Ανακοίνωση  σχετικά με το Πρωτόκολλο υγειονομικών μέτρων

 

Ανακοίνωση  σχετικά με το Πρωτόκολλο υγειονομικών μέτρων, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και το Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το άνοιγμα της πλατφόρμας του μητρώου των εργαζομένων στον Πολιτισμό θέτουν σοβαρότατα ζητήματα για το σύνολο των ανθρώπων των τεχνών. Παράλληλα, η απουσία συγκεκριμένου, εξειδικευμένου σχεδίου αφενός για την υγειονομική προστασία των εργαζομένων στις παραστάσεις που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν, αφετέρου για το πρωτόκολλο υγείας των καλλιτεχνικών σχολών που πρόκειται άμεσα να επαναλειτουργήσουν, απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις.

 

1) Πρωτόκολλο υγειονομικών μέτρων:

Έχει ανακοινωθεί η έναρξη προβών για τις παραγωγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, όπως και η επαναλειτουργία των καλλιτεχνικών σχολών, για τη Δευτέρα 18/5/2020, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει και τα γυρίσματα ορισμένων τηλεοπτικών σειρών. Τέσσερις μέρες πριν, είναι άκρως επικίνδυνη και ανησυχητική η απουσία οποιασδήποτε ανακοίνωσης μελετημένου, εξειδικευμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου, που να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της διαδικασίας των προβών, των γυρισμάτων και της λειτουργίας όσων μαθημάτων περιλαμβάνουν κατ’ ανάγκη σωματική επαφή και εκκρίσεις σταγονιδίων μέσω της ομιλίας ή της εφίδρωσης.

 

Υπάρχουν δεκάδες συγκεκριμένα ερωτήματα για τα οποία δεν έχουν διατυπωθεί ξεκάθαρες απαντήσεις, με αποτέλεσμα η προστασία να επαφίεται στην ανάληψη της «ατομικής ευθύνης» και στην προαίρεση κάθε εργοδότη αλλά και εργαζομένου που έχει ανάγκη να εργαστεί έστω και εν τη απουσία ενός οργανωμένου συστήματος μέριμνας. Βασικότερη ανησυχία είναι για εμάς η περίπτωση κρούσματος στην πρόβα, που προκαλεί διακοπή των προβών επί 14 ημέρες και άρα απορρυθμίζει τη λειτουργία της καλλιτεχνικής εργασίας. Είναι, επίσης, ζητούμενο το αν προβλέπεται αποζημίωση του νοσούντος εργαζομένου κατά τις διατάξεις περί εργατικού ατυχήματος σε περίπτωση που νοσήσει κατά την περίοδο των προβών, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες συναδέλφων μας.

Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφερθεί ότι η πρόταση της Υπουργού να χωριστούν οι θίασοι σε ομάδες των 10 ατόμων, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια συνάθροισης, σε αντιδιαστολή με τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί διπλή και τριπλή διανομή υπό την οικονομική αιγίδα των αντίστοιχων οργανισμών, επιτείνει το πρόβλημα των χαμένων θέσεων εργασίας.

 

Αυτά είναι μονάχα μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν από την ασάφεια, τη βιασύνη και τη γενικολογία των ανακοινώσεων του ΥΠΠΟ, στα οποία οι φορείς και οι εργαζόμενοι του καλλιτεχνικού χώρου αδυνατούν να απαντήσουν, χωρίς την ύπαρξη κεντρικού κυβερνητικού πλαισίου σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους.

 

Το Υπουργείο με αυτήν του τη στάση εκθέτει τους εργαζομένους και τους φοιτητές των τεχνών σε απόλυτο υγειονομικό κίνδυνο με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τους ίδιους και παράλληλα υπονομεύει τη δημόσια υγεία.

 

Με γνώμονα, λοιπόν, τη γενική έναρξη των προβών και την επαναλειτουργία των καλλιτεχνικών σχολών την Δευτέρα 18/5/2020, κρίνεται απολύτως αναγκαία και απαραίτητη η άμεση έκδοση συγκεκριμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου ως ελάχιστου μέτρου για την ύπαρξη ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για την επιστροφή των ανθρώπων της Τέχνης στην εργασία και την εκπαίδευση.

 

2) Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου:

Έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, προκύπτει η «συρρίκνωση των τακτικών επιχορηγήσεων» του Φεστιβάλ. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη συνέντευξη της κας. Μενδώνη στις 3/5/2020, στην οποία διαβεβαίωνε πως δεν θα μειωθούν οι επιχορηγήσεις των κρατικών φορέων. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά το εν λόγω απόσπασμα από τη συνέντευξη της Υπουργού: «Πρέπει να πω ότι υπάρχει ένα ζήτημα με το ποσό που λαμβάνει το Φεστιβάλ από τα καζίνο. Δεν θα φανεί η επίπτωση φέτος. Το 2021 θα τη δούμε. Άρα φέτος το Φεστιβάλ θα έχει και αυτήν την υποστήριξη.»

Αιτούμαστε την καθ’ ολοκληρία επαναφορά των επιχορηγήσεων για φέτος αλλά και για το 2021. Αιτούμαστε σχετικά με την επιχορήγηση του τρέχοντος έτους να αξιοποιηθεί πλήρως, ώστε να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι ΣΥΝΟΛΙΚΑ, συμπεριλαμβανομένων όσων επίσημα ανακοινώθηκαν στις 30/3/2020 κατά τη δημοσιοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αλλά και όλων όσοι τελικά δεν θα προσληφθούν εξαιτίας της ακύρωσης του Φεστιβάλ, ενώ υπολόγιζαν να βιοποριστούν από αυτό.

Το σύνολο των εργαζομένων (ταξιθεσία, συνεργεία καθαρισμού, ταμεία, ηθοποιοί, μουσικοί, εικαστικοί κ.ά.) που δεν θα εργαστούν φέτος στο Φεστιβάλ μένουν ανασφάλιστοι και καλούνται να δεσμευτούν αορίστως για το επόμενο καλοκαίρι χωρίς συγκεκριμένες εγγυήσεις.

Προκύπτει, επίσης, ξεκάθαρα η ανεπαρκής συνεννόηση του ΥΠΠΟ με τους φορείς του, με επακόλουθο την ανακοίνωση αντικρουόμενων μεταξύ τους θέσεων. Αυτό καθιστά, φυσικά, ακόμη πιο αβέβαιο το μέλλον των εργαζομένων τόσο το καλοκαίρι όσο και το επερχόμενο φθινόπωρο, αφού ήδη διαγράφονται τα αποτελέσματα της περίφημης “αυτορρύθμισης”, που εξήγγειλε το ΥΠΠΟ στις 7/5/2020, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα ούτε οι ιδιωτικές παραγωγές στα ανοιχτά θέατρα.

 

3) Μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών:

Η προχειρότητα με την οποία παρουσιάστηκε η πρώτη προσπάθεια έναρξης της διαδικασίας είναι τραγελαφική. Αγνοεί πλήρως την πολυπλοκότητα των ενσήμων και των ιδιοτήτων των εργαζομένων, καθώς και το ότι οι εργαζόμενοι στις τέχνες απασχολούνται με περισσότερα του ενός ΚΑΔ, αλλά και με περισσότερα του ενός είδη ενσήμων. Η πλατφόρμα καθίσταται απολύτως δυσλειτουργική και ασαφής, χωρίς να μπορεί να καταγράψει εν τέλει ούτε το πλήθος των εργαζομένων ούτε την ποικιλομορφία τους.

Επιπλέον, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το διάστημα που θα παραμείνει ανοιχτή η όποια πλατφόρμα, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν την αίτηση καταγραφής τους.

Απαρχαιωμένοι όροι όπως «ιμπρεσάριος» κ.ά., σε συνδυασμό με την ηχηρή απουσία σημαντικών ειδικοτήτων, καταδεικνύουν την απόλυτη άγνοια του Υπουργείου σχετικά με τη σύγχρονη πραγματικότητα των πολιτιστικών κλάδων.

Ευελπιστούμε ότι έπειτα από τις διορθωτικές κινήσεις, για τις οποίες το ΥΠΠΟ προέβη σε δημόσια έκκληση, θα παρουσιαστεί μια σοβαρή, αξιόπιστη και πλήρης διαδικασία εγγραφής.

 

Όλα τα παραπάνω είναι τοποθετήσεις και ερωτήματα σε βαθιά προβλήματα που ανακύπτουν από τις ανακοινώσεις των αρμόδιων θεσμών του Πολιτισμού. Παραμένει, όμως, απόλυτη η σιωπή όσον αφορά στην αντιμετώπιση της τεράστιας ανεργίας που προκύπτει τόσο λόγω της τωρινής συγκυρίας όσο και σε βάθος χρόνου. Δηλώνουμε πως η πρωτοβουλία «Support Art Workers» έχει ως κύριο αίτημά της τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου, ειδικού σχεδίου από την πλευρά της πολιτείας, που θα μεριμνά για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της ανεργίας στον χώρο των τεχνών. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μέχρι τέλους ολοκληρωμένες λύσεις και απαντήσεις, που θα θέσουν τις βάσεις για την επόμενη μέρα του Πολιτισμού.

 

 

Ομάδα Οργάνωσης–Συντονισμού Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στις Τέχνες
“Support Art Workers”

 

Facebook page: Support ART Workers

E-mail: [email protected]

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

La Divina, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Aria Hotels: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο La Divina υποδέχεται τους επισκέπτες του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας Τα Aria Hotels, η οικογενειακή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων