Μεγάλα κοντσέρτα του ρομαντισμού/ 14 Νοεμβρίου/Είσοδος ελεύθερη.

Φεστιβάλ Πιάνου Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ 2019
Ρομαντισμός

Μεγάλα κοντσέρτα του ρομαντισμού

14 Νοεμβρίου 2019
Ώρα έναρξης: 20.00

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Μουσική διεύθυνση Ντάνιελ Σμιθ

Πιάνο Κάρολος Ζουγανέλης, Στέφανος Θωμόπουλος, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

 Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ

 

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται

δύο ώρες πριν την έναρξη από τα Ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

Καλλιτεχνική επιμέλεια Φεστιβάλ: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2019, μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», επιστρέφει δριμύτερο για τρίτη χρονιά με ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην καρδιά του ρεπερτορίου του οργάνου: τον ρομαντισμό. To Φεστιβάλ κορυφώνεται με μια μεγάλη συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 20.00 με ελεύθερη είσοδο.

Στην κεντρική συναυλία του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν τρία από τα δημοφιλέστερα κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα του ρομαντισμού (1ο Τσαϊκόφσκι, 2ο Ραχμάνινοφ, 1ο Μπραμς) σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης Αυστραλός αρχιμουσικός Ντάνιελ Σμιθ. To Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.

 H μετάκληση του Ντάνιελ Σμιθ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Δεξιοτεχνία και εκφραστικότητα: τρία μεγάλα ρομαντικά κονσέρτα για πιάνο

Λίγα έργα από την κλασική μουσική έχουν διεισδύσει σε διαφορετικές όψεις της λαϊκής κουλτούρας (από τον κινηματογράφο έως τους ήχους κλήσης για κινητά) όσο το πρώτο κονσέρτο για πιάνο του Τσαϊκόφσκι και το δεύτερο του Ραχμάνινοφ. Ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί στον μελωδικό πλούτο των κονσέρτων αυτών, όσο και στην αμεσότητα της πλατιάς εκφραστικής τους παλέτας.

Έπος, δράμα, λυρικότητα, μελαγχολία εναλλάσσονται αναμοχλεύοντας τον ανθρώπινο συναισθηματικό πλούτο. Χωρίς να υστερεί σε εκφραστικότητα το πρώτο κονσέρτο του Μπραμς, στοχαστικό και βαθύτατα λυρικό, συνδράμει στην βύθιση στον φαντασιακό κόσμο του ρομαντισμού.

Οι διακεκριμένοι πιανίστες Κάρολος Ζουγανέλης, Στέφανος Θωμόπουλος, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και η Ορχήστρα της ΕΛΣ, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Ντάνιελ Σμιθ, γίνονται οι ξεναγοί μας στη ρομαντική έκφραση της ανθρώπινης συγκίνησης.

Βασικός προσκεκλημένος αρχιμουσικός του θεάτρου Κάρλο Φελίτσε της Γένοβας, ο Αυστραλός μαέστρος Ντάνιελ Σμιθ έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα με σημαντικά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Έχει διευθύνει, μεταξύ άλλων, τη συμφωνική ορχήστρα του Μαριίνσκι, τη φιλαρμονική ορχήστρα της Πράγας και τη φιλαρμονική ορχήστρα του Λονδίνου.

Μουσική διεύθυνση: Ντάνιελ Σμιθ

 

Σεργκέι Ραχμάνινοφ

Κοντσέρτο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18

Σολίστ Κάρολος Ζουγανέλης

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Κοντσέρτο αρ. 1 σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 23

Σολίστ Στέφανος Θωμόπουλος

Γιοχάννες Μπραμς

Κοντσέρτο αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 15

Σολίστ Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

 

Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο