Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον σκηνοθέτη Κώστα Φιλίππογλου λίγο πριν την πρεμιέρα του έργου ” Ο Επιθεωρητής” του Γκογκολ, δείτε τι μας αποκάλυψε
Σας καλώς ορίζουμε στην σελίδα μας Full-time.gr
- Σας ευχαριστώ που με καλέσατε!
Λίγο πριν την έναρξη της νέας σας παράστασης « Ο Επιθεωρητής» του Γκογκολ, θα θέλαμε να μας πείτε πως ήταν η πρώτη ανάγνωση; Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις;
- Οι πρώτες αναγνώσεις αυτών των σπουδαίων κλασικών έργων, είναι πάντα απολαυστικές. Ο Γκόγκολ είναι ένας μεγάλος συγγραφέας. Το χιούμορ του είναι απαράμιλλο, οι κωμικές του σκηνές ξεκαρδιστικές και τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα που θίγει πολύ σημαντικά.
Όμως το γεγονός ότι γράφτηκε πριν από περίπου διακόσια χρόνια είναι εμφανές. Οπότε οι πρώτες σκέψεις είναι πως θα κάνουμε αυτό το έργο να μιλήσει στο σήμερα. Πώς θα κάνουμε τους σημερινούς θεατές να το απολαύσουν όσο το κοινό του 1835.
Και έτσι ξεκινά η προσπάθεια να του δώσουμε μία καινούργια μορφή και να φτιάξουμε τον δικό μας επιθεωρητή.
Πως αντιλαμβάνεστε την μορφή του δικού σας» ; τι σας ξύπνησε μέσα από τις πρόβες;
- Μέσα από τις πρόβες ξύπνησε σε εμένα και στη Γιώτα Σερεμέτη, που είναι συν – σκηνοθέτις και κάνουμε μαζί την απόδοση του κειμένου, η ανάγκη να δώσουμε μια καινούργια μορφή στο έργο. Μικρύναμε τις σκηνές, αλλάξαμε σε κάποια σημεία την δομή, βγάλαμε «περιττούς» χαρακτήρες και κάναμε την δράση πιο έντονη. Έτσι το έργο χωρίς να χάσει καθόλου τον κωμικό του χαρακτήρα, έγινε σε κάποια σημεία του πιο σκοτεινό, καθώς πραγματεύεται την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, τη διαφθορά και το ψέμα. Συνεχίζουμε να γελάμε βλέποντας τα παθήματα των χαρακτήρων επί σκηνής, αλλά υπάρχει και ο φόβος μας, ότι μέσα σε αυτή την πινακοθήκη των ηλιθίων και των διεφθαρμένων χαρακτήρων, μπορεί να αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας, διότι αρκετές φορές στη ζωή μας έχουμε κοροϊδέψει και έχουμε κοροϊδευτεί.
Πείτε μας μερικά πράγματα για την παράσταση την οποία ετοιμάζετε, τι θα δει το κοινό;
- Το κοινό θα δει πάνω στη σκηνή εφτά ηθοποιούς, που προσπαθούν με τον πιο αστείο τρόπο, να αναπαραστήσουν μία ιστορία, που μιλάει για τη βουλιμία, την ασυδοσία και την ανθρώπινη πλεονεξία.
Ποια είναι η ατάκα που σας έμεινε μέσα από το έργο;
- Μία ατάκα που μου αρέσει πολύ από το έργο είναι οι εξής:
Τι γελάτε; με τους εαυτούς σας γελάτε. Αντί για πρόσωπα δεν βλέπω παρά μουσούδες γουρουνιών γύρω μου.
Ως δάσκαλος του θεάτρου, τι παρατηρείται στην σημερινή γενιά των ηθοποιών; (καλή; Καλύτερη από προηγούμενες γενιές 😉
- Η σημερινή γενιά των ηθοποιών είναι καλύτερη και σαφώς πολύ πιο εκπαιδευμένη από την προηγούμενη. Έχουν καλύτερη και πολύ πιο βαθιά κατανόηση της τέχνης του θεάτρου. Αυτό φυσικά οφείλεται και στους σημερινούς δασκάλους, οι οποίοι πάσχισαν και εκπαιδεύτηκαν αρκετά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και μπορούν τώρα να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους.
Μετά από πολλά χρόνια στο εξωτερικό και με μεγάλη εμπειρία, πως είναι η ελληνική πραγματικότητα συγκριτικά με έξω;
- Στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλό θέατρο, αλλά σε σύγκριση με τις δυτικές προηγμένες χώρες υστερούμε σε οργάνωση, υπευθυνότητα, αξιοκρατία και χρήμα.
Πολλά χρόνια μέσα σ αυτήν τη δουλειά πως θα την περιγράψετε με μια λέξη;
- Είμαι πολλά χρόνια σε αυτή τη δουλειά και αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι αν κάποιος μπορεί να ζήσει από το θέατρο, χωρίς να κάνει κανένα συμβιβασμό, μία είναι η λέξη που την περιγράφει.
Χαρά
Σας ευχαριστώ πολύ με εκτίμηση Κατερίνα Γρυλλάκη
Κι εγώ σας ευχαριστώ
Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ
Η κορυφαία ΚΩΜΩΔΙΑ του Νικολάι Γκόγκολ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Στο ρόλο του επιθεωρητή ο Κωνσταντίνος Μπιμπής
Κάθε ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00 & ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00
ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ