Τζένη Κοσμίδου- Ηθοποιός

Καλώς ορίσατε  στο full-time.gr, Καλή χρονιά!

Μετά από μια μεγάλη παύση αναζητήσαμε τους ανθρώπους που πάντα επικοινωνούσαμε και θέλουμε να μάθουμε που βρίσκονται όλη αυτήν την περίοδο.

 

Θα θέλαμε να μας περιγράψετε το 2020 , με μια λέξη ή με πολλές …

 

Η λέξη που χαρακτηρίζει κατ’ εμέ το 2020 είναι η ανατροπή. Αυτή η χρονιά έφερε μεγάλες ανατροπές και αλλαγές στη ζωή και τον τρόπο σκέψεις όλων μας.

 

Πως νιώθετε μετά από ένα περίπου χρόνο περιορισμού;

 Ίσως ακουστεί παράταιρο σε κάποιους αλλά δεν αφήνω τον εαυτό μου να νιώσει περιορισμένος. Στην αρχή της πρώτης καραντίνας όπως όλοι φυσικά σοκαρίστηκα. Σύντομα όμως κατάλαβα πως με το να στεναχωριέμαι και να ασφυκτιώ δεν πρόκειται να αποκομίσω τίποτα θετικό ως άνθρωπος. Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτήν την περίοδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ίσως σε αυτό βοήθησε ότι σαν άνθρωπος προσαρμόζομαι εύκολα σε νέες καταστάσεις και δεδομένα.

Μετά από καιρό λοιπόν είχα άφθονο χρόνο για ενδοσκόπηση. Η καθημερινότητα και οι ρυθμοί της μας στερούν αυτή τη δυνατότητα όπως και πλήθος αγαπημένων μας ασχολιών που μπορούν να γίνουν σπίτι. Τον τελευταίο χρόνο λοιπόν μετά από καιρό ασχολήθηκα με τον εαυτό μου και πλήθος πραγμάτων και ασχολιών που ενώ αγαπούσα είχα αφήσει στην άκρη ή έκανα σπάνια λόγο περιορισμένου ελεύθερου χρόνου.

 

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση όταν έκλεισαν τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές;

Σίγουρα το συναίσθημα στο άκουσμα αυτής της είδησης είναι σοκαριστικό. Όταν παγώνει ο πολιτισμός σε μια χώρα σαν την Ελλάδα παγώνει και ένα κομμάτι της ψυχής σου.

 

Ποια ήταν τα πρώτα δημιουργικά βήματα που έγιναν μετά τον εγκλεισμό; Με τι καταπιαστήκατε;

 

Μετά τον εγκλεισμό με πλήθος ελεύθερου χρόνου στη διάθεση μου μετά από καιρό, καταπιάστηκα με αυτό που πάντα αγαπούσα το διάβασμα και το γράψιμο. Καθ ‘ όλη αυτήν την περίοδο έγραψα 3 παιδικά βιβλία και ένα μυθιστόρημα για ενήλικες το οποίο διαπραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία. Έγραψα ποίηση με την οποία είχα χρόνια να καταπιαστώ. Δημιούργησα το προσωπικό μου ιστολόγιο, αρθρογραφώ πλέον σε 3 site και 4 blog και μετά από πολύ καιρό επέστρεψα στο ραδιόφωνο. Ειδικά αυτό το τελευταίο νομίζω ήταν ένα μεγάλο δώρο που έφερε το 2020 στη ζωή μου.

 

Θέλετε να μας μιλήσετε για την επιστροφή σας στο ραδιόφωνο;  Ήταν μια νέα αρχή ή μια λύση για να ξεφύγετε από τον πρωτόγνωρο αυτό γεγονός;

 

Αγαπώ πολύ το ραδιόφωνο. Πάντα ήθελα να επιστρέψω σε αυτό αλλά τα πρώτα χρόνια δεν υπήρχε ο ελεύθερος χρόνος για κάτι τέτοιο. Έπειτα ο καιρός περνούσε και ως γνωστόν ό, τι αφήνεις σε αφήνει. Πάντα μέσα μου όμως υπήρχε αυτή η επιθυμία. Μια επιθυμία που έγινε πραγματικότητα τον Σεπτέμβριο του 2020 στον DreamCity Web Radio.

Η εκπομπή μου ονομάζεται « Ερασιτέχνες Άνθρωποι»  και έχει κυρίως έντεχνα και ροκ ακούσματα. Κατά καιρούς φιλοξενεί αξιόλογους καλλιτέχνες, αφιερώματα, αλλά και σκέψεις και προβληματισμούς ακροατών. Μπορείτε να με ακούσετε κάθε Τετάρτη 20:00 – 22:00.

 

Μέσα σε αυτήν την περίοδο πιστεύετε ότι έγινε ένα ξεκαθάρισμα και στον εσωτερικό σας κόσμο;

Φυσικά. Γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου όπως έχει πλέον διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Κατάλαβα πως πλήθος πραγμάτων στα οποία επένδυα χρόνο και αποτελούσαν πηγές άγχους για μένα δεν ήταν τελικά τόσο σημαντικά και έπρεπε ή να απομακρυνθούν ή να περιοριστούν από την καθημερινότητα μου, ώστε να δώσουν χώρο στα άλλα. Αυτά που ενώ ήταν σημαντικά άθελά μου είχα αφήσει στην άκρη.

 

Από εδώ και έπειτα τι θα θέλατε να διορθώσετε και τι να αλλάξει άρδην; (επαγγελματικά)

 Επιτρέψτε μου να αφήσω τις πράξεις μου να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση εν ευθέτω χρόνω.

 

Για τις online παραστάσεις τι έχετε να πείτε;

 

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ πως μπορούν ή πρέπει να αντικαταστήσουν το ζωντανό θέατρο. Άλλωστε κάτι τέτοιο είναι φύση αδύνατο. Το θέατρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Οι λόγοι είναι γνωστοί και έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα πολλές φορές από πλήθος συναδέλφων, οπότε δεν θα ήθελα να σας κουράσω επαναλαμβάνοντας πράγματα γνωστά. Αυτή μου η πεποίθηση όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως είμαι αντίθετη με τις online παραστάσεις.

Τουναντίον, πιστεύω πως είναι μια νέα μορφή τέχνης που θα έπρεπε να συνεχίσει να υφίσταται, ακόμη και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Προσωπικά βέβαια αν έχω τη δυνατότητα της επιλογής, δεν σας κρύβω πως θα προτιμήσω να δω την παράσταση από κοντά. Υπάρχει όμως πλήθος κόσμου που, ενώ θέλει να δει θέατρο, δεν μπορεί να το κάνει στη συχνότητα που το επιθυμεί και αναφέρομαι κυρίως σε κόσμο που ζει στην επαρχία ή που λόγω κινητικών προβλημάτων δυσκολεύεται να βγει από το σπίτι.

Για όλον αυτόν τον κόσμο που πιστέψτε με δεν είναι λίγος είναι μείζονος σημασίας οι online παραστάσεις να καθιερωθούν και να συνεχίζουν να υφίστανται. Μείζονος σημασίας όμως είναι και η επιστροφή στα ζωντανά θέατρα και τις μουσικές σκηνές, τηρώντας βέβαια πάντα όλα τα μέτρα ασφαλείας.

 

Πώς φαντάζεστε τη νέα χρονιά;

 Αποφεύγω να φαντάζομαι το μέλλον. Οι υψηλές προσδοκίες αποτελούν το πιο πρόσφορο έδαφος για τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις. Εύχομαι μόνο να μας βρει όλους μαζί ενωμένους, υγιείς και δυνατούς.

 

Τι κρατάτε από όλη αυτήν την εμπειρία; Και τι πετάτε; (γενικά, όχι μόνο για τα επαγγελματικά)

 Κρατώ πως τελικά τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι άνθρωποι συνηθίζαμε να λέμε αυτή τη φράση αλλά εγώ προσωπικά νομίζω πως τώρα την εμπέδωσα ουσιαστικά. Πετάω πράγματα που δεν ήταν σημαντικά και έκλεβαν τον χρόνο και την ενέργεια μου από τα αληθινά σημαντικά.

 

Ποιος είναι ο τίτλος (έργου ή τραγουδιού) που θα θέλατε να αφιερώσετε σήμερα;

 

«Ταξίδι στον κόσμο του Εγώ» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου που γράφω αυτήν την περίοδο.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

25 ΧΡΟΝΙΑ ΌΝΑΡ – ΚΥΤΤΑΡΟ Live

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2024 25 ΧΡΟΝΙΑ ΌΝΑΡ Πόσα Lives! Πόσα τραγούδια! Πόσες επιτυχίες! Πόσες συγκινήσεις! Πόσες συνεργασίες! Πόση αγάπη και πόση ένταση μοιραστήκαμε! Πόσες στιγμές

2ο Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας ”PHOTOSYNTHESIS:2024”

Οι δηλώσεις συμμετοχής για το 2ο Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας ”PHOTOSYNTHESIS:2024” για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφους μόλις ξεκίνησαν! Το 2ο Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας ”PHOTOSYNTHESIS:2024” για