Γιατί μας άρεσε “Το Σημείο Τομής”

Γιατί  πρέπει να δείτε το Σημείο Τομής

 

Είδαμε το Σημείο Τομής και μέσα σε 80 λεπτά της ώρας, το μυαλό μας και η καρδιά μας έτρεξε σε  άλλη εποχή. Για λίγο νιώσαμε μια νοσταλγία.

Μας έκανε να θυμηθούμε πόσο ωραία είναι η νιότη, πόσο όμορφος είναι ο κόσμος μέσα από την αγάπη για την ζωή , ο έρωτας παίρνει άλλη διάσταση και η ζωή φαντάζει ωραία, από τα μάτια των νέων.

Αυτό όμως δεν είναι είδηση. Η είδηση είναι η ωραία ατμόσφαιρα και ένα ρομαντικό έργο που έγραψε η Μαρθίλια Σβάρνα. Μια κοπέλα μόλις 24 ετών, εμπνεύστηκε από τα μουσικά ρεύματα της εποχής των ’60. Και αν τόσο νέα κατάφερε να αναδείξει πολλά θέματα κοινωνικά αλλά και προσωπικά. Το έργο της πρώτα το έγραψε στα αγγλικά με τίτλο Our Basement, και το επέλεξαν στο θρυλικό θέατρο Mairylin Monroe, τι τύχη; και να πρωταγωνιστεί η ίδια, όπως και εδώ!!!!!!!!

Παράδοξο και όμως αληθινό, γιατί όπως λέει και η ίδια στο σημείωμα της αποφάσισε  να γράψει μια ιστορία μέσα από ένα δικό της βίωμα, δηλαδή όταν η ίδια φεύγει στο εξωτερικό για να βρει το δρόμο της, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Δεν είναι αυτονόητο να  ζει ανάμεσα σε ξένους, να μοιράζεται άλλες κουλτούρες, άλλα ήθη, άλλη γλώσσα,  ενδεχομένως και δυσκολίες που να μην είναι προβλέψιμες σε κανέναν από εμάς.

Εκτός αυτού το έργο της όμως είναι χωρίς τα σύγχρονα μέσα χωρίς  ιντερνετ. Και λες μα είναι δυνατόν;

Τι μπορεί να ξέρει μια νεαρή κοπέλα χωρίς μεγάλο παρελθόν για το πως ζούσαν οι άνθρωποι τότε;

Αυτή είναι η είδηση, αυτό μας γοήτευσε, και επίσης ότι  το έργο αναφέρεται κυρίως στη σχέση δύο νέων, όπως οι ήρωες της Μαρθίλιας, που πιστεύουν ότι μέσα από την τέχνη θα αλλάξει ο κόσμος.  Το πείσμα, η μεγάλη προσπάθεια οι αξίες θα είναι οι σύμμαχοι τους…

Θα είναι;

Τότε δεν υπήρχε ιντερνετ, υπήρχε όμως ο έντυπος τύπος που έπαιζε ρόλο, όπως σε κάθε κοινωνία, ένα ΜΜΕ είναι μια ισχυρή δύναμη. Μια εφημερίδα τότε μπορούσε να κάνει  γνωστό, αυτό που οι ιθύνοντες ήθελαν…. ο δημοσιογράφος έχει πένα αλλά και εξουσία, αυτό ήταν μια πρόκληση, αλλά και μια πραγματικότητα. Μπορεί η επικοινωνία να μην ήταν e – mail, messenger ….  Αλλά μέσω ταχυδρόμου,  με μια (όπως αποδεικνύεται σήμερα) καθυστέρηση λόγω απόστασης, όμως αυτό ζούσαν τότε.

Ο έρωτας αυτό το μείζον θέμα, Πως ήταν ο έρωτας τότε ; Τα συναισθήματα ίδια αλλά ο τρόπος έκφρασης διαφορετικός … γράμματα , εγγραφές σε ένα κασετόφωνο , μια φωτογραφία σε χαρτί…. Ο νεαρός … ο άντρας πάντα  λίγο πιο επιπόλαιος πιο ασταθής που όμως είναι ευάλωτος και συναισθηματικός , αυτό το ρόλο παίζει με μεγάλη ευαισθησία ο Λάμπρος Κωνσταντέας. Η κοπέλα πιο δυναμική, πιο αποφασιστική επιμένει στις απόψεις της απογοητεύεται αλλά δεν το δείχνει. Αχ ο έρωτας πάντα και παντού γιατί χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε ζωή, αλλά ούτε και τέχνη

Αυτά τα νοσταλγικά ζήσαμε όσοι είδαμε «Το Σημείο Τομής», ένα έργο που μιλά άμεσα και ειλικρινά για όλα αυτά που θα θέλαμε να ζήσουμε, που άλλοτε καταφέρνουμε άλλοτε όχι.

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα.

«Το Σημείο Τομής» ( Οur Βasement)

 Μαρθίλιας Σβάρνα

Σκηνοθεσία Γιώργος Σίμωνας

Trailer : https://youtu.be/zEtwzx6L1EY

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00  στο Altera Pars.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα