Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος σας προτείνουν

Εκδοτικό Πρόγραμμα 2020

ΑΡΧΙΚΗ

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος αφήνουν πίσω τους μια ιδιαίτερα επιτυχημένη δεκαετία και έχουν σχεδιάσει για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε ένα πλούσιο και πολλά υποσχόμενο εκδοτικό πρόγραμμα.

 

Το 2019 χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη επιτυχία της δημοσιογραφικής έρευνας των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού με τίτλο Η τελευταία μπλόφα, που ξεπέρασε τις 45.000 αντίτυπα σε πωλήσεις, αλλά και την κυκλοφορία σημαντικών τίτλων όπως το Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, Τόμος Β: 1974-2016, του διευθυντή της εφημερίδας Η Καθημερινή Αλέξη Παπαχελά, το Τα δάνεια της Ελλάδας: 200 χρόνια ανάπτυξης και κρίσεων του καθηγητή Μιχάλη Ψαλιδόπουλου στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, αλλά και την κυκλοφορία σε νέα μετάφραση της Κατερίνας Σχινά του αριστουργήματος της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Τόνι Μόρισον, Αγαπημένη.

 

Στην κατηγορία του παιδικού βιβλίου ξεχώρισε η κυκλοφορία της πολυβραβευμένης σειράς μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, που περιλαμβάνει σύντομες εικονογραφημένες βιογραφίες των σημαντικότερων γυναικών της ιστορίας, η οποία συμπληρώνεται με ανάλογους τίτλους στη σειρά μικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ. Το 2019 κυκλοφόρησαν, μεταξύ άλλων, το πρώτο βιβλίο της σειράς παιδικής λογοτεχνίας ΟΙ 12 ΘΕΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ του Φίλιππου Μανδηλαρά, η σειρά γνώσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ καθώς και οι εκπληκτικές εικονογραφημένες διασκευές των κλασικών έργων Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων και Μικρές Κυρίες από τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και την εικονογράφο Ίριδα Σαμαρτζή.

 

Το 2020 θα είναι μια χρονιά αφιερωμένη στην Ιστορία, καθώς θα ξεκινήσει με την έκδοση της κλασικής μελέτης του Christopher Μ. Woodhouse Ο πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας σε νέα μετάφραση του Γιώργου Καράμπελα και θα συνεχιστεί με το έργο της Αννίτας Παναρέτου Συμπληρώνω τη μνήμη του κόσμου: Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα και φυλακές, 1941-1945, ενώ θα ακολουθήσει η μελέτη του ιστορικού William McNeill με τίτλο Βενετία – Στην αιχμή της Ευρώπης: 1081-1797, η οποία εντάσσεται στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.

 

Η πλέον αξιόπιστη, επίτομη βιογραφία στα ελληνικά της Μάργκαρετ Θάτσερ, Μάργκαρετ Θάτσερ: Ζωή, πολιτική πορεία και υστεροφημία, της πολιτικού που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, θα κυκλοφορήσει την άνοιξη δια χειρός του ιστορικού και βιογράφου David Cannadine, την οποία θα ακολουθήσει η βιογραφία του ακαδημαϊκού Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις του σημαντικού Έλληνα επιστήμονα, επίτιμου διευθυντή του τμήματος Διαστημικής της NASA, με τον δημοσιογράφο και βιογράφο του Μάκη Προβατά. Επίσης την άνοιξη θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τις προτάσεις του για μια πιο δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ θα εμπλουτιστεί με νέους τίτλους και το 2020, ενώ το φθινόπωρο αναμένουμε και νέους τίτλους στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.

 

Στο παιδικό βιβλίο, η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με την κυκλοφορία μιας νέας σειράς καρτονέ βιβλίων για μικρά παιδιά, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, με τίτλο Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ. Τα πρώτα 4 βιβλία της σειράς περιλαμβάνουν πρωτότυπους μηχανισμούς, που σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή εικονογράφηση ζωντανεύουν ήρωες και θεούς από την ελληνική μυθολογία.

 

Η Ιστορία έχει την τιμητική της φέτος και στο παιδικό βιβλίο καθώς ο Φίλιππος Μανδηλαράς έγραψε δύο νέους τίτλους για την επιτυχημένη σειρά μας Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ, τους Ελληνική Επανάσταση και Κύπρος. Το φθινόπωρο αναμένεται και το συλλογικό έργο με προσωρινό τίτλο 21 για το ’21, με κείμενα καταξιωμένων Ελλήνων συγγραφέων σε επιμέλεια της Μαρίζας Ντεκάστρο και της Ελένης Σβορώνου.

 

Νέοι τίτλοι θα κυκλοφορήσουν επίσης στη σειρά ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΣΙΚΑ που υπογράφουν ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή. Η χρονιά ωστόσο θα ξεκινήσει με το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για παιδιά Κάπου λάμπει ακόμα ο ήλιος: Ένα παιδί που επέζησε αφηγείται του εβραϊκής καταγωγής Michael Gruenbaum, ο οποίος αφηγείται τις αναμνήσεις του από τη ναζιστική κατοχή και το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερεζίν, και το εντυπωσιακό εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων Πλανητάριο που θα μεταφέρει τους μικρούς μας φίλους στα πέρατα του σύμπαντος!

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

 

 

ΣΕΙΡΕΣ

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο William McNeill επιστρέφει για μια ακόμα φορά στη σειρά ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, αυτή τη φορά για να μας μιλήσει για τη Βενετία, την αυτοκρατορία της και τον πολιτισμό της, ως αιχμή της ευρωπαϊκής Ιστορίας από τον 11ο έως και τον 18ο αιώνα, τους χρυσούς αιώνες της Γαληνοτάτης. Δίνει, δε, ιδιαίτερη προσοχή στην ενετική επιρροή στον ελλαδικό και κυπριακό χώρο.

 

Τη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ εμπλουτίζει ο τίτλος Η αντίσταση του μικροφώνου: Ο Παύλος Μπακογιάννης απέναντι στη δικτατορία, του ιστορικού Νίκου Παπαναστασίου. Στο βιβλίο αυτό εξιστορείται η αντιστασιακή δράση του Έλληνα πολιτικού την περίοδο που ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Η ιστορία και η καταγραφή των ραδιοφωνικών εκπομπών του Παύλου Μπακογιάννη που αναμεταδίδονταν από την Deutsche Welle και έγιναν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα της Ελλάδας.

 

 

ΔΟΚΙΜΙΟ-ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος τιμούν τον Christopher Μ. Woodhouse, αρχηγό των συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκδίδοντας δύο βιβλία του: το Ο Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, σε ολοκαίνουργια μετάφραση του Γιώργου Καράμπελα, και την αυτοβιογραφία του Μια ζωή γεμάτη τόλμη, που καλύπτει εκ των έσω όχι μόνο τη συναρπαστική του δράση στην Ελλάδα αλλά και τη μετέπειτα εμπλοκή του στην ενθρόνιση του σάχη του Ιράν, σε εξαιρετική μετάφραση του Ηλία Μαγκλίνη.

 

Πόσο απαραίτητη είναι η πολιτική σκέψη σήμερα, που η εμπιστοσύνη σε θεσμούς και ηγέτες έχει βυθιστεί στο ναδίρ; Πρέπει να ζούμε σε μικρές πόλεις-κράτη, σε έθνη ή σε πολυεθνικές αυτοκρατορίες; Πρέπει ο πλούτος να είναι ατομικός ή συλλογικός; Το Πώς να σκέφτεστε πολιτικά, των G. Garrard και J.B. Murphy μάς παρουσιάζει πώς σκέφτηκαν και απάντησαν σε αυτά τα ερωτήματα οι μεγαλύτεροι πολιτικοί στοχαστές της ανθρώπινης Ιστορίας.

 

Η Αννίτα Παναρέτου παρουσιάζει, για πρώτη φορά σε βιβλίο, την ιστορία των μη Εβραίων Ελλήνων ομήρων και αιχμαλώτων στα ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα και φυλακές, κατά την περίοδο 1941-1945. Μαρτυρίες και αρχειακή έρευνα συνθέτουν τις φωνές χιλιάδων πολιτών, στρατιωτικών, κληρικών, που συνελήφθησαν για αντιστασιακή δράση, κομμουνιστικά φρονήματα ή λόγω των αναγκών του Ράιχ για εργατικά χέρια, και βίωσαν συνταρακτικές κακουχίες σε στρατόπεδα της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Σερβίας και της Πολωνίας. Το Συμπληρώνω τη μνήμη του κόσμου αποτελεί μια μοναδική στιγμή στην ελληνική βιβλιογραφία.

 

Στο Μεσαίο Κενό, ο οικονομολόγος Φοίβος Καρζής μιλάει για την πτώση της δύναμης της μεσαίας τάξης στις δυτικές κοινωνίες και, ταυτόχρονα, την άνοδό της στις αναδυόμενες χώρες. Καταλήγει με μια ενδελεχή ανάλυση της ιστορίας, της κουλτούρας αλλά και της τωρινής σύστασης της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα και υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει επί του παρόντος αλλά και εκείνες στις οποίες θα κληθεί να ανταποκριθεί μελλοντικά.

 

Στο νέο του βιβλίο, με προσωρινό τίτλο, Whatever it Takes, o Γιώργος Παπακωνσταντίνου κρίνει πως η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι: χρειάζεται αναδιάρθρωση εξουσιών, αν όχι ολοκαίνουργια διευθέτηση του μοιράσματος της εξουσίας εντός της ΕΕ. Από τη μοναδική θέση που του εξασφαλίζει η εμπειρία του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βασικός διαπραγματευτής του πρώτου Μνημονίου υποστηρίζει πως θα πρέπει να επανεξεταστεί η οικονομική, κοινωνική και θεσμική αρχιτεκτονική της Ένωσης και προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα που υπονομεύει τη νομιμότητά της ως δημοκρατικής οντότητας.

 

Η σύντομη εισαγωγή της Οξφόρδης στο Βυζάντιο του Peter Sarris είναι μια λαμπρή απόσταξη της ιστορίας, του πολιτισμού, της ιδέας και της κληρονομιάς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σε λίγες μόνο σελίδες, εξετάζει τις συχνά παράδοξες και αντιφατικές σχέσεις μεταξύ του Βυζαντίου και του ισλαμικού κόσμου, αναλύει την αστική, αρχιτεκτονική και κοινωνική ανάπτυξη της αυτοκρατορίας και ζυγίζει τη θέση του Βυζαντίου στο σύγχρονο φαντασιακό.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής δίνει μια σειρά από άνευ προηγουμένου εκτενείς συνεντεύξεις στον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, ο οποίος, με τη γνωστή αφηγηματική του δεινότητα, ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας τη ζωή, τις σπουδές, τα όνειρα, την επαγγελματική πορεία και τις σκέψεις του μεγάλου επιστήμονα του διαστήματος, καθώς και το πώς βλέπει και οραματίζεται την Ελλάδα, τον κόσμο και την ανθρωπότητα στο μέλλον. Ένα βιβλίο-σταθμός για όσους αγαπούν το διάστημα και τη μάθηση.

 

Ίσως ο μοναδικός κοινώς αποδεκτός χαρακτηρισμός για τη Μάργκαρετ Θάτσερ να είναι η λέξη «αμφιλεγόμενη». Ο παγκοσμίως γνωστός ιστορικός και βιογράφος David Cannadine πατάει σ’ αυτήν ακριβώς την αμφίθυμη αντίληψη της ιστορίας και του κόσμου για να μας υπενθυμίσει την πολυεπίπεδη, αντιφατική, αλλά και καθ’ όλα πιστή στις απόψεις της πολιτικό, σε μια εποχή που η φήμη των Βρετανών συντηρητικών βρίσκεται στο ναδίρ. Συνοπτική, έγκυρη και προσιτή, αυτή είναι η πλέον αξιόπιστη επίτομη βιογραφία της Σιδηράς Κυρίας: Μάργκαρετ Θάτσερ: Ζωή, πολιτική πορεία και υστεροφημία.

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει και το εμβληματικό μυθιστόρημα της Toni Morrison Το τραγούδι του Σόλομον, το οποίο έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ως το αγαπημένο μυθιστόρημα του Μπαράκ Ομπάμα. Μέσα από τη νέα μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, θα παρακολουθήσουμε τον τριαντατριάχρονο Μίλκμαν, τον μοναδικό αρσενικό ήρωα του βιβλίου, στην προσπάθειά του να βρει τον εαυτό του στην κληρονομιά της φυλής του. Όταν το κατορθώσει αυτό, θα μάθει πραγματικά να πετά όπως ο παππούς του, Σόλομον, ο οποίος έσπασε τα δεσμά της σκλαβιάς και πέταξε πίσω στη μητέρα-πατρίδα, την Αφρική. Τόσο το μεταφυσικό όσο και το κοινωνικό στοιχείο είναι έντονα στη γραφή της Μόρισον, η οποία παραδίδει ένα μυθιστόρημα για τη βαριά κληρονομιά της δουλείας, τον ρόλο των γυναικών, την επιβολή βίας και την ανάγκη για σεβασμό

ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

ΣΕΙΡΕΣ

 

Με τα μυστικά του πασίγνωστου Βιβλίου της Ζούγκλας του Joseph Rudyard Kipling καταπιάνεται ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή στο τέταρτο βιβλίο της σειράς ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΣΙΚΑ. Ο διάσημος Μόγλης, το αγόρι που ανατράφηκε από τα άγρια ζώα της ζούγκλας, μας ξεναγεί στον μυστηριώδη κόσμο του, όπως τον φαντάστηκε ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και τον αναπαρίστησε η Ίρις Σαμαρτζή, σε μια ιστορία με τίτλο Μόγλης.

 

Καθώς οδεύουμε στη λαμπρή επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ο Φίλιππος Μανδηλαράς –με το χαρακτηριστικό του ύφος– γράφει για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων μέχρι και την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε αναγνώστες προσχολικής ηλικίας να μάθουν για τα γεγονότα που οδήγησαν στη γέννηση του κράτους όπου μεγαλώνουν σήμερα. «Σύμμαχος» στην Ελληνική Επανάσταση του Φίλιππου Μανδηλαρά η εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια.

 

Λίγους μήνες αργότερα, η σειρά Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ αποκτά έναν ακόμη τίτλο, αφού ο Φίλιππος Μανδηλαράς γράφει για την ιστορία της Κύπρου και η Ναταλία Καπατσούλια μάς μεταφέρει με τις εικόνες της στο νησί όπου γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη.

 

Και αφού ανατρέξουν στην ελληνική Ιστορία, ο Φίλιππος Μανδηλαράς και η Ναταλία Καπατσούλια «ανεβαίνουν» στον Όλυμπο και συναντούν ξανά τους 12 ΘΕΟΥΣ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ που καλούνται να ανακαλύψουν Ποιος έκλεψε το μήλο της Έριδας, στη δεύτερη ιστορία της πρωτότυπης σειράς. Αναμφίβολα, μια δύσκολη αποστολή για το Γραφείο Ερευνών «Οι 12 θεοί»! Ενώ η Έριδα έχει σπείρει ήδη τη διχόνοια ανάμεσα στους θεούς, κάποιες από τις ντετέκτιβ είναι ύποπτες για την κλοπή του μήλου!

 

Η αγαπημένη σειρά μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, σε κείμενο της Maria Isabel Sanchez Vegara, αποκτά δύο νέες ηρωίδες, τη Ρόζα Παρκς, την Αφροαμερικανή μοδίστρα που έγινε το σύμβολο του αντιρατσιστικού αγώνα στην Αμερική, και την Όντρει Χέπμπορν, τη Βρετανίδα ηθοποιό που έμεινε στην ιστορία για το απαράμιλλο στιλ αλλά και για το φιλανθρωπικό της έργο.

Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

 

Οι λατρεμένοι Αρκούδος και Πάπιος των Jory John και Benji Davies επιστρέφουν με μια νέα, ακόμα πιο αστεία ιστορία με τίτλο Εντάξει, λέμε!. Αυτή τη φορά, ο Πάπιος είναι κατενθουσιασμένος με το χιονισμένο τοπίο που αντικρίζει από το παράθυρο και ανυπομονεί να βγει έξω και να χαρεί το χιόνι παρέα με τον «κολλητό» του Αρκούδο, ο οποίος όμως δεν έχει καμιά διάθεση να αποχωριστεί το ζεστό του σπιτάκι. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς θα κυκλοφορήσει και η ιστορία Σ’ αγαπάω, λέμε!, με πρωταγωνιστές και πάλι τους τόσο «αγαπημένους» γείτονες.

 

Στη σειρά ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ θα προστεθεί ο τρίτος τίτλος, αυτή τη φορά με διηγήματα με σκύλους και γάτες για νεαρούς αναγνώστες, που υπογράφουν γνωστοί συγγραφείς της ελληνικής λογοτεχνίας.

Επιμέλεια συλλογής: Κυριάκος Αθανασιάδης

 

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ

Ολοκληρώνοντας μια απαιτητική παραγωγή, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν τη νέα σειρά καρτονέ βιβλίων με κινούμενα μέρη με τίτλο Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ και τους τέσσερις πρώτους τίτλους: Οι Δώδεκα Θεοί του Ολύμπου, Ηρακλής, Θησέας και Μινώταυρος και Ο Δούρειος Ίππος. Η ελληνική μυθολογία γίνεται διαδραστική χάρη σε εικονογραφημένες σελίδες που τα παιδιά μπορούν να τραβούν, να περιστρέψουν ή να ανοίξουν. Κάθε εικόνα κρύβει και μια νέα ανακάλυψη για τους αρχαίους ελληνικούς μύθους. Υπέροχα βιβλιαράκια με τη διασκεδαστική, γεμάτη ζωηρά χρώματα εικονογράφηση της Άννας Γκουτζουρή, που θα φέρουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τους συναρπαστικούς ελληνικούς μύθους από πολύ μικρή ηλικία (1+ ετών). Τα βιβλία κυκλοφορούν και στα αγγλικά στη σειρά MY FIRST GREEK MYTHS και τους τίτλους The Twelve Gods of Olympus, Heracles, Theseus and the Minotaur και The Trojan Horse.

 

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

 

Εικοσιένας δημιουργοί εμπνέονται από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στο εικονογραφημένο βιβλίο με προσωρινό τίτλο 21 για το ’21. Η Μαρίζα Ντεκάστρο και η Ελένη Σβορώνου επιμελούνται το συλλογικό αυτό έργο, ένα ψηφιδωτό στιγμών του Αγώνα, από τη φάση της προετοιμασίας έως και τη μετέπειτα δημιουργία του ελληνικού κράτους, μέσα από τη ματιά σύγχρονων, καταξιωμένων λογοτεχνών της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Ένα πραγματικά πρωτότυπο εγχείρημα, που ισορροπεί ανάμεσα στον προβληματισμό, τη συγκίνηση, το χιούμορ, τον θαυμασμό για τα επιτεύγματα αλλά και τον προβληματισμό για τις μικρές και μεγάλες ρωγμές του αγώνα για την ελευθερία. Για παιδιά ηλικίας 8+.

 

Το σπίτι μας κινδυνεύει

Η πορεία ζωής της έφηβης, ακτιβίστριας για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία απέδειξε πως «κανείς δεν είναι πολύ μικρός για να κάνει τη διαφορά», παρουσιάζεται μέσα από μια εικονογραφημένη αφήγηση της Jeanette Winter, που θα εμπνεύσει τους μικρούς αναγνώστες. Στο βιβλίο με τίτλο Το σπίτι μας κινδυνεύει η αφήγηση ξεκινά από το σημείο όπου η Γκρέτα είναι μια σιωπηλή μαθήτρια που συνειδητοποιεί τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης για τον πλανήτη κι έτσι παίρνει την απόφαση να ξεκινήσει μόνη της μια σχολική απεργία διαμαρτυρόμενη για την αδιαφορία των ηγετών της χώρας της. Σύντομα, αυτό που ξεκίνησε ως μια μοναχική διαμαρτυρία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα, που άσκησε πίεση σε ηγέτες και φορείς.

 

Τέλεια μέρα για νεύρα

Έχοντας για πρωταγωνιστή έναν κατσούφη μικρό χιμπατζή και τη βοήθεια του εικονογράφου Max Lang, η Suzanne Lang γράφει μια ιστορία για τη διαχείριση των ανεξήγητων συναισθημάτων που νιώθουν συχνά τα παιδιά, τα οποία δεν πρέπει να καταπιέζουν. Με χιούμορ και μέτρο, το εικονογραφημένο αυτό βιβλίο μιλά για τη σημασία τού να μπορεί το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του, αλλά με τρόπο που δεν θα πληγώνει ανεπανόρθωτα τα συναισθήματα των άλλων. Το βιβλίο βρέθηκε στη λίστα των best seller των New York Times.

Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης και Μαρία Αγγελίδου

 

Η επανάσταση των ζώων

Τι θα γινόταν αν, μετά από χρόνια άδικης και σκληρής μεταχείρισης από τους ανθρώπους, τα ζώα αποφάσιζαν να αντιδράσουν; Αυτό ακριβώς το σενάριο γίνεται πραγματικότητα στο βιβλίο Η Επανάσταση των ζώων, σε κείμενο του Michaël Escoffier και εικονογράφηση του Stéphane Sénégas. Μια αντεστραμμένη διακήρυξη για τα δικαιώματα των ζώων που εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία, το χιούμορ, μα πάνω από όλα με το πολύ σπουδαίο μήνυμα που μεταδίδει. Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

 

Παίζουμε;

Για τα παιδικά παιχνίδια μακριά από στερεότυπα μας μιλά η δημιουργός του βραβευμένου Ζαχρά και Νικόλας Σοφία Πανίδου στο νέο της βιβλίο με τίτλο Παίζουμε;. Πρωταγωνιστής της ιστορίας το Ρα, ένας μικρός εξωγήινος που προσγειώνεται σε ένα πάρκο με μοναδική πρόθεση να παίξει με τα παιδιά που συναντά, όμως μπερδεύεται στην πορεία από τον τρόπο που διαχωρίζουν τα παιχνίδια τα αγόρια και τα κορίτσια. Την εικονογράφηση υπογράφει η επίσης βραβευμένη δημιουργός (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου, βραβείο Peter Pan, ΕΒΓΕ) Ντανιέλα Σταματιάδη.

Γκαγκαρού

Ο Γκαγκαρού ο γάιδαρος και ο Απόλλο το σαλιγκάρι ονειρεύονται να πάνε στο φεγγάρι! Σκέφτονται πώς θα τα καταφέρουν να πάνε εκεί πέρα; Βάζουν μπρος το σχέδιό τους… άραγε θα στεφθεί με επιτυχία; Γκαγκαρού σημαίνει μια ιστορία για τα όνειρα και την αξία της προσπάθειας από τις δημιουργούς της σειράς ΛΟΥΝΑ Λήδα Βαρβαρούση και Agnes Verboven.

 

Η Χαρά χορεύει

Η Χαρά αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με το μάθημα των Μαθηματικών στο σχολείο, ίσως να φταίει που οι αριθμοί τής φαίνονται πολύ στατικοί και η Χαρά θέλει να κινείται. Τι θα γίνει όμως όταν οι αριθμοί αρχίσουν να χορεύουν σε ζευγάρια στον πολλαπλασιασμό όπως χορεύει κι εκείνη; Η Χαρά Χορεύει, σε κείμενο και εικονογράφηση του Luciano Lozano, είναι μια πολύ όμορφη ιστορία για τη σημασία της στήριξης στις επιθυμίες κάθε παιδιού, ακόμα κι όταν τα φαινόμενα απατούν! Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

 

Περντού

To Περντού είναι μια τρυφερή ιστορία για έναν μικρό σκύλο που έχει χαθεί και την αναζήτηση ενός μέρους το οποίο θα μπορεί να αποκαλεί «σπίτι». Από τον εικονογράφο των βιβλίων Το λευκό λιοντάρι και Χάρτινα αεροπλανάκια Richard Jones.

 

 

ΠΑΙΔΙΚΗ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Αγαπητό τέρας

Ο Σάιμον είναι, εδώ και αρκετά χρόνια, ο πιστός, πεντακάθαρος και «καθωσπρέπει» γάτος της οικογένειας του Άντι. Τι γίνεται όμως όταν ο πατέρας του Άντι μετακομίσει σε άλλο σπίτι και αποφασίσει να πάρει στον Άντι ένα νέο κατοικίδιο, έναν φασαριόζο σκύλο; Ο Σάιμον ξεκινά μια ατέλειωτη αλληλογραφία με το «τέρας», δηλαδή τον σκύλο που κατοικεί στο άλλο σπίτι του Άντι. Το Αγαπητό τέρας είναι μια ξεκαρδιστική ιστορία για την αξία της φιλίας. Ο πρώτος τίτλος θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2020 και η συνέχειά του το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

Μετάφραση: Γιώργος Τσακνιάς

 

Ο ελέφαντας

Κάθε πρωί που ο πατέρας της Όλιβ πηγαίνει στη δουλειά κουβαλά μαζί του έναν «ελέφαντα». Μπορεί εκείνος να μην τον βλέπει αλλά, όταν επιστρέφει σπίτι, ο ελέφαντας είναι ακόμα εκεί: βαρύς και σιωπηλός. Με τη βοήθεια όμως του παππού και του καλύτερου της φίλου Άρθουρ, η Όλιβ καταστρώνει ένα σχέδιο για να ξεφορτωθούν τον ελέφαντα που βαραίνει τον πατέρα της, μια και καλή. Ο Ελέφαντας του βραβευμένου Ελληνοαυστραλού συγγραφέα και εικονογράφου Peter Carnavas είναι μια ιστορία ελπίδας που φανερώνει στους νεαρούς αναγνώστες (7+ ετών) πως ακόμα και η πιο μικρή πράξη μπορεί να μετακινήσει μέχρι και βουνά – ή ελέφαντες! Μετάφραση: Κυριάκος Αθανασιάδης

 

Μετά τιμής, Γκρέτα Τιμς

Κάτι πολύ κακό έχει συμβεί στην Γκρέτα Τιμς, ο χειρότερος εχθρός της βρήκε και διάβασε το ημερολόγιό της. Αυτό σημαίνει πόλεμος! Βέβαια, η δασκάλα τους έχει άλλη άποψη, κι αυτό που ξεκινάει ως «ανταλλαγή πυρών» καταλήγει σε μια πολύ επικερδή επιχείρηση για τη διοργάνωση της σχολικής γιορτής. Μια σύγχρονη και πολύ αστεία ιστορία για αναγνώστες 7+ ετών. Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

 

Κάπου λάμπει ακόμα ο ήλιος: Ένα παιδί που επέζησε αφηγείται

Ο Μίχαελ «Μίσα» Γκρούενμπαουμ ζούσε μια ανέμελη παιδική ηλικία, με παιχνίδια και βόλτες στην Πράγα μαζί με τον αγαπημένο του πατέρα. Όλα άλλαξαν όμως όταν οι Ναζί κατέλαβαν την Πράγα. Μετά τον άδικο και παράλογο χαμό του πατέρα του, ο Μίσα και η οικογένειά του υποχρεώθηκαν να μετακομίσουν στο εβραϊκό γκέτο της πόλης, ενώ στη συνέχεια εκτοπίστηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν. Τη μέρα που το όνομα της οικογένειας Γκρούενμπαουμ εμφανίστηκε στον κατάλογο των υπό μεταφορά αιχμαλώτων στα «Ανατολικά» (δηλαδή στο Άουσβιτς), χρειάστηκε ένα θαύμα για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Το Κάπου λάμπει ακόμα ο ήλιος: Ένα παιδί που επέζησε αφηγείται, που έγραψε ο Εβραίος επιζών Michael Gruenbaum σε συνεργασία με τον Todd HasakLowey, είναι μια αληθινή ιστορία ελπίδας και αθωότητας που θα συγκλονίσει κάθε αναγνώστη (κατάλληλο για αναγνώστες 12+ ετών). Η έκδοση εμπλουτίζεται με πρωτότυπα ντοκουμέντα και φωτογραφίες.

Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο

 

Το λευκό πουλί

Μετά το μπεστ σέλερ Θαύμα, η R.J. Palacio μεταφέρει σε graphic novel μια δυνατή ιστορία με φόντο τη Γαλλία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής της γιαγιάς του Τζούλιαν, την οποία έκρυψε όταν ήταν μικρή από τους Νάζι η οικογένεια του συμμαθητή που εκείνη επέλεγε να αγνοεί ενόσω πήγαιναν σχολείο, η Palacio κατορθώνει να μεταδώσει τις αξίες που διακρίνουν το Θαύμα: την καλοσύνη και το κουράγιο σε μια αφήγηση σε στιλ κόμικ που καθηλώνει. Τη μετάφραση εγγυάται η βραβευμένη μεταφράστρια Μαρίζα Ντεκάστρο.

 

Ο πόλεμος που κέρδισα

Στη συνέχεια του μυθιστορήματος της Κimberly Brubaker Bradley Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου (Βραβείο μετάφρασης 2019 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Greek ΙBBY), παρακολουθούμε την Έιντα –την οποία δεν καθορίζει πια η αναπηρία της– να μετακομίζει μαζί με την κηδεμόνα της Σούζαν και τον μικρό της αδερφό Τζέιμι σε ένα νέο σπίτι, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται ακόμη. Η ζωή με τους νέους συγκάτοικους είναι δύσκολη και ειδικά με τη μυστηριώδη Ρουθ, μια εβραιοπούλα από τη Γερμανία την οποία η Έιντα υποπτεύεται για κατασκοπεία. Στο δεύτερο μέρος της ιστορίας, στο Ο πόλεμος που κέρδισα, η Έιντα συνεχίζει το ταξίδι της στη ζωή και αυτή τη φορά καλείται να ανακαλύψει πως ελευθερία δεν είναι μόνο το να επιλέγεις, αλλά και το να επιλέγεις ορθά.

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

2ο Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας ”PHOTOSYNTHESIS:2024”

Οι δηλώσεις συμμετοχής για το 2ο Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας ”PHOTOSYNTHESIS:2024” για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφους μόλις ξεκίνησαν! Το 2ο Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας ”PHOTOSYNTHESIS:2024” για

«Κράτα Με» Πέγκυ Ζήνα

Η Πέγκυ Ζήνα επανέρχεται δισκογραφικά και μας λέει «Κράτα Με», χαρίζοντας ακόμα μία επιτυχία που ακούγεται δυνατά! Το «Κράτα Με» είναι ένα ρυθμικό ερωτικό τραγούδι, που «μυρίζει» συναίσθημα και