Out of the Box | από την οθόνη στη σκηνή σεμινάριο με τον Billy MacKinnon

Out of the Box από την οθόνη στη σκηνή

σεμινάριο με τον Billy MacKinnon

από 11 Ιανουαρίου έως 29 Φεβρουαρίου 2020 κάθε Σάββατο 11:00 – 14:00

Κόστος συμμετοχής: 200 (8 τρίωρα μαθήματα)

Το Out of the Box είναι ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο με διδάσκοντα τον σκωτσέζο σεναριογράφο και θεατρικό συγγραφέα Billy MacKinnon. Το σεμινάριο ερευνά τους τρόπους με τους οποίους μια υπάρχουσα ταινία μετατρέπεται σε θεατρικό έργο.

Αναγνωρίζουμε πως οι υπάρχουσες ευκαιρίες για την παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα είναι περιορισμένες. Έτσι, το να μεταφερθεί η ιδέα μας από την οθόνη στη σκηνή, ίσως προσφέρει έναν πιο πρακτικό τρόπο υλοποίησής της, ο οποίος είναι εξίσου προκλητικός και σύγχρονος.

Θα εξετάσουμε τη διαδικασία της δραματικής γραφής τόσο για τη σκηνή όσο και για την οθόνη. Θα λάβουμε υπόψιν τις συμβατικές δομές σεναρίου, αλλά όχι υπερβολικά σοβαρά. Το αντικείμενο της δουλειάς μας είναι η επανεφεύρεση, όχι η επανάληψη. Η θεατρική σκηνή είναι ίσως περιοριστική λόγω χώρου, ωστόσο, σαν φαντασιακός τόπος παρέχει άπειρες δυνατότητες. Θα πραγματοποιήσουμε καίριες ασκήσεις που αφορούν την αφήγηση μιας ιστορίας: αποδόμηση, επαναδόμηση, χαρακτήρες και διάλογος.

Τα μαθήματα και οι ασκήσεις θα πραγματοποιούνται στα αγγλικά. Η άριστη γνώση αγγλικών δεν είναι απαραίτητη: ειδικά στις γραπτές ασκήσεις, αυτό που έχει σημασία είναι οι ιδέες, όχι η γραμματική. Αυτό που απαιτείται πάνω απ’ όλα, είναι η ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών. Θα ορίζονται ασκήσεις για τους συμμετέχοντες, οι οποίες στη συνέχεια θα παρουσιάζονται στο μάθημα και θα συζητούνται. Θα υπάρχουν περίοδοι επίσημης διδασκαλίας, αλλά και περίοδοι με πιο “εργαστηριακό” χαρακτήρα. Οι ερωτήσεις δεν είναι μόνο καλοδεχούμενες, αλλά απαραίτητες.

Θα εξετάσουμε την προσαρμογή του σεναρίου της ταινίας «Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά» (1974) του Rainer Werner Fassbinder. Πρόκειται για την ιστορία μιας ηλικιωμένης, μοναχικής γερμανίδας και ενός νεαρού μαροκινού άνδρα και της αγάπης που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, είναι μια ιστορία που σχετίζεται με τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς της σημερινής Αθήνας”. – Billy MacKinnon

Πληροφορίες:

Κάθε Σάββατο, από 11 Ιανουαρίου έως 29 Φεβρουαρίου 2020

Ώρες: 11:00 – 14:00 (8 τρίωρα μαθήματα)

Αιτήσεις: [email protected] και 69.45.34.84.45

Κόστος συμμετοχής: 200

*Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

*Ο Billy MacKinnon θα κάνει μια εισαγωγική παρουσίαση του σεμιναρίου στο ΚΕΤ, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι (είσοδος ελεύθερη). Η παρουσίαση όπως και το σεμινάριο θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.

Billy MacKinnon

Ο Billy MacKinnon έχει συμμετάσχει ως σεναριογράφος ή παραγωγός σε πολλές διεθνούς εμβέλειας κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων και η ταινία The Piano της Jane Campion (βραβείο Palm d’ Or στο φεστιβάλ Καννών). Έχει συγκεντρώσει διεθνή βραβεία για τη δουλειά του ως συγγραφέας, μεταξύ άλλων για την ταινία Small Faces (βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκή ταινίας, φεστιβάλ Rotterdam Tiger και βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας, φεστιβάλ Εδιμβούργου). Συμμετέχει στη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας Hideous Kinky που γυρίστηκε στο Μαρόκο με πρωταγωνιστές τους Kate Winslett και Said Taghmaoui. Υπήρξε ακαδημαϊκός συνεργάτης στον τομέα της κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Max Planck Institutκαι στο Humboldt University στο Βερολίνο, καθώς και μέλος της συγγραφικής ομάδας στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου. Η πιο πρόσφατη ταινία του (Dawn2016), βασισμένη στο μυθιστόρημα του βραβευμένου με Νόμπελ Elie Weisel, γυρίστηκε στο Τελ Αβίβ και τη Ζυρίχη. Ως ποιητής/τραγουδοποιός έχει γράψει κείμενα για πειραματικές παραστάσεις ομάδων στη Ζυρίχη, το Βερολίνο και τη Σεούλ. Η ποιητική του συλλογή A Street in Athens κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bibliotheque (Εξάρχεια, Αθήνα). Σήμερα ζει στην Αθήνα και το Βερολίνο.

_________________________________________________________________

κέντρο ελέγχου τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364 Κυψέλη, Αθήνα

213.00.40.496 & 69.45.34.84.45

ΠΡΟΣΒΑΣΗ:

με λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8

με τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 / (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4

με ΗΣΑΠ: στάση Άγιος Νικόλαος (15 λεπτά με τα πόδια)

https://polychorosket.gr

https://www.facebook.com/tvcontrolcenter/

https://www.instagram.com/TVControlCenter/

https://twitter.com/TVControlCenter

https://www.flickr.com/photos/polychorosket/albums

χορηγοί επικοινωνίας ΚΕΤ 

deBop | θεαθήναι | all4fun | SinRadio | ForFree | Cat Is Art | φόρμιγγα art | artandpress | radioreboot | puzzlemag Quinta |

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων / TV Control Center
Kyprou 91A, Kypseli, Athens

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

2ο Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας ”PHOTOSYNTHESIS:2024”

Οι δηλώσεις συμμετοχής για το 2ο Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας ”PHOTOSYNTHESIS:2024” για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφους μόλις ξεκίνησαν! Το 2ο Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας ”PHOTOSYNTHESIS:2024” για

«Κράτα Με» Πέγκυ Ζήνα

Η Πέγκυ Ζήνα επανέρχεται δισκογραφικά και μας λέει «Κράτα Με», χαρίζοντας ακόμα μία επιτυχία που ακούγεται δυνατά! Το «Κράτα Με» είναι ένα ρυθμικό ερωτικό τραγούδι, που «μυρίζει» συναίσθημα και