Αλέξανδρος Καλπακίδης – Ηθοποιός

Καλώς ορίσατε στο full-time.gr, Καλή χρονιά!

 

Μετά από μια μεγάλη παύση αναζητήσαμε τους ανθρώπους που πάντα επικοινωνούσαμε και θέλουμε να μάθουμε που βρίσκονται όλη αυτήν την περίοδο.

Θα θέλαμε να μας περιγράψετε το 2020 , με μια λέξη ή με πολλές …

Είναι το έτος που υπάγεται στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας!

Πως νιώθετε μετά από ένα περίπου χρόνο περιορισμού;

Δε νιώθω ούτε άσχημα ούτε καλά. Αισθάνομαι σαν να ήμουν σε κώμα και τώρα προσπαθούν να με ξυπνήσουν πάλι.

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση όταν έκλεισαν τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές;

Πάντα όταν κλείνει μια οποιαδήποτε δουλειά μια διακατέχει ένα άσχημο συναίσθημα. Είναι σαν να ηττάσαι στον αγώνα που κάνεις να επιβιώσεις.

Ποια ήταν τα πρώτα δημιουργικά βήματα που έγιναν, μετά το εγκλεισμό; Με τι καταπιαστήκατε;

Στην αρχή με τίποτα, ταβανοθεραπεία! Μετά κάποια πράγματα με δουλειές σπιτιού.

Ήταν μια νέα αρχή ; ή μια λύση για να ξεφύγετε από τον πρωτόγνωρο αυτό γεγονός;

Περισσότερα θα έλεγα μια κάποια προσωρινή λύση.

Μέσα σε αυτήν την περίοδο πιστεύετε ότι έγινε ένα ξεκαθάρισμα στον επαγγελματικό τομέα τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και στον εσωτερικό σας κόσμο;

Νομίζω πως έγινε μια επαγγελματική σφαγή παγκοσμίως, χάνοντας τόσες χιλιάδες κόσμος τις δουλειές του σε όλα τα επαγγέλματα, άρα και το όποιο εισόδημα είχαν αυτοί οι άνθρωποι. Θα γινόταν ξεκαθάρισμα αν αυτοί οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να προσπαθήσουν να πετύχουν τα όνειρά τους κι ας αποτύγχαναν στην προσπάθεια. Τώρα όσον αφορά στον εσωτερικό μου κόσμο, μπορεί να κατάφερα να βάλω σε μια λογική σειρά τις σκέψεις μου για το άμεσο μέλλον.

Η πολιτεία, από ότι φαίνεται δεν ήταν επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο σοβαρή υπόθεση, τι πιστεύετε ότι φταίει; Η πολιτεία μόνο, ή σε συνδυασμό με τον καλλιτεχνικό χώρο φάνηκε μια γενικότερη ανεπάρκεια? Πως το αντιλαμβάνεστε μετά από 10 μήνες;

Σίγουρα ποτέ δε φταίει μόνο ο ένας από τους δύο, αλλά και οι δύο και τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε εμείς οι καλλιτέχνες τι κάνουμε λάθος τόσα χρόνια. Επίσης και η πολιτεία πρέπει να κάνει πολλά βήματα μπροστά με θάρρος και τόλμη. Βέβαια όλο αυτό είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα που δε μπορεί να γίνει εδώ. Θα πω μόνο πως οι καλλιτέχνες αυτής της χώρας διαπιστώνουμε, πως βρίσκονται σύμφωνα με αυτά που βλέπω να γίνονται τους τελευταίους 10 μήνες, στον πάτο της κοινωνικής αναγκαιότητας μας. Θα έπρεπε να βρισκόμαστε στο ίδιο σκαλοπάτι με τα σχολεία μας.

Από εδώ και έπειτα τι θα θέλατε να διορθώσετε και τι να αλλάξει άρδην; (επαγγελματικά)
Να μας αντιμετωπίζουν όλοι σαν ‘’είδος’’ πρώτης ανάγκης, άλλωστε αυτό αποδείχτηκε με μεγάλη έμφαση μέσα στην καραντίνα. Χωρίς πάσης φύσεως καλλιτεχνική δραστηριότητα ( ταινίες, μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, συναυλίες) και άλλες πολλές, θα πηδάγαμε όλοι από τα παράθυρα.

Για τις OnLine παραστάσεις τι έχετε να πείτε;
Διαφωνώ μόνο με τις online streaming θεατρικές παραστάσεις, γιατί ούτε ο ηθοποιός κάνει την δουλειά του εκείνη την ώρα, δηλαδή να παίζει θέατρο μπροστά σε βιολογικά παρόντες θεατές, αλλά ούτε οι θεατές από τον υπολογιστή τους δε βλέπουν μια αμιγώς θεατρική παράσταση γιατί δεν βρίσκονται βιολογικά παρόντες μπροστά στην θεατρική πράξη, που έχει απόλυτα ανάγκη και τους δύο. Βέβαια οι οικονομικές ανάγκες είναι τεράστιες οπότε εκεί πάω πάσο και τις σέβομαι απόλυτα.

Πως φαντάζεστε τη νέα χρονιά;
Κάπως καλύτερη από την προηγούμενη. Νομίζω όμως πως ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Τι κρατάτε από όλη αυτήν την εμπειρία; Και τι πετάτε; (γενικά όχι μόνο για τα επαγγελματικά)
Πετάω ότι είναι τοξικό γύρω μου και κρατώ την λαχτάρα της αγκαλιάς.

Ποιος είναι ο τίτλος (έργου ή τραγουδιού) που θα θέλατε να αφιερώσετε σήμερα;
Perfect Day · Lou Reed

 

 

ευχαριστώ πολύ Κατερίνα Γρυλλάκη

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ 60 χρόνια μαζί

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ 60 χρόνια μαζί «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…» ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ Ερμηνεύουν: Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας Κώστας

Φως! Ω, πού είναι το φως;

Φως! Ω, πού είναι το φως; Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ   Κυριακή 12 Μαΐου 2024  Ώρα έναρξης: 19.30 Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής