Αφεντούλα Ραζέλη- Τραγουδίστρια

Καλώς ορίσατε στο full-time.gr, Καλή χρονιά!
Μετά από μια μεγάλη παύση αναζητήσαμε τους ανθρώπους που πάντα επικοινωνούσαμε και θέλουμε να μάθουμε που βρίσκονται όλη αυτήν την περίοδο.

Θα θέλαμε να μας περιγράψετε το 2020 , με μια λέξη ή με πολλές …

Ανατρεπτικό, πρωτόγνωρο, διδακτικό, ιδιαίτερο, αποκαλυπτικό.

Πως νιώθετε μετά από ένα περίπου χρόνο περιορισμού;

Παρατηρώ τα γεγονότα, σκέπτομαι, ενημερώνομαι, βγάζω από το περίσσευμα της δύναμης, υπομονής και κουράγιου! Διαβάζω., περπατάω. Κάνω δημιουργικά πράγματα για να περνά ο χρόνος όσο πιο ισορροπημένα γίνεται.. Μερικές φορές βγαίνει βαθύ υπαρξιακό άγχος, μου λείπει η επαφή με ανθρώπους αγαπημένους, λείπουν τα live και η μαγική επαφή με το κοινό μου, λείπουν οι αγκαλιές.. Περισσότερη επαφή με τον εαυτό μου..

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση όταν έκλεισαν τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές;

Στην αρχή το θεώρησα μέτρο στα πλαίσια της υγειονομικής πρόληψης. Στην πορεία, η πολιτεία απέδειξε ότι δεν εχει ενδιαφέρον κανένα για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Θα μπορούσαν να είναι ανοιχτά τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές, τηρώντας όλα τα μέτρα..να ανασαίνει λίγο ο άνθρωπος..παντα οι μουσικες και τα θέατρα ήταν ανάσα για όλους.

 

Ποια ήταν τα πρώτα δημιουργικά βήματα που έγιναν, μετά το εγκλεισμό; Με τι καταπιαστήκατε;

Δεν έκανα κάτι παραπάνω απ ότι τον υπόλοιπο καιρό! Απλώς είχα περισσότερο χρόνο.. Μου άρεσε αυτή η παύση που έγινε.. είχα χρόνο να αφουγκραστώ περισσότερο τον εαυτό μου και τα πράγματα..
Διάβαζα περισσότερο, περπατούσα, ασχολήθηκα με το σπίτι περισσότερο, άκουγα και μελετούσα τραγούδια..μιλούσα με τους φίλους και όχι μόνο.. Και μελετούσα καινούργια τραγούδια που μου ήρθαν, τα οποία δισκογραφήσαμε κιόλας.

Ήταν μια νέα αρχή ; ή μια λύση για να ξεφύγετε από τον πρωτόγνωρο αυτό γεγονός;

Και τα δύο.. Από το γεγονός αυτό καθαυτό δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς… είναι παρόν, σου φωνάζει, είναι σε όλες τις στιγμές του βίου μας.. τουλάχιστον ας μάθουμε ό,τι μπορούμε από αυτό, ας διδαχθούμε..

Μέσα σε αυτήν την περίοδο πιστεύετε ότι έγινε ένα ξεκαθάρισμα στον επαγγελματικό τομέα τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και στον εσωτερικό σας κόσμο;
Ξεκαθάρισμα σίγουρα.. σε όλα τα επίπεδα… το απαιτούν και οι εποχές εξάλλου.. εποχή Υδροχόου..Φώς, ξεκαθάρισμα, αλήθεια, αλληλεγγύη, θα βιώσουμε σκοτάδι μέχρι να βγούμε στο φώς..υπάρχουν χαραμάδες όμως, αυτές να βλέπουμε τώρα.. θα γίνουν, γίνονται, μεγάλες αλλαγές,ε ξαρτάται από τη ματιά που ρίχνουμε εμείς οι άνθρωποι στα πράγματα και στις καταστάσεις.. από  μέσα μας ξεκινά η αλλαγή.

Η πολιτεία, από ότι φαίνεται δεν ήταν επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο σοβαρή υπόθεση, τι πιστεύετε ότι φταίει; Η πολιτεία μόνο, ή σε συνδυασμό με τον καλλιτεχνικό χώρο φάνηκε μια γενικότερη ανεπάρκεια? Πως το αντιλαμβάνεστε μετά από 10 μήνες;

Καλό το επίδομα που πια δίνεται, αλλά θέλουμε δουλειές . Η πολιτεία ανεπαρκής, αλλά υπήρχε και μεγάλο χάος,
όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των μουσικών και του δυναμικού του καλλιτεχνικού γενικότερα.. Είναι όμως από τη φύση της ιδιαίτερη και περίεργη εργασία..Παρ΄όλα αυτά, όλοι πήραμε το μάθημά μας και επήλθε μια σχετική οργάνωση από σωματεία, ουδέν κακόν αμιγές καλού.. Το ξαναλέω όμως.. πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν οι χώροι μας..

Από εδώ και έπειτα τι θα θέλατε να διορθώσετε και τι να αλλάξει άρδην; (επαγγελματικά)

Η διόρθωση αφορά την εξέλιξη στη ζωή μου που με αφορά πολύ.  Ετοιμάζω καινούργια δισκογραφία αυτό τον καιρό και είμαι πολύ ευτυχής γι αυτό, απόδειξη ότι η ζωή προχωρά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ευτυχώς…

Για τις online παραστάσεις τι έχετε να πείτε;

Δεν μου αρέσουν πολύ, παρόλο που έκανα μία.. προτιμώ το ζωντανό, το άμεσο αλλά καταλαβαίνω ότι κάποιοι μουσικοί έτσι, βγάζουν λίγα χρήματα προς το ζήν. Δεν το κρίνω, εννοείται, αλλά προτιμώ να βλέπω τους ανθρώπους και χρειάζομαι τη διάδραση.  Ποιός ξέρει πώς θα εξελιχθεί και αυτό.. θα δείξει εύχομαι σύντομα και από κοντά!

Πως φαντάζεστε τη νέα χρονιά;
Όλα για καλό θα γίνουν θα συνεχιστούν οι ανατροπές, θα είναι πολύ διδακτική επίσης.

 

Τι κρατάτε από όλη αυτήν την εμπειρία; Και τι πετάτε; (γενικά όχι μόνο για τα επαγγελματικά)
Δεν πετάω τίποτα, κρατώ ότι καλό θα ήταν να μάθουμε να αγαπάμε και να φροντίζουμε περισσότερο τον Εαυτό μας και τον Άνθρωπο. Ευελπιστώ σε αφύπνιση του ανθρώπου ατομικά για να επέλθει και η συλλογική..

Ποιος είναι ο τίτλος (έργου ή τραγουδιού) που θα θέλατε να αφιερώσετε σήμερα;
ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΖΕΣΑΙ..

 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑΦΕΝΤΟΥΛΑ ΡΑΖΕΛΗ.

Με εκτίμηση
Κατερίνα Γρυλλάκη

 

Η Αφεντούλα Ραζέλη, γεννήθηκε στις Σέρρες
Σπούδασε νηπιαγωγός, και είναι ακόμα ενεργή στην εκπαίδευση.
Η ενασχόλησή της με το τραγούδι ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη, όπου και έκανε σπουδές στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης πάνω στο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα ORF και παράλληλα συμμετείχε ενεργά για δύο χρόνια στην θεατρική ομάδα με την ονομασία «Πρωτοποριακή Αναζήτηση» .Στην Αθήνα βρίσκεται για μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδοψυχολογία, όπου και εγκαθίσταται.
Φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, στη Σχολή του Σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού, με δασκάλα την κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
Οι συνεργασίες της, σημαντικές, με σπουδαίους του χώρου. Ο Βαγγέλης Κορακάκης την “σύστησε” στον κόσμο με “το ποτηράκι της καρδιάς” και τη “μαγεμένη αγκαλιά”, τραγούδια που αγαπήθηκαν και έγιναν γνωστά στον κόσμο, τα οποία καθιέρωσαν την Αφεντούλα, ανάμεσα στις γνήσιες λαϊκές φωνές της γενιάς της.
Ακολουθούν  συνεργασίες με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Σπανό, Τάκη Σούκα, Γιάννη  Κούτρα, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Βασίλη Λέκκα, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Εmilia Otavviano, Μαριώ, Μπάμπη Γκολέ, τον Τάκη Μπίνη, την Μαίρη Λίντα, τον Μανώλη Ρασούλη, τον Μπάμπη Τσέρτο, k.a.

Εχει τραγουδήσει στην τελευταία ταινία της Φριντας Λιάππα “Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης” δύο τραγούδια σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και μουσικη του Θάνου Μικρούτσικου.
Στην τελευταία της δισκογραφική δουλειά, συνεργάστηκε επίσης με τον Antenor Bogéa, συνθέτη, και Πρεσβευτή της Βραζιλίας στην Ελλάδα.
Πολλές εμφανίσεις στην Κρατική τηλεόραση και συναυλίες σε Ελλάδα, Ευρώπη και Κύπρο ..
Από τις πρώτες της εμφανίσεις, έκανε αίσθηση η ιδιαιτερότητα της φωνής της και η συνέπεια των επιλογών της τόσο στα live,όσο και στη δισκογραφία της με αποτέλεσμα να χαίρει της αποδοχής και εκτίμησης συναδέλφων και κοινού. Με την ζεστή και χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμη φωνή της, η Αφεντούλα μας μαγεύει και ενοποιεί ηχοχρώματα και μελωδίες από την παράδοση μας, οδηγώντας τα στη σύγχρονη μουσική μας ταυτότητα. Οπως λέει η ίδια “επιθυμώ μέσα από το τραγούδι να μεταδώσω στους ακροατές την πολύτιμη αίσθηση του οικείου, της φιλοξενίας, της χαράς, της γιορτής. Γι αυτό αισθάνομαι σαν να τραγουδώ και να τους υποδέχομαι μέσα στο σαλόνι του σπιτιού μου”. Εχει 3 προσωπικούς  δίσκους και πολλές συμμετοχές σε δίσκους συνθετών. Η τελευταία της δισκογραφική δουλειά, είναι από ζωντανή ηχογράφιση στην Βέρνη της Ελβετιας και κυκλοφορεί και στην Ευρώπη.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Κώστας Μακεδόνας – «Λίγο- Λίγο»

Κώστας Μακεδόνας – «Λίγο- Λίγο»   Το νέο τραγούδι του Χρίστου Στυλιανού και της Ελένης Ζιώγα με την ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα, για τη σειρά

«Ποτέ Δεν Θα Ξεχάσω Τέτοια Μάτια»

Μανώλης Φάμελλος   «Ποτέ Δεν Θα Ξεχάσω Τέτοια Μάτια» Εν αναμονή της κυκλοφορίας του νέου άλμπουμ με τίτλο «Με Ελαφριά Καρδιά», ο Μανώλης Φάμελλος μας

PIANO CITY ATHENS 2024

PIANO CITY ATHENS 2024 ΓΙΑ 2η ΧΡΟΝΙΑ, ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ!  16, 17, 18, 19 ΚΑΙ 20 ΜΑΪΟΥ 2024