Η Μάχη της Επικράτησης The Current War

Η Μάχη της Επικράτησης
The Current War

24 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON
Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/ULNw3wJRvTE

Η συναρπαστική αληθινή ιστορία πίσω από την ανελέητη μάχη των τιτάνων του ηλεκτρισμού, σε μια απίθανα γυρισμένη ταινία, και με συγκλονιστικές ερμηνείες

 

Λίγα λόγια για την ταινία

  1. Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) και ο επιχειρηματίας Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ (Μάικλ Σάνον) βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας θρυλικής διαμάχης για την ηλεκτροδότηση του κόσμου που θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας εποχής. Ο Έντισον υποστήριζε την παροχή του συνεχούς ρεύματος, ενώ ο Γουέστινγκχαουζ το εναλλασσόμενο, με την υποστήριξη πολλών Ευρωπαίων βιομηχάνων και, φυσικά, με την ανεκτίμητη βοήθεια του Νίκολα Τέσλα (Νίκολας Χουλτ). Μια συναρπαστική ταινία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Όλα άρχισαν όταν…

Ο σεναριογράφος Μάικλ Μίτνικ (Ο Φύλακας της Μνήμης), λόγω μιας εργασίας που είχε στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, άρχισε να ψάχνει πληροφορίες για τον Τόμας Έντισον. Σύντομα ανακάλυψε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα στην ιστορία γύρω από την εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα. «Έμαθα για τον “Πόλεμο των Ρευμάτων”, τη μάχη ανάμεσα στον Έντισον και τον Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ που θα καθόριζε το παγκόσμιο επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει ο Μίτνικ.

Η ιστορία, όμως, είχε αναπάντεχη, τραγική και εντυπωσιακή τροπή. Τη μυστική εφεύρεση της ηλεκτρικής καρέκλας, τον βίαιο θάνατο ενός ανθρώπου και την άφιξη ενός μοναδικού επιστημονικού ταλέντου από τη Σερβία, του Νίκολα Τέσλα. «Έτσι ξεκίνησα να γράφω την ιστορία ως θεατρικό μιούζικαλ και τελικά ως σενάριο για ταινία», θυμάται ο Μίτνικ. «Κανείς δεν ήθελε να αναλάβει τη θεατρική παραγωγή. […] Ο αντζέντης μου μου είπε να το κάνω ταινία».

Το επόμενο βήμα

Το σενάριο έπεσε στα χέρια του υποψήφιου για Έμμυ σκηνοθέτη Αλφόνζο Γκόμεζ-Ρέχον (American Horror Story). Αλλά ο Γκόμεζ-Ρέχον δεν ένιωσε αμέσως τη σύνδεση με το σενάριο, μέχρι που ο αντζέντης του του είπε να το ξαναδιαβάσει. «Υπήρχε κάτι περισσότερο από αυτό που είχα δει στην αρχή», θυμάται ο σκηνοθέτης. «Η ιδέα της φύσης της επιτυχίας και του πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος για να κερδίσει, και τι θα κάνεις για να κατακτήσεις την υστεροφημία, με συνεπήρε».

Τη φαντασία του τροφοδότησε και η διαφορά με την οποία οι κεντρικοί χαρακτήρες αντιμετωπίζουν τη ζωή. «Από τη μία, ο Γουέστινγκχαουζ, που μένει ανώνυμος και αφήνει έναν καλύτερο κόσμο», εξηγεί, «και από την άλλη, ο Έντισον, που ήξερε πόσο σπουδαίος ήταν. Έχασε τον “Πόλεμο των Ρευμάτων”, αλλά αυτόν θυμόμαστε. Αυτό γεννάει ερωτήματα: έπαρση εναντίον μετριοφροσύνης». Ο Έντισον θα ηττηθεί από τον αντίπαλό του, θα πληγωθεί, αλλά θα παραμείνει απτόητος. Θα βοηθήσει, μάλιστα, στην εφεύρεση της βιομηχανίας του κινηματογράφου. «Αυτό που πραγματικά εφηύραν ήταν η ιδέα του να μην παίζεις με τους κανόνες», λέει ο Μίτνικ.

 

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία Αλφόνζο Γκόμεζ-Ρέχον
Σενάριο Μάικλ Μίτνικ
Παραγωγή Μπασίλ Ιυάνικ, Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ
Ηθοποιοί Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μάικλ Σάνον, Νίκολας Χουλτ , Τομ Χόλαντ, Κάθριν Γουότερστον,  Τάπενς Μίντλτον

Μοντάζ Τζάστιν Κρον, Ντέιβιντ Τράτστενμπεργκ
Σχεδιασμός Παραγωγής Γιαν Ρολφς
Μουσική Hauschka, Ντάστιν Ο’Χάλοραν
Διάρκεια 105’
Διανομή ΟDEON
Είδος Δράμα, Βιογραφία

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

La Divina, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Aria Hotels: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο La Divina υποδέχεται τους επισκέπτες του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας Τα Aria Hotels, η οικογενειακή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων