ΚΑΠΟΤΕ… ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ (Once Upon a Time… in Hollywood)

Διαγωνιστικό Τμήμα, Φεστιβάλ Καννών 2019

 

Διασκεδαστικές ερμηνείες που στάζουν αυτοσαρκασμό και απολαυστική χημεία… Μία φετιχιστική γιορτή του τέλους της δεκαετίας του ’60… Μία αφοπλιστική και χαρακτηριστικά ανατρεπτική ερωτική επιστολή στην πηγή έμπνευσης της.

The Hollywood Reporter

 Μεθυστικό, καλειδοσκοπικό, θεαματικά λεπτομερές, νοσταλγικό, επικό παραμύθι. Variety

Αστείο, ρεβιζιονιστικό και αναπάντεχα τρυφερό.

Screen Daily

 

Ο Ταραντίνο προσφέρει εξωφρενική, αποπροσανατολιστική ψυχαγωγία.

The Guardian

 

ΚΑΠΟΤΕΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

(Once Upon a Time… in Hollywood)

Ο Quentin Tarantino επιστρέφει με την 9η ταινία του, μια μυθική ερωτική επιστολή στον κινηματογράφο και την τηλεόραση του τέλους της δεκαετίας του ’60 και μας βυθίζει στην εκρηκτική ομορφιά του Λος Άντζελες της εποχής. Με πρωταγωνιστικό δίδυμο δύο από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς τους, τον Leonardo DiCaprio και τον Brad Pitt, η ταινία είναι ένας φόρος τιμής στις τελευταίες στιγμές της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, ένα αριστοτεχνικό κολάζ με κινηματογραφικές και τηλεοπτικές αναφορές, όπως μόνο ο συγκεκριμένος -ασύλληπτα διαβασμένος- δημιουργός ξέρει να υπογράφει.

 

Μία ξεχωριστή εμπειρία που υπνωτίζει, διασκεδάζει και προκαλεί το μυαλό με την καθηλωτική ατμόσφαιρα της, την καλειδοσκοπική της αφήγηση, το ανυποχώρητο πάθος της για τη βιομηχανία του θεάματος και την αυτοσαρκαστική της διάθεση.

 

Σύνοψη

 

Στο Λος Άντζελες του1969 τα πάντα είναι ρευστά και όλα αλλάζουν. Ο τηλεοπτικός αστέρας Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) και ο για πολλά χρόνια κασκαντέρ του Cliff Booth (Brad Pitt) κινούνται στη νέα βιομηχανία του θεάματος, την οποία με δυσκολία αναγνωρίζουν πια.

 

Διάρκεια: 159’

 

22 Αυγούστου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

 

 

 

Visit

  1. Instagram: https://www.instagram.com/feelgood_entertainment/
  2. Twitter: https://twitter.com/FeelgoodEntment
  3. Fb: https://www.facebook.com/feelgoodentertainment.gr/
  4. Youtube: https://www.youtube.com/Feelgoodentertainment

 

 

Μια φορά κι έναν καιρό…

 

O Quentin Tarantino συνεχίζει να εξελίσσεται και να συναρπάζει το κοινό. Η νέα του ταινία έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας ταινίας Tarantino, μία πρωτότυπη ιστορία με ζωντανούς χαρακτήρες, αλλά σηματοδοτεί και μία νέα εποχή για τον δημιουργό. Είναι μία ιστορία χαρακτήρων που πραγματεύεται ώριμα θέματα όπως προσδοκίες που ματαιώθηκαν, με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι καθώς μεγαλώνουμε. Στο Χόλιγουντ, αυτή η αγωνία είναι πιο δραματική, καθώς η επιτυχία και η αποτυχία πάνε δίπλα δίπλα. Στο Once Upon a Time…, αυτό συμβαίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 

Η ταινία φέρνει κοντά δύο από τους πιο σπουδαίους πρωταγωνιστές σε ένα δίδυμο που δεν έχουμε ξαναδεί, ενώ παρακολουθούμε την αναπαράσταση μιας εποχής που έχει περάσει για πάντα. Είναι μια μεγαλοπρεπής ταινία για τη μεγάλη οθόνη. Μία πραγματικά πρωτότυπη ιστορία.

 

Τοποθετώντας τη το 1969, ο Tarantino αναπαριστά την εποχή και τα μέρη των καθοριστικών του χρόνων, όταν όλα, οι ΗΠΑ, το Λος Άντζελες και η βιομηχανία του θεάματος, ακόμα και οι ίδιες οι ταινίες, ήταν σε σημείο καμπής και κανείς δεν ήξερε πού θα κατέληγε όλο αυτό. Ήταν μια εντελώς διαφορετική εποχή από αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα στο Χόλιγουντ.

 

Στο επίκεντρο είναι ο Rick Dalton, τον οποίο υποδύεται ο Leonardo DiCaprio. Ο Rick ήταν ο πρωταγωνιστής του Bounty Law, μιας επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60, αλλά η μετάβαση του στον χώρο του κινηματογράφου δεν έγινε ποτέ. Τώρα, καθώς το Χόλιγουντ κινείται προς μία χίπικη αισθητική, ο Rick ανησυχεί ότι έχασε την ευκαιρία και αναρωτιέται αν έχει ακόμα τη δυνατότητα να κάνει τη μετάβαση. «Ο Rick Dalton είναι ένα υποπροϊόν της δεκαετίας του ’50, αλλά τώρα πια έχει έρθει καινούρια εποχή και η ευκαιρία του έχει χαθεί», λέει ο DiCaprio. «Σε συνεργασία με τον Quentin, είδαμε την ιστορία του Rick Dalton σαν ένα ταξίδι ενός ανθρώπου με έλλειψη αυτοπεποίθησης, που είναι ανίκανος να νιώσει ευγνωμοσύνη για τη θέση στην οποία βρίσκεται και για ό,τι έχει κατακτήσει. Ψάχνει συνεχώς για κάτι παραπάνω».

 

Στο πλάι του βρίσκεται ο Cliff Booth, ένας πρώην ήρωας πολέμου και νυν κασκαντέρ του Rick, τον οποίο ενσαρκώνει ο Brad Pitt. Καθώς οι καριέρες τους εξελίσσονται και οι αγωνίες τους πληθαίνουν, ο ένας είναι η σταθερά του άλλου. Ο Cliff έχει αποδείξει την αφοσίωση του στον Rick ξανά και ξανά και το αντίστροφο. Ο ένας είναι για τον άλλον η μόνη αληθινή οικογένεια που έχουν. «Οι χαρακτήρες μας βασίζονται στη σχέση κασκαντέρ-ηθοποιού, που τότε ήταν συνηθισμένο να  περνάνε όλη την καριέρα τους μαζί» λέει ο Pitt. «Μιλήσαμε για τον Steve McQueen και τον Bud Ekins, που ήταν δυνατή ομάδα στο The Great Escape και για τον Burt Reynolds με τον Hal Needham. Στην πραγματικότητα, μιλήσαμε με τον Burt για αυτό, κάτι που ήταν ιδιαίτερη χαρά μας. Οι δυο τους είχαν δυνατό δεσμό, ενώ σήμερα η σχέση είναι πιο παροδική. O Cliff και ο Rick μπορούν να βασίζονται ο ένας στον άλλον. H περίοδος που δεν είχαν δουλειά μπορεί να τους φαινόταν πιο κουραστική από την ίδια τη δουλειά, οπότε το να έχεις έναν φίλο, έναν σύντροφο, ήταν για αυτούς πολύ σημαντικό».

 

Τους δύο πρωταγωνιστές πλαισιώνει μία μείξη από αληθινούς και επινοημένους χαρακτήρες τους οποίους υποδύονται μερικοί από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους αστέρες: o Al Pacino παίζει έναν ατζέντη, ο Kurt Russell έναν μάνατζερ κασκαντέρ, η Dakota Fanning ένα μέλος της οικογένειας Manson και η Margot Robbie την Sharon Tate, την αιθέρια ενζενί που τυχαίνει να είναι γειτόνισσα του Rick. Είναι παντρεμένη με τον Roman Polanski, του οποίου το Rosemary’s Baby τον έχει αναδείξει στον πιο περιζήτητο σκηνοθέτη του Χόλιγουντ. Οι δυο τους είναι προσκεκλημένοι παντού και απολαμβάνουν τη μεγάλη ζωή. Η Robbie λέει: «Ο Rick Dalton μένει δίπλα στον Roman και τη Sharon, αλλά του φαίνονται άπιαστο όνειρο. Όλα αυτά που θέλει να κάνει, όλη η δόξα και η κλειστή κοινωνία του Χόλιγουντ, είναι δίπλα και την ίδια στιγμή μακριά».

 

Για τον Tarantino, αυτοί οι χαρακτήρες δεν είναι συναρπαστικοί μόνο από μόνοι τους, αλλά και γιατί εκπροσωπούν τρεις διαφορετικές τάξεις του Χόλιγουντ. «Σε αυτή την πόλη, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να υπάρχουν ο ένας δίπλα στον άλλον» λέει ο Tarantino. «Η ιδέα του να εξερευνήσουμε αυτή την περίοδο, αυτή την εποχή στο Λος Άντζελες, με τα διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, ήταν που με προσέλκυσε ιδιαίτερα».

 

Το μέρος έχει ιδιαίτερη σημασία για τον δημιουργό. «Αυτή η ταινία είναι λίγο σαν απομνημόνευμα» εξηγεί ο δημιουργός. «Έζησα στο Λος Άντζελες το 1969. Θυμάμαι τι έπαιζε στο σινεμά, στην τηλεόραση. Θυμάμαι λεπτομέρειες. Θυμάμαι πώς ο κόσμος άκουγε ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο. Δεν άλλαζες σταθμούς για να βρεις άλλο τραγούδι, είχες έναν σταθμό που άκουγες, σε υψηλή ένταση και δεν τον έκλεινες όταν είχε διαφημίσεις. Είχε ενδιαφέρον να σκαλίζω το μυαλό μου, να πυροδοτώ τη μνήμη μου και να θυμάμαι πώς ήταν τότε».

 

«Είναι μια ταινία μοναδική στο έργο του Quentin, είναι η πιο συναισθηματική» λέει ο παραγωγός David Heyman. «Με έναν τρόπο, στρέφει το βλέμμα στις επιρροές του και στις ταινίες που αγάπησε, την περίοδο που μεγάλωσε και αυτό που τον βοήθησε να διαμορφωθεί, μία ερωτική επιστολή στο Χόλιγουντ του τότε. Το σενάριο είναι συγκινητικό. Και αστείο. Και συναρπαστικό. Στην καρδιά του είναι η τρυφερή ιστορία μιας φιλίας».

 

«Αυτό που κάνει την ταινία τόσο ξεχωριστή είναι να βλέπεις τον Leo και τον Brad  να δουλεύουν μαζί» προσθέτει η παραγωγός Shannon McIntosh, που έχει συνεργαστεί με τον Tarantino  για πολλά χρόνια. «Δίνουν σάρκα και οστά σε αυτούς του χαρακτήρες, τους δίνουν πνοή και τους νιώθουμε σαν οικογένεια. Για εμάς που αγαπάμε να κάνουμε σινεμά, είναι κάτι που μας αφορά, γιατί αυτός είναι ο λόγος που μας αρέσει να κάνουμε ταινίες, η συνεργασία με ανθρώπους με τους οποίους δημιουργούμε δεσμούς που κρατάνε μια ζωή».

 

Ταινίες για αυτούς τους δεσμούς είναι σπάνιες και η ευκαιρία να έχουν τόσο διάσημους πρωταγωνιστές είναι επίσης σπάνια, οπότε και οι δύο ρόλοι έπρεπε να είναι δυνατοί. «Δοκίμασα πολλές ιστορίες και αποφάσισα ότι δεν θέλω να έχω μία κλασική μελοδραματική πλοκή. Θέλω να είναι τρεις πλούσιες μέρες στις ζωές αυτών των χαρακτήρων, καθώς κυκλοφορούν στο Λος Άντζελες, ενώ η ιστορία κλιμακώνεται σταδιακά κάθε μέρα» καταλήγει ο δημιουργός.

 

 

Συντελεστές

 

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino

Ηθοποιοί: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Julia Butters, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern, Mike Moh, Luke Perry, Damian Lewis, Al Pacino, Nicholas Hammond, Samantha Robinson, Lorenza Izzo, Costa Ronin, Perla Haney-Jardine, Damon Herriman, Lena Dunham, Kurt Russell, Scoot McNairy, Michael Madsen, Rumer Willis, Rafal Zawierucha

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Robert Richardson

Σχεδιασμός Παραγωγής: Barbara Ling

Κοστούμια: Arianne Phillips

Μοντάζ: Fred Raskin

 

 

22 Αυγούστου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα