Μαριλένα Τριανταφυλλίδου μια γνωριμία με το Βρεφικό Θέατρο

Συνομιλήσαμε με την κυρία Μαριλένα Τριανταφυλλίδου και μάθαμε τι είναι και πως λειτουργεί το Βρεφικό Θέατρο τόσο για τους αποδέκτες του όσο και για τους ηθοποιούς!

Η Artika, η ομάδα που έφερε το βρεφικό θέατρο στην Ελλάδα πριν από 12 χρόνια, αποτελεί μέλος του Small size Network, του Ευρωπαϊκού δικτύου για τη διάδοση και προώθηση των παραστατικών τεχνών για τις πολύ νεαρές ηλικίες (0 έως 6 χρονών), λειτουργεί υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Μαριλένας Τριανταφυλλίδου.

Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων, η ομάδα έχει κληθεί να συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στο εξωτερικό και έχει παρακολουθήσει παραστάσεις, σεμινάρια, εργαστήρια και φεστιβάλ αποκλειστικά για παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας στο εξωτερικό. Η ομάδα συνεχίζει χτίζοντας σταθερά την πορεία της με όραμα για ένα θέατρο προσβάσιμο από όλες τις ηλικίες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα για να καταπιαστείτε με τα βρέφη;

Το ερέθισμα για να ασχοληθούμε στην Artika με ένα θέατρο προσβάσιμο και από τις πιο νεαρές ηλικίες, πριν 12 χρόνια, αποτέλεσε το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα πεδίο άγραφο και ανεξερεύνητο σε όλα τα επίπεδα. Επρόκειτο για μία ηλικία για την οποία όλα είναι καινούρια και για ένα είδος που δεν είχε ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα. Ο συνδυασμός αυτός ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς δημιουργούσε ένα χώρο τελείως ελεύθερο για δημιουργία χωρίς προκαθορισμένες αντιλήψεις και προδιαγεγραμμένη αισθητική.

 

Συνεργάζεστε με Small size Network, του Ευρωπαϊκού δικτύου, πείτε μας δυο λόγια για αυτό το δίκτυο και πως φτάσατε σε αυτό;

Το Small size Network είναι μία Διεθνής Καλλιτεχνική Ένωση που ιδρύθηκε το 2007 και σκοπό έχει τη διάδοση και προώθηση των παραστατικών τεχνών για τις πολύ νεαρές ηλικίες (0 έως 6 χρονών). Σκοπός του Δικτύου στην ουσία είναι να βοηθήσει ώστε όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά αυτών των ηλικιών, σε όσο το δυνατό περισσότερες χώρες, να έχουν πρόσβαση σε καλλιτεχνικούς χώρους, να έρχονται σε επαφή με τους καλλιτέχνες και το έργο τους, πρεσβεύοντας την ιδέα, πως τα παιδιά αυτών των ηλικιών είναι ικανοί και ευαίσθητοι πολίτες του κόσμου και δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε το δικαίωμά τους στην τέχνη και το δικαίωμα να έρχονται σε επαφή με υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικά προϊόντα.

Η Artika υπήρξε «κοντά» στη δημιουργία του Small size από την αρχή και ήμαστε σε επαφή τόσο με τους πρωτεργάτες του όσο και με όλη την πορεία και εξέλιξή του. Διάφορες συγκυρίες και συμβάντα στην πορεία μας, όπως ότι χρειάστηκε να αναστείλουμε τη δράση της ομάδας για κάποια χρόνια, συνέβαλλαν ώστε να γίνουμε μέλος του κάποια χρόνια αργότερα.

 

Θεωρείτε ότι παιδικό θέατρο είναι καλό στην Ελλάδα;

Θεωρώ πως γίνονται πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στην Ελλάδα, πράγματα που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα ομάδες και θέατρα του εξωτερικού. Είναι φυσιολογικό μέσα σε μία πληθώρα θεαμάτων να μην είναι όλα το ίδιο επιτυχημένα ή ποιοτικά.

 

Πως είναι η συνεργασία με τα παιδιά;

Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι δέκτες. Επομένως χρειάζεται και οι καλλιτέχνες από τη μεριά μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί στους τρόπους που θα επιλέξουμε για να δημιουργήσουμε μία επαφή μαζί τους, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικιακής ομάδας.

 

Πως ξέρετε ότι ένα βρέφος αντιλαμβάνεται τη σκηνή του θεάτρου;

Οι άνθρωποι στην πολύ νεαρή ηλικία, όπως ξέρουμε, δεν μπορούν εκφραστούν με το λόγο. Παρατηρώντας τους στη διάρκεια των παραστάσεων η σχέση τους με τη σκηνή και ό,τι συντελείται πάνω σε αυτή αποκαλύπτεται μέσα από τα ορθάνοιχτα μάτια, τους ανεπαίσθητους ήχους, τους ξαφνικούς ενθουσιασμούς, την έκπληξη, τα αναπάντεχα γέλια, ή τις μακριές σιωπές, και τις στάσεις του σώματος, που μαρτυρούν την πλήρη συμμετοχή των αισθήσεών τους. Αυτή είναι και η δουλειά που κάνουμε στο Mapping, το μεγάλο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε, διερευνούμε, δηλαδή, την ιδέα «τα παιδιά ως θεατές του σήμερα και όχι μόνο του αύριο» και την αισθητική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτά και στον καλλιτέχνη και το έργο του.

 

Τι πετυχαίνετε μέσα από αυτή τη δράση;

Στόχος μας είναι να κάνουμε τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας πιο «ορατά», καθώς πλαισιώνονται ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό από την αντίληψη ότι «θα γίνουν» άνθρωποι, «θα γίνουν» πολίτες. Είναι άνθρωποι και από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους έχουν πλήρη δικαιώματα, ώστε δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε το δικαίωμά τους στην τέχνη και το δικαίωμά τους να έρχονται σε επαφή με υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικά προϊόντα.

 

Οι γονείς πως αντιδρούν;

Οι γονείς που έρχονται στο θέατρο για πρώτη φορά με το παιδί τους έχουν μεγάλο ενθουσιασμό, πολλές φορές και αγωνία. Είναι και ανυποψίαστοι ταυτοχρόνως. Πιστεύω πως η εμπειρία που ζουν είναι πολύ όμορφη και όταν φεύγουν από το θέατρο, τις περισσότερες φορές, είναι πολύ χαρούμενοι και χαλαρωμένοι.

 

Βρεθήκατε ποτέ σε δύσκολη θέση;

Όχι.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Το άμεσο επόμενο βήμα είναι να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, που θα δει τις παραστάσεις μας και τα προγράμματά μας. Ήδη ξεκίνησε για 3η χρονιά το «Κάτι σαν Κήπος» και από τις 3 Νοεμβρίου ξεκινάει η νέα εκδοχή της περσινής μας παραγωγής «Πάει Έρχεται». Στη συνέχεια έρχεται το πρόγραμμα «Οι πολύ νεαρές ηλικίες συναντούν την ποίηση», ένα διαδραστικό πρόγραμμα μέσω του οποίου επιθυμούμε να φέρουμε σε επαφή τα πολύ νεαρά παιδιά έως 6 χρονών, με το μοναδικό και πρωτογενές αυτό είδος έκφρασης. Το πρόγραμμα αυτό έχει τεθεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε ομάδες παιδιών που η πρόσβασή τους για λόγους οικονομικούς ή κοινωνικούς σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες είναι μικρή έως ανύπαρκτη.

Πιο μετά, στις αρχές του 2021, έχουμε την παράσταση που θα δημιουργήσουμε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Mapping, που θα κάνει πρεμιέρα στο Σάλτσμπουργκ.

Υπάρχουν και άλλα σχέδια για τη δημιουργία ενός χώρου και ενός φεστιβάλ… αλλά μάλλον έχω ξεφύγει από την ερώτησή σας! Υπάρχει και πολύ ενθουσιασμός!

Πείτε ένα περιστατικό που θυμάστε από τις παραστάσεις;

Όταν ένα παιδί μετά το τέλος της παράστασης έφυγε από την αγκαλιά της μαμάς του και πήγε στην αγκαλιά της ηθοποιού πάνω στη σκηνή.

 

Τη  φετινή σεζόν θα παρουσιαστούν στο Studio Μαυρομιχάλη οι δυο βρεφικές-παιδικές θεατρικές παραστασεις «Κάτι σαν κήπος» (πρεμιέρα 12 Οκτωβρίου) -το οποίο δημοσιεύσατε χτες- και «Πάει έρχεται» (πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου) με χορό και ζωντανή μουσική για παιδιά ηλικίας από 1 έτους.

http://www.triantafyllidou.com και της Artika: http://www.artika.co/

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

          ΣΤΟ 24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ                                                   ΜΕ 6 ΤΑΙΝΙΕΣ     Η Weirdwave  συμμετέχει με έξι ταινίες καταξιωμένων αλλά και νέων, πολλά υποσχόμενων δημιουργών,

«Anna & Margot» της Κωνσταντίνας Ράικου

«Anna & Margot» Θεατρικό έργο της Κωνσταντίνας Ράικου εμπνευσμένο από το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» Σκηνοθεσία Γιώργος Δρίβας Από 3 Απριλίου 2024 Θέατρο Βαφείο –