Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ Where ‘d You Go, Bernadette

Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ
Where ‘d You Go, Bernadette

5 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON και την AUDIOVISUAL
Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/9hA8cD5Vezw

Ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και η Κέιτ Μπλάνσετ ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια ιστορία που θα μιλήσει στις καρδιές μας.

Λίγα Λόγια για την Ταινία
Η Μπερναντέτ Φοξ τα έχει όλα: έναν τρυφερό σύζυγο, μια γλυκύτατη κόρη και μια υπέροχη ζωή. Το μόνο που της λείπει είναι η περιπέτεια. Όταν η Μπερναντέτ εξαφανίζεται πριν από ένα προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στην Ανταρκτική,  η 13χρονη κόρη της θα κάνει τα πάντα για να την εντοπίσει, ανακαλύπτοντας στην πορεία συγκλονιστικά στοιχεία από το παρελθόν της μητέρας της. Ο πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (Πριν το Ξημέρωμα, Πριν το Ηλιοβασίλεμα, Πριν τα Μεσάνυχτα, Boyhood) καθοδηγεί τη βραβευμένη με δύο Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ σε ένα μοναδικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Εισαγωγή

Το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρία Σεμπλ κυκλοφόρησε το 2012 και το 2013 η Annapurna Pictures και η Color Force εξασφάλισαν τα δικαιώματα και έτσι μια μεταφορά στη μεγάλη οθόνη ήταν ήδη στα σχέδια. Έφτασε τότε η στιγμή που το project πέρασε από τα χέρια του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ο οποίος δήλωσε γοητευμένος από την ιστορία. «Είναι ένα σύνθετο πορτρέτο μιας ώριμης γυναίκας που ενώ τυγχάνει να είναι διάνοια, δεν εξασκεί την τέχνη της», ισχυρίζεται ο Λινκλέιτερ. «Η Μπερναντέτ είναι ένα μαγευτικό πρόσωπο, μια δυναμική γυναικεία παρουσία που είναι ταυτόχρονα και η ‘’φωνή’’ πολλών ανθρώπων. Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον σε αυτή την ιστορία είναι η δυσκολία ενός καλλιτέχνη ή κάποιου ατόμου που δημιουργεί να συνεχίσει να δημιουργεί εξαιτίας κάποιων παραγόντων».

Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ως έμπειρος δημιουργός πολλών αγαπημένων ταινιών, μπόρεσε και εντόπισε τις βασικές θεματικές του βιβλίου που ενδιαφέρουν το κοινό. Ο ίδιος λέει: «Η ιστορία αυτή στοχεύει σε κάτι που μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη πολλών ανθρώπων. Έχετε ακούσει ποτέ την εξής άποψη: Το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο είναι ένας δημιουργός που δεν δουλεύει; Αυτό είναι πράγματι λυπηρό». Η Κέιτ Μπλάνσετ λέει για το βιβλίο: «Ήταν όντως συναρπαστικό, ξεκαρδιστικό στο να το διαβάζεις μα πολύ δύσκολο να γίνει μεταφορά στην οθόνη. Η Μαρία Σεμπλ έχει φτιάξει μερικούς πραγματικά ασυνήθιστους χαρακτήρες».

Από τη Σελίδα στην Οθόνη

Κάθε βιβλίο που γίνεται μεταφορά στον κινηματογράφο είναι μια πρόκληση. Το «Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ» είχε τις δικές του δυσκολίες. «Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το εξής: Πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει κάποιος όλα αυτά τα γράμματα και τα emails της ταινίας σαν το βασικό του υλικό;» αναρωτιέται ο Λινκλέιτερ. «Η μεταφορά αυτού του βιβλίου πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω συναντήσει. Και πήραμε μερικές σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα το φτιάξουμε». Πέρα από τον ίδιο τον Λινκλέιτερ, στο σενάριο συνεργάστηκαν οι Χόλι Γκεντ και ο Βινς Πάλμο. Οι τρεις τους είχαν συνεργαστεί παλαιότερα στην ταινία «Εγώ και ο Όρσον Γουέλς» αλλά και σε άλλα σενάρια με τον σκηνοθέτη. «Είναι δυο έξυπνοι συνεργάτες. Και μαζί κάναμε μεγάλη προσπάθεια να βρούμε τι μας ενδιαφέρει να δείξουμε. Το υλικό μας ήταν σε μη γραμμική αφήγηση και αυτό ήταν μια δοκιμασία με δυσκολίες. Ωστόσο, περάσαμε ευχάριστα!», δηλώνει ο Λινκλέιτερ.

Η Χόλι Γκεντ σημειώνει: «Βασιστήκαμε στο εσωτερικό ταξίδι της Μπερναντέτ και λιγότερο στα χρονικά γεγονότα. Από την πρώτη κιόλας συζήτησή μας, διαπιστώσαμε ότι η ιστορία έχει να κάνει με την ανάγκη μιας γυναίκας να δημιουργεί με τον τρόπο που εκείνη θέλει χωρίς να ακολουθεί το μονοπάτι της κοινωνίας. Η φωνή της Μπερναντέτ και η αυτογνωσία της είναι η καρδιά αυτής της ιστορίας». Όπως η Γκεντ, έτσι και ο Βινς Πάλμο έδωσε πολλά πράγματα στην ταινία. Είναι ο βοηθός σκηνοθέτη πέρα από τον συν-σεναριογράφο. «Θα μπορούσα να πω ότι ο Πάλμο συμμετέχει – κατά κάποια έννοια – και στην παραγωγή της ταινίας. Φυσικά και η Γκεντ έχει συμβάλλει αρκετά σε αυτό», σημειώνει ο Λινκλέιτερ.

«Ως δημιουργοί αλλά και γονείς, πιστεύω πως πολλοί από εμάς μπορούμε να ταυτιστούμε με την Μπερναντέτ», υποστηρίζει ο σκηνοθέτης. «Σε πολλές από τις ταινίες που έκανα στο παρελθόν, δεν υπήρξε η ανάγκη να συζητήσουμε τόσο πολύ γύρω από έναν χαρακτήρα. Αυτή τη φορά χρειάστηκε».

Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι η Μπερναντέτ Φοξ

«Όταν έμαθα πως το ρόλο της Μπερναντέτ πήρε η Κέιτ Μπλάνσετ, χάρηκα πολύ», λέει η συγγραφέας Μαρία Σεμπλ. «Και κυρίως χάρηκα γιατί θα έφερνε όλη αυτή τη ζωντάνια και τη νοημοσύνη που αρμόζει σε αυτόν τον χαρακτήρα». Η ίδια η Κέιτ Μπλάνσετ από νωρίς γοητεύτηκε από αυτήν την ιδιαίτερη και χαρισματική ηρωίδα, την Μπερναντέτ. «Είναι αστείο και επώδυνο την ίδια στιγμή να παρακολουθείς μια γυναίκα σε στιγμές χάους που προσπαθεί να κάνει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της», σημειώνει η Μπλάνσετ. «Πιστεύω, ωστόσο, πως χρειάζεται να περάσεις από μια χαοτική κατάσταση γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον πραγματικό σου εαυτό. Θα χρειαστεί να ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είσαι, αργά ή γρήγορα. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε άτομα τέτοιας ηλικίας».

Ένας χαρακτήρας με τέτοιες ανθρώπινες αδυναμίες έφτανε για να πείσει την ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ να την ερμηνεύσει. «Μπορώ εύκολα να ταυτιστώ με την Μπερναντέτ κυρίως ως προς την ιδέα να μη μπορείς να ξεφύγεις από τον πραγματικό σου εαυτό. Όσο μεγαλώνεις για την ακρίβεια, τόσο περισσότερο χρειάζεται να αντιμετωπίσεις το παρελθόν και υπεύθυνα πια να συνεχίζεις μπροστά στη ζωή σου», τονίζει η Μπλάνσετ.

Κατασκευάζοντας την Μπερναντέτ

Η Μπερναντέτ διαθέτει μερικά αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά που της δίνουν στυλ και τονίζουν την προσωπικότητά της. Φοράει συχνά τα μεγάλα της γυαλιά ηλίου, συνήθεια που απέκτησε από τη στιγμή που έφυγε από το Λος Άντζελες και πήγε στο Σιάτλ, σύμφωνα με τη Σεμπλ. Ο κατασκευαστής των γυαλιών αυτών, ο Μπάρτον Περέιρα, είχε σταματήσει να τα φτιάχνει. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν πτόησε τους δημιουργούς της ταινίας και κατασκεύασαν άλλα τρία όμοια ζευγάρια ώστε η Μπερναντέτ να τα φοράει πάντα μέσα στην ταινία. Το πρώτο ζευγάρι γυαλιών από αυτά το έδωσε η ίδια η Μαρία Σεμπλ στην Μπλάνσετ όταν την επισκέφτηκε στο Σιάτλ πριν αρχίσουν τα γυρίσματα.

Για την εμφάνιση της Μπερναντέτ, η Κέιτ Μπλάνσετ δούλεψε αρκετά με την σχεδιάστρια ρούχων Κάρι Πέρκινς. «Έχει πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθείς την πορεία αλλαγής της Μπερναντέτ μέσα από τα ρούχα», λέει η Πέρκινς. «Το αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με αυτό που διάβασα στο βιβλίο».

Λίγα Λόγια για τους Συντελεστές

Κέιτ Μπλάνσετ: βραβευμένη με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, BAFTA. Έχει παίξει στις ταινίες «Ελίζαμπεθ», «Το Χάρισμα», «Βαβέλ», «Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «Θλιμμένη Τζάσμιν» και «Κάρολ». Υπήρξε Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο 71ο Φεστιβάλ των Καννών.

Μπίλι Κράνταπ: Έχει παίξει στις ταινίες «Όλοι Λένε Σ’ Αγαπώ», «Η Πόλη του Πάθους», «Σχεδόν Διάσημοι», «Ο Καθοδηγητής», «Spotlight: Όλα στο Φως».

Λόρενς Φίσμπερν: Έχει παίξει στις ταινίες «Ο Βασιλιάς της Νέας Υόρκης», «Τα Παιδιά της Γειτονιάς», «The Matrix», «Το Βαποράκι».

Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ: σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Σκηνοθέτης των ταινιών «Νεανικά Μπερδέματα», «Πριν το Ξημέρωμα», «A Scanner Darkly» και «Boyhood».  

Στοιχεία για την Ταινία:

Σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Σενάριο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Χόλι Γκεντ, Βινς Πάλμο (Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρία Σεμπλ)
Παραγωγή Νίνα Τζέικομπσον, Μπραντ Σίμπσον, Τζίντζερ Σλεντζ
Ηθοποιοί Κέιτ Μπλάνσετ, Κρίστεν Γουίγκ, Λόρενς Φίσμπερν, Έμμα Νέλσον, Τζούντι Γκριρ, Μπίλι Κράνταπ
Φωτογραφία Σέιν Κέλλυ
Μοντάζ Σάντρα Άντερ
Σχεδιασμός Παραγωγής Μπρους Κέρτις
Μουσική Γκρέιαμ Ρέινολντς
Διάρκεια 104’
Διανομή ΟDEON, AUDIOVISUAL
Είδος Κωμωδία, περιπέτεια

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο