχεύει στην χαρτογράφηση ανθρώπινων συναντήσεων και αφηγήσεων, παραδόσεων, τραγουδιών, οπτικού, λογοτεχνικού υλικού και ιστορικής τεκμηρίωσης με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μια ‘δεξαμενής’ άυλου και έμψυχου υλικού σε ότι αφορά τα τρία αυτά μνημεία και περιοχές.

ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη δεύτερη Φάση, τον Σεπτέμβρη του 2019, θα ακολουθήσουν τα  Εργαστήρια Παραστασιακής Περιήγησης εστιάζοντας στην δραματοποίηση αυτού του υλικού και στη διερεύνηση αφηγηματικών τρόπων με στόχο τη δημιουργία μιας παράστασης επί τόπου, πάνω σε μια χαρτογραφημένη διαδρομή με κεντρικό σημείο συνάντησης και σταθμό κάθε φορά ένα διαφορετικό μνημείο.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Στο τέλος των εργαστηρίων αυτών, θα ακολουθήσει το 1ο Φεστιβάλ Παραστασιακών Περιηγήσεων, ως αποτέλεσμα της δουλειάς των εργαστηρίων, με τη συμμετοχή εφήβων από 11 και πάνω και νέων από την Άνδρο, καλλιτεχνών, ερασιτεχνικών θιάσων αλλά και της τοπικής κοινότητας με στόχο υπό την καθοδήγηση της ομάδας καλλιτεχνών και διδασκόντων της ΆΥΛΑ, να εμπλακούν δημιουργικά μέσα από τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια και στις τελικές δράσεις Παραστασιακής Περιήγησης, είτε ως ζωντανοί αφηγητές είτε  καταθέτοντας με οποιοδήποτε άλλο τρόπο τις αφηγήσεις τους ή αλλιώς.

Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους, του συνολικού προγράμματος, είναι μια εν εξελίξει χαρτογράφηση των μνημείων της περιοχής, και η δημιουργία μιας δεξαμενής προφορικής παράδοσης και ιστορικής τεκμηρίωσης, θέτοντας ως θεματοφύλακες του πολιτιστικού αυτού κεφαλαίου, αρχικά τους ίδιους τους μαθητές και τους νέους της περιοχής αλλά και γενικότερα την τοπική κοινωνία, ενθαρρύνοντας τους να ‘υιοθετήσουν’ μνημεία και πολιτισμικές διαδρομές τις περιοχής τους.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ & 1ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ

από τις 9 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΤΗΝ ΆΝΔΡΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ :

 

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ

  • με θέμα την ευρύτερη περιοχή του χωριού Άνω Κόρθι εστιάζοντας στο μνημείο του ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. (Περίοδος Υλοποίησης Εργαστηρίου : 9 – 15 Σεπτεμβρίου 2019)

 

Διδάσκοντες : Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Μπίτος και η Ηθοποιός Ειρήνη Δράκου (ΟΜΑΔΑ ΑΣΙΠΚΑ) και μέλη της

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΔΡΑΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ

  • με θέμα την ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας των Αποικίων εστιάζοντας στο Μνημείο του Πύργου του Μπίστη – Μουβελά. (Περίοδος Υλοποίησης Εργαστηρίου : 16  – 22 Σεπτεμβρίου 2019)  

Με στόχο την παραγωγή ψηφιακού παραγόμενου (animation/video) με αφορμή το μνημείο και αυτήν περιοχή

Διδάσκοντας : Γιώργος Νικόπουλος, και http://bauboproductions.com/

 

 

3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ

  • με θέμα το μνημείο της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος και την περιοχή Γίδες. (Περίοδος Υλοποίησης Εργαστηρίου : 23 – 29 Σεπτεμβρίου 2019)

Διδάσκοντας : ο ηθοποιός/performer Αντώνης Μυριαγκός

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το 1ο  Φεστιβάλ Παραστασιακών Περιήγησεων θα ακολουθήσει ως αποτέλεσμα των εργαστηρίων

τις εξής ημερομηνίες :

  1. Παραστασιακή Περιήγηση στο χωριό Άνω Κόρθι,  με αφορμή το ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στις 15 Σεπτεμβρίου 2019

 

  1. Παρουσίαση Εργαστηρίου Ψηφιακής Περιήγησης στην αυλή της Κινηματογραφικής Λέσχης  Άνδρου, με θέμα την Κοιλάδα των Αποικίων με αφορμή τον Πύργο του Μπίστη – Μουβελά, στις 22 Σεπτεμβρίου 2019 (θ’ ανακοινωθεί και θ’ ακολουθήσει η παρουσίαση του Ψηφιακού Παραγόμενου – animation video πάνω στο θέμα,  μέσα στο 2019)

 

  1. Παραστασιακή Περιήγηση με αφορμή τον Ναό του Παντοκράτορα στην περιοχή Γίδες, στο Άνω Γαύριο στις 29 Σεπτεμβρίου 2019

 

Λεπτομέρειες για το σημείο συνάντησης/αφετηρίας και την ώρα, ΠΡΟΣΕΧΩΣ εδώ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στην παρούσα φάση η ΆΥΛΑ σας προσκαλεί να δηλώσετε συμμετοχή είτε στα Εργαστήρια, είτε στη ‘γόνιμη γραμμή’ συλλογής αφηγήσεων που δημιουργεί με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση ή να συμμετέχετε το Σεπτέμβρη του 2019, ως επισκέπτης στις παραπάνω Παρ. Περιηγήσεις  επικοινωνώντας στο 694.694.70.83, και στο email : [email protected]

Η πρόσκληση του Φεστιβάλ αναλυτικά  εδώ

Για πιο αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος ’ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΈΡΗΜΗ ΧΩΡΑ’  καθώς και των ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ & του 1ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ στην Άνδρο, μπορείτε να επισκεφθείτε αυτό το link : https://ailacooperativa.wordpress.com/walking-at-the-waste-land-_walk/

 

Η ΆΥΛΑ

είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός  που ιδρύθηκε το 2015,  με βάση τη νήσο Άνδρο, από την ηθοποιό Ειρήνη Δράκου, το Μηχανικό Ευάγγελο Παπαδάκη, και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Μπίτο, ως ανάγκη για πιο συστηματική εξέλιξη της έρευνας πάνω στις Παραστατικές Τέχνες, σε αλληλεπίδραση με άλλες Τέχνες και Επιστήμες, την Αρχιτεκτονική, το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Ένας από τους βασικούς στόχους της ΆΫΛΑ είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με στόχο την αλληλεπίδραση νέων δημιουργών τόσο στην καλλιτεχνική παραγωγή όσο στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και στην έρευνα.

. https://ailacooperativa.wordpress.com/

f ollow on Instagram | friends on Facebook |
Website :  https://ailacooperativa.wordpress.com/

ΆΥΛΑ , ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Όρμος Κορθίου Άνδρος, 84502

E-mail : [email protected]

Τηλ.: 694.694.70.83

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο