«Η Ψιλικατζού»

«Η Ψιλικατζού»

της  Κωνσταντίνας Δελημήτρου

σε   διασκευή – σκηνοθεσία  Δημήτρη Καρατζιά,

με την  Ελένη Ουζουνίδου 

στον ομώνυμο ρόλο.

 

Από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου

κάθε  Κυριακή στις 21:15 και Δευτέρα στις 19:00

στον  Πολυχώρο VAULT

 

Μετά από 100 παραστάσεις την περασμένη σεζόν και λόγω της μεγάλης αποδοχής από κοινό και κριτικούς «Η Ψιλικατζού», βασισμένη στο αιχμηρό, αστείο και βαθιά συγκινητικό Best Seller βιβλίο της Κωνσταντίνας Δελημήτρου, σε θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο, συνεχίζει την πετυχημένη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT, από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου έως την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, κάθε Κυριακή στις 21:15 και Δευτέρα στις 19:00.

Μια Ψιλικατζού (Ελένη Ουζουνίδου) που με τη βοήθεια της αδερφής της (Άννα Ψαρρά) θα μας αφηγηθεί την ιστορία της μέσα από το μαγαζάκι της. Την απίστευτη ιστορία μιας γυναίκας που το μόνο που ήθελε ήταν να γίνει μητέρα. Και που με πολύ ανθρώπινο, αυθόρμητο και ειλικρινή τρόπο βγάζει από μέσα της όλα εκείνα που νιώθει και σπάει τη σιωπή για ένα θέμα – ταμπού, την υπογονιμότητα. Μια κατάθεση ψυχής, μια βαθιά κι αληθινή εξομολόγηση.

Η Ελένη Ουζουνίδου, για την ερμηνεία της στην παράσταση «Η Ψιλικατζού» πήρε το 3ο βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα 7α Θεατρικά Βραβεία Κοινού All4fun και το βραβείο «Άννα Καλουτά» στα Κορφιάτικα θεατρικά βραβεία 2018-2019 από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.

 

Λίγα λόγια για το Βιβλίο

Ένα εξαιρετικό βιβλίο, με δύο όψεις. Η πρώτη είναι αυτή του e-ημερολογίου της «ψιλικατζούς». Η δεύτερη αυτή των προσπαθειών της να τεκνοποιήσει. Ένας αριστοτεχνικός συνδυασμός, χαράς – λύπης, εύθυμου – σοβαρού. Ένα βιβλίο χωρισμένο σε δύο κόσμους, βασισμένο σε δύο ημερολόγια. Από τη μια το διαδικτυακό της ημερολόγιο, βασισμένο σε ένα blog που έκανε πάταγο (https://xpsilikatzoy.wordpress.com/), (http://psilikatzoy.blogspot.com/) και από την άλλη το προσωπικό της.

Μια κοπέλα που γράφει μέσα από ένα ψιλικατζίδικο για την καθημερινότητά της. Ιστορίες από τη Νίκαια, παράξενοι πελάτες, μια Αθήνα που δεν τη βλέπουμε στις ειδήσεις, μια Ελλάδα που αναγνωρίζουμε κάπως σφιγμένοι επειδή συνήθως προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει. Έτσι, με μπόλικες δόσεις χιούμορ μαθαίνουμε για τους τύπους των πελατών, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό στην γειτονιά της, τα καμώματα των μικρών μαθητών, για την περίοδο που έβαφε νύφες, τα παιδικά της χρόνια.
Παράλληλα μια προσπάθεια δέκα χρόνων να κάνει παιδί. Τα κέντρα γονιμότητας, οι εμβρυολόγοι, οι γυναικολόγοι, οι αίθουσες αναμονής, οι εξωσωματικές και οι ιατρικές εξετάσεις, το ταξίδι από μήνα σε μήνα από τη μια υπόσχεση στην άλλη, τα άγχη, οι αγωνίες, οι ελπίδες, οι απογοητεύεις.

 

Η ιστορία της Ψιλικατζούς ξεκίνησε στις 18 Μαίου του 2005 όταν η Κωνσταντίνα Δελημήτρου άρχισε να καταγράφει από το ψιλικατζίδικο της στη Νίκαια το χρονικό της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων της γειτονιάς της. Ένα e-ημερολόγιο που ξάφνιασε με τη δροσιά και την πρωτοτυπία του. Αμέσως ξεχώρισε για τη ματιά με την οποία η blogger έβλεπε τον κόσμο, έκλεβε πλήθος χαμόγελα και αποτελούσε πραγματική όαση στο τότε διαδίκτυο. Οι ιστορίες της γινόντουσαν ανάρπαστες. Η επιτυχία και η απήχηση της Ψιλικατζούς ήταν πρωτοφανής. Είχε προκαλέσει έναν μικρό σεισμό στο χώρο του διαδικτύου. Μαζί με την αναγνώριση στο internet και την μεγάλη επισκεψιμότητα ήρθε και η πρόταση για την έκδοση ενός βιβλίου. Το αποτέλεσμα ήταν η Κωνσταντίνα να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο. Το εξαιρετικό «Η Ψιλικατζού».

 

 

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Δελημήτρου

Δραματουργική επεξεργασία – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Πρωτότυπη μουσική – Τραγούδι παράστασης: Μάνος Αντωνιάδης

Τραγούδι παράστασης : https://www.youtube.com/watch?v=A_lRH2aqq90

Σκηνικά: Καρατζιάς Δημήτρης – Μάνος Αντωνιάδης – Μάριος Βουτσινάς

Κοστούμια – Installation “Ψιλικά -Τσιγάρα”*: Μάριος Βουτσινάς

Βοηθός: Αναστασία Δάλμα

Κατασκευή Κοστουμιών: Γεωργία Σάντυ

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Βοηθός φωτιστή: Θοδωρής Μαργαρίτης

Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Trailer παράστασης- Video τραγουδιού: Στέφανος Κοσμίδης (https://www.facebook.com/ORKICREATIVE/ )

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=F2eya7iAAZ0

Υπεύθυνη Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: VAULT

 

Παίζουν: Ελένη Ουζουνίδου, Άννα Ψαρρά

 

*Το Installation “Ψιλικά -Τσιγάρα” του Μάριου Βουτσινά, θα εκτίθεται στο Vault, ως μόνιμη εγκατάσταση για όλη τη διάρκεια των παραστάσεων.

 

*Ευχαριστούμε τον κύριο Κώστα, τον Βασίλη και την κυρία Ανδριάνα Χρυσάντζα, από το Ψιλικατζίδικο δίπλα στο Vault (Κορυτσάς 15) και τον Βαγγέλη Ηλιάκη από τη Δεδεμπίλης Τυροκομική (Ηούς 76, Κάτω πετράλωνα) για την πολύτιμη βοήθεια τους.

 

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

 

 

INFO!

ΨΙΛΙΚΑΤΖΟΥ (2η χρονιά)
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

Από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου έως την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Κάθε Κυριακή στις 21:15 και Δευτέρα στις 19:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70′ (χωρίς διάλειμμα)

 

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 13 ευρώ

Προπώληση Viva: 12 ευρώ : https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ

ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

..”Μια παράσταση άμεση και ανθρώπινη, στην οποία το γέλιο εναλλάσσεται με τη συγκίνηση και η κωμωδία με το δράμα. Τη μαρτυρία επωμίζεται η Ελένη Ουζουνίδου, που σκιαγραφεί ωραία την ψυχοσύνθεση και τα συναισθήματα μιας γυναίκας αισιόδοξης, κάπως αφελούς αλλά και πολύ ταλαιπωρημένης. Η διασκευή που υπογράφει ο σκηνοθέτης δημιουργεί έναν μικρότερο, αλλά σημαντικό για τη ροή της δράσης ρόλο, τον οποίο αναλαμβάνει με επιτυχία η Άννα Ψαρρά, επιτυγχάνοντας εξαιρετική σκηνική επικοινωνία με την Ουζουνίδου”… Τώνια Καράογλου (Αθηνόραμα)

 

…”Μία από τις καλύτερες παραστάσεις όχι μόνο της φετινής σεζόν, αλλά των τελευταίων χρόνων. Το κείμενο είναι από μόνο του και πολύ δυνατό και πολύ συγκινητικό και πέρα για πέρα αληθινό. Κι εδώ περνάμε στον πλανήτη “ταλέντο”. Ο Δημήτρης Καρατζιάς στήνει ένα περίτεχνο και φωτεινό, κανονικό ψιλικατζίδικο και καταφέρνει να κάνει το έργο διαδραστικό. Ωστόσο κρύβει ακόμη έναν άσο στο μανίκι του. Εκτός από την πρωταγωνίστρια (δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από την εξαιρετική Ελένη Ουζουνίδου) φέρνει ακόμη μία γυναίκα στη σκηνή. Η Άννα Ψαρρά (ανέλπιστη αποκάλυψη) αποδεικνύει πως ένας πολύ καλός ηθοποιός μπορεί να κερδίσει το κοινό, ενώ μπορεί να κάθεται απλά σε μια καρέκλα και να παίζει κυρίως με το πρόσωπο του”… Νόρα Ράλλη (Η Εφημερίδα των Συντακτών)

 

…”Μια συγκινητική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε! Mια πολύ όμορφη, προσεγμένη και αιχμηρή παράσταση με αστικό χαρακτήρα και συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, που δεν αφήνει ασυγκίνητους τους θεατές”… Ματθαίος Λεωνίδας (Το Κουτί της Πανδώρας – HotDoc)

 

…”Ο Καρατζιάς προσεγγίζει στην ουσία του τον ζωντανό, καθημερινό και αυθεντικό λόγο της Δελημήτρου, και μαζί με την ερμηνευτική δύναμη της Ουζουνίδου τα αφήνει να κυριαρχήσουν στην απλή αλλά δυναμική και ευαίσθητη σκηνοθεσία που υιοθετεί. Απόλυτα ταιριαστή και συγκινητική η μουσική του Μάνου Αντωνιάδη και ο ρόλος της Άννας Ψαρρά, ένα εύρημα που λειτουργεί υπέροχα. Όλα τα υπόλοιπα τα αφήνει στην Ουζουνίδου. Ένας χείμαρρος συναισθημάτων, βαθειά συγκινητική, άμεση, αστεία, αθυρόστομη και αιχμηρή, η Ψιλικατζού της Ουζουνίδου είναι μια πραγματική γυναίκα που σε κάνει να πονάς με τον πόνο της και να γελάς με τη χαρά της. Ο λόγος της, το σώμα της, η έκφρασή της είναι όλα προσανατολισμένα στο γλυκόπικρο παραμύθι της Ψιλικατζούς και στην επίμονη ανάγκη της να διεκδικεί αυτό που ορίζει ως ευτυχία”… Ιωάννα Βαρδαλαχάκη (Clickatlife)

 

...”Αν την παρακολουθήσει κανείς στη σκηνή, αντιλαμβάνεται αμέσως το μεγάλο ταλέντο, την υπέρμετρη ευαισθησία, αλλά και την ακτινοβολία που εκπέμπει στον θεατή. Στην «Ψιλικατζού», «δίνει ρέστα». Ενώ τη μια στιγμή σε κάνει να χαμογελάς, την αμέσως επόμενη κάνει το στομάχι σου να δένεται κόμπο, παρουσιάζοντας το γκρίζο θέμα της υπογονιμότητας μέσα από τον πολύχρωμο κόσμο ενός ψιλικατζίδικου στη Νίκαια, δεν αφήνει κανένα θεατή ασυγκίνητο”… Μαρία Λυσάνδρου (Περιοδικό Plan Be / Ελεύθερος Τύπος)

 

…“Η «Ψιλικατζού» είναι μια παράσταση που μιλάει στην “Ψυχή”,  μια σπουδαία παράσταση και αξίζει να τη δείτε. Μόνο κερδισμένοι θα βγείτε”…Αφροδίτη Καραμήτσου (Aixmi.gr)

 

…”Μια πολύ ωραία παράσταση, που συγκινεί βαθιά, χωρίς να γίνεται μελό. Τόσο η ερμηνεία της ταλαντούχας Ελένης Ουζουνίδου, όσο και της Άννας Ψαρρά υπήρξαν υποδειγματικές, ισορροπώντας ανάμεσα στο δραματικό και το κωμικό. Οι θεατές καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές στο τέλος, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι”… Νίκος Μπατσικανής (Palmografos.com)

 

..”Μια επιτυχημένη ΨΙΛΙΚΑΤΖΟΥ που θα παίζεται για χρόνια στο VAULT. Μετά την «Γυναίκα της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά, είχα δέκα περίπου χρόνια να δω κάτι τόσο αυθεντικό και ζωντανό. Aπό τα λίγα θεάματα που είδα φέτος και που μπορεί να παιχτεί για πολλά ακόμα χρόνια. Δείτε αυτή την παράσταση για να βγάλετε καλύτερα τη βδομάδα σας. Και τη ζωή σας εν τέλει”… θεατρολόγος και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας (Γράφειν)

 

…”Δεν υπάρχουν λόγια να χαρακτηρίσω αυτό που είδα και άκουσα. Το καταπληκτικό κείμενο της κυρίας Δελημήτρου, άψογα επεξεργασμένο και σκηνοθετημένο από τον Καρατζιά, αποδόθηκε ονειρικά από τις κυρίες Ελένη Ουζουνίδου και Άννα Ψαρά. Δεν έμεινε συναίσθημα για συναίσθημα που να μην άγγιξαν.  Σφίξιμο στο στομάχι και συγκινησιακή χειροβομβίδα, τούτο εδώ το έργο. Είναι «απλά» μία τιτάνια, μία θεϊκή παράσταση. Πολύ εύκολα μία από τις καλύτερες παραστάσεις που έχω δει, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα τελευταία έξι χρόνια.”… Κώστας Κούλης (Noizy.gr)

 

…”Λαϊκό θέατρο, γνήσιο…Τόσο η ποιητική σύλληψη της συγγραφέως, όσο και η ευαίσθητη διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά, αναδεικνύουν τη μεγάλη ερμηνευτική γκάμα της Λένας Ουζουνίδου. Η μετάπτωση των διαθέσεων, από το χιουμοριστικό ύφος της αρχής, την ελευθεριότητα κάποιων εκφράσεων, τους υψηλούς τόνους φωνής έως την εσωτερικότητα, τη συγκίνηση και την ανθρώπινη πικρία του δεύτερου μέρους, γίνεται με μαεστρία”… Νίκος Ξένιος (Book Press)

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα