Το διάσημο θέατρο GRIPS του Βερολίνου έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα
Die Lücke im Bauzaun
[Το κενό στο φράχτη]
3 & 4 Νοεμβρίου
Θέατρο Κνωσσός
Κνωσσού 11 και Πατησίων 195
Η παράσταση θα παιχτεί στα γερμανικά με Ελληνικούς υπέρτιτλους.
Το διάσημο θέατρο GRIPS του Βερολίνου έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, με το έργο “Το κενό στο φράχτη” (Die Lücke im Bauzaun), που σκηνοθέτησε στη Γερμανία ο ιδρυτής της ομάδας νεανικού θεάτρου “Συντεχνία του Γέλιου”, Βασίλης Κουκαλάνι με Βερολινέζους ηθοποιούς. Θα παρευρεθούν ο ιδρυτής του θεάτρου GRIPS, Volker Ludwig (Φόλκερ Λούντβιχ) και ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής Philipp Harpain (Φίλιπ Χαρπέν).
Πρόκειται για την επετειακή παράσταση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του θεάτρου GRIPS, η οποία ανέβηκε ήδη το καλοκαίρι στο Βερολίνο, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, και έχει ενταχθεί στο ρεπερτόριο του θεάτρου για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ένα έργο για την ελευθερία των παιδιών στο παιχνίδι. Μια ιστορία που αγγίζει το κοινό βαθιά και το συμπαρασύρει. Η ιστορία μεταφέρεται σ’ ένα Βερολίνο του σήμερα που γίνεται όλο και πιο ταξικό, χτίζεται και εξευγενίζεται πολεοδομικά με ιλλιγγιώδεις ρυθμούς. Μια παρέα παιδιών που διεκδικεί τον χώρο της στην πόλη μας δείχνει το συλλογικό ξεπέρασμα του φόβου, την αχαλίνωτη ρήξη με τις συμβάσεις και τα στερεότυπα των μεγάλων, και το μεγάλο άλμα στην αντεπίθεση με χιούμορ και φαντασία.
Η μετάκληση της παράστασης είναι μια πρωτοβουλία του GRIPS με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Πολιτιστικού Ιδρύματος της Γερμανίας (Kulturstiftung des Bundes, Υπουργείο Πολιτισμού) και έρχεται ως επιστέγασμα της συνεργασίας που έχει το θέατρο GRIPS με την ομάδα ελληνική ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου». Το θέατρο GRIPS έχει εμπνευστεί έμπρακτα από το παράδειγμα της Συντεχνίας του Γέλιου και αναζητά μια συνεχή συνεργασία. Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του GRIPS Φίλιπ Χαρπαίν, “το GRIPS έχει εμπνευστεί από το ελληνικό σκηνικό ταμπεραμέντο της Συντεχνίας του Γέλιου”.
H Συντεχνία του Γέλιου ήταν καλεσμένη του θεάτρου GRIPS τον περασμένο Ιούνιο με τις παραστάσεις “Μορμόλης”, που έπαιξε στην Ακαδημία των Τεχνών του Βερολίνου, και το “Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν” που έπαιξε στο θέατρο GRIPS- Podewil. Και οι δυο παραστάσεις συνεχίζονται φέτος για δεύτερη χρονιά στο Σύγχρονο θέατρο.
Η παράσταση είναι αποτέλεσμα θεατροπαιδαγωγικής έρευνας που έχει δοκιμαστεί την προηγούμενη σχολική χρονιά σε σχολεία της Αθήνας και του Βερολίνου, από τις θεατροπαιδαγωγικές ομάδες της Συντεχνίας του Γέλιου και του Θεάτρου GRIPS. Το διαδραστικό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για το δικαίωμα του παιδιού στον ελεύθερο χώρο για παιχνίδι στην πόλη, έχει τίτλο “Όχι εδώ! E τότε, πού;”.
Το θέατρο GRIPS έχει μακρά θητεία στις διεθνής περιοδείες από την δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα και έχει ταξιδέψει της παραστάσεις του από την Ινδία μέχρι τις χώρες της Βαλτικής και από όλη την Ευρώπη μέχρι τη Βραζιλία, και έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Στην Αθήνα θα παρευρεθούν οι 6 ηθοποιοί, τρεις μουσικοί (πλήκτρα, τσέλο και beat boxer) της παράστασης και ένα επιτελείο τεχνικών και καλλιτεχνικών υπευθύνων 10 περίπου ατόμων. Επίσης, ο ιδρυτής του θεάτρου GRIPS, Volker Ludwig (Φόλκερ Λούντβιχ) και ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής Philipp Harpain (Φίλιπ Χαρπέν).
Συντελεστές
Συγγραφέας: Volker Ludwig
Διασκευή/ Νεα εκδοχή: Mehdi Moradpoor (Μεχντί Μοραντπούρ- Ιρανός συγγραφέας στο Βερολίνο), Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι
Τραγούδια/ Μουσική: Caspar Hachfeld (Κάσπαρ Χάχφελντ) και Kaspar Föhres. Hip Hop από τον Ben Pavlidis (ελληνικής καταγωγής ράπερ του Βερολίνου, ιδρυτής του γνωστού συγκροτήματος Ohrbooten)
Σκηνικά/ κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Διανομή: Ludwig Brix, Christian Giese, Frederic Phung, René Schubert, Luisa Charlotte Schulz και
Μουσικοί: Bettina Koch (πλήκτρα/ ενορχήστρωση), Alexander Maulwurf (Beatboxing), Sonny Thet ( Τσέλο)
Φωτισμοί: Βασίλης Κουκαλάνι, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Sophia Blume
Επιμέλεια Κίνησης: Johannes Schuchardt
Υπεύθυνη Δραματουργίας: Ute Volknant
Θεατροπαιδαγωγική Υπεύθυνος: Anna-Sophia Fritsche
Παραστάσεις
Την Κυριακή 3/11 στις 11.30 και 15.00 και την Δευτέρα στις 10.30 για σχολεία.
10 ευρώ γενική είσοδος / 6 ευρώ το ομαδικό