Η Σοφίκα Ελευθερουδάκη μας προκαλεί να γράψουμε ένα βιβλίο….

Είχαμε τη τιμή και τη χαρά να συνομιλήσουμε με την κυρία Σοφίκα Ελευθερουδάκη ιδιοκτήτρια ενός από τα ιστορικά βιβλιοπωλεία της χώρας μας, με αφορμή τη δράση “Γράψε μπορείς!” Μια ενέργεια που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να κάνουν ένα όνειρο πραγματικότητα.

 

 

Σας καλώς ορίζουμε στην σελίδα μας Full-time.gr

Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στη σελίδα σας!

 

Με αφορμή τη νέα σας δράση «Γράψε μπορείς» θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε πως δημιουργήθηκε αυτή η ανάγκη και σε τι αποσκοπεί;

Φεύγοντας οι μεγαλύτερες γενιές από τη ζωή, ανακαλύπτουμε οι περισσότεροι ότι ξέρουμε ελάχιστα για τη ζωή τους. Και δυστυχώς, όταν το συνειδητοποιήσουμε, είναι αργά. Με την τεχνολογία, έχουμε πρόσβαση σε πάρα πολλές πληροφορίες, όμως δεν γνωρίζουμε σημαντικές λεπτομέρειες από τη ζωή μελών της οικογένειάς μας.

Αλήθεια, σε ποιόν δεν αρέσει να ακούει αληθινές ιστορίες «από τα παλιά»;

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη καταγραφής των αναμνήσεων, αλλά και των γεγονότων που διαμορφώνουν τη ζωή,  οι εκδόσεις «Γ.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Α.Ε.», μέσα από την πρωτοβουλία Γράψε, Μπορείς!, παροτρύνουν όλους μας να καταγράφουμε και να εκδίδουμε τις αναμνήσεις μας.

 

Πιστεύετε ότι έχουμε ανάγκη από βιβλία ή αναγνώστες;

Θα έχουμε πάντα ανάγκη από βιβλία και αναγνώστες. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Έχουν δημοσιευθεί επιστημονικές μελέτες, που επιβεβαιώνουν, ότι ένας άνθρωπος που μεγαλώνει περιτριγυρισμένος από πολλά βιβλία, έχει περισσότερες δυνατότητες να πετύχει ακαδημαϊκά απ’ότι κάποιος που μεγαλώνει χωρίς βιβλία.

 

Υπάρχει κρίση στο χώρο του βιβλίου; Στην Ελλάδα λένε ότι δεν αγαπάμε το διάβασμα, Ισχύει;

 

Υπάρχει κρίση διεθνώς στον χώρο του βιβλίου. Το βιβλίο πλέον ανταγωνίζεται διάφορους τύπους ψυχαγωγίας. Σκεφτείτε μόνο πόσο ελεύθερο χρόνο απορροφά το κινητό μας και τα social media, το Netflix και τα άλλα σημερινά μέσα ψυχαγωγίας.

Πείτε μας λίγο περισσότερα για το Γράψε, Μπορείς!

Πρόκειται για μια προσπάθεια, που είναι έντονη και στο εξωτερικό εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε ποιους απευθύνεστε;

Απευθυνόμαστε σε κάθε έναν, που θέλει να καταγράψει τις δικιές του αναμνήσεις και εμπειρίες, ή αυτές της οικογένειάς του.. Σκεφτείτε πόσα ζούμε καθημερινά και τι ιστορίες έχει να πει ο καθένας από μας. Από τις συνταγές τις γιαγιάς έως τα ταξίδια που κάναμε, τις εμπειρίες διπλωματών, τις ιστορίες επιχειρήσεων, τη στρατιωτική θητεία και τα ευτράπελα που συμβαίνουν καθημερινά στους οδηγούς ταξί – όλα είναι σημαντικά και όλα αξίζουν να καταγραφούν  για να διατηρηθούν ζωντανά.

 

Αν κάποιος δεν είναι (ούτε αισθάνεται) συγγραφέας, πώς συμβουλεύετε να ξεκινήσει;

Θα πρότεινα να γράψει  προτάσεις που ξεκινούν με τη λέξη «θυμάμαι».

Θυμάμαι…την καλύτερή μου φίλη στο δημοτικό.

Θυμάμαι… το πρώτο μου τσιγάρο.

Θυμάμαι …το ταξίδι…

Είναι το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα, έχουμε συνεργάτες, που μπορούν να βοηθήσουν, από τη συγγραφή έως την τελική έκδοση ενός τέτοιου «βιβλίου», με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Αυτά τα «βιβλία» θα μπορούσαν στη συνέχεια να πωλούνται και στα βιβλιοπωλεία;

Αυτά που θα ενδιαφέρουν ένα ευρύτερο κοινό,  θα φροντίσουμε να φτάσουν και στα βιβλιοπωλεία.

 

Ευχαριστούμε πολύ Κατερίνα Γρυλλάκη

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ | Roof Garden| KAKTOS

  ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ Roof Garden Ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ kaktos.gr   Μέσα από μικρές, καθημερινές ιστορίες (δοσμένες άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με σοβαρότερο