Άρης Γραικούσης- Πιανίστας

Καλώς ορίσατε στο full-time.gr

 

Μετά από μια μεγάλη παύση αναζητήσαμε τους ανθρώπους που πάντα επικοινωνούσαμε και θέλουμε να μάθουμε που βρίσκονται όλη αυτήν την περίοδο.

Θα θέλαμε να μας περιγράψετε το 2020 , με μια λέξη ή με πολλές …
-Το 2020 ήταν για όλους μας μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Τα συναισθήματα ήταν ποικίλα. Οι στεναχώριες και οι δυσκολίες έβαλαν ένα πλαίσιο που έδωσαν στη ζωή μας παρ’ όλα αυτά, ενδιαφέρον και μας όπλισαν με υπομονή και δύναμη.

Πως νιώθετε μετά από ένα περίπου χρόνο περιορισμού;

-Διανύουμε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους παγκοσμίως. Προσωπικά, δεν έχω ζήσει σε πιο δύσκολες εποχές, που πιστεύω ότι προυπήρξαν. Το αίσθημα του φόβου και της αβεβαιότητας, ήταν τα πρώτα συναισθήματα που βίωσα στην αρχή της πανδημίας. Η ανθρώπινη ζωή έχει τη μεγαλύτερη αξία για μένα. Αισθάνομαι προβληματισμένος από την κατάσταση που παραμένει επικίνδυνη και δύσκολη. Μου λείπουν οι απλές συναντήσεις και οι αγκαλιές με τους φίλους μας…

 

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση όταν έκλεισαν τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές;
-Πολύ δυσάρεστη. Ο χώρος της μουσικής έχει πληγεί, όπως όλα τα επαγγέλματα. Η κρίση της πανδημίας δεν έχει κάνει εξαιρέσεις. Πιστεύω ότι με μεγάλη προσοχή, πρόληψη και σεβασμό στα μέτρα, θα μπορούσαν να λειτουργούν τα θέατρα οι συναυλιακοί χώροι, αλλά και οι δομές εκπαίδευσης πολιτισμού, ωδεία, δραματικές σχολές κλπ. Εύχομαι σύντομα να είναι πάλι ο πολιτισμός ενεργός. Ο κόσμος έχει ανάγκη ν’ ακουμπήσει τα προβλήματά του, βλέποντας θέατρο ή παρακολουθώντας μία συναυλία.

 

Ποια ήταν τα πρώτα δημιουργικά βήματα που έγιναν, μετά το εγκλεισμό; Με τι καταπιαστήκατε;

– Οι αμέτρητες ώρες μελέτης και δουλειάς των καλλιτεχνών, είναι κοπιαστικές με ή χωρίς πανδημία. Η απομόνωσή μου στο σπίτι, ενέτεινε την ενασχόλησή μου με τον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου μου. Είμαι ευχαριστημένος που χάνομαι στο μαγικό κόσμο της μουσικής. Όσοι ασχολούνται με οποιαδήποτε τέχνη, μπορούν να βιώσουν δημιουργικά και πιο ευχάριστα κάθε δύσκολη κατάσταση.

 

Ήταν μια νέα αρχή ; ή μια λύση για να ξεφύγετε από τον πρωτόγνωρο αυτό γεγονός;

-Η περίοδος της πανδημίας είναι μία νέα αρχή. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θέλω να ξεφύγω από κάτι. Αντιμετωπίζω ρεαλιστικά καταστάσεις που συμβαίνουν. Παλεύω πάντα για την καλυτέρευση των συνθηκών στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Οι δυσκολίες μας οπλίζουν και βοηθούν στην καλύτερη εξέλιξή μας.

 

Μέσα σε αυτήν την περίοδο πιστεύετε ότι έγινε ένα ξεκαθάρισμα στον επαγγελματικό τομέα τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και στον εσωτερικό σας κόσμο;

-Στον επαγγελματικό τομέα, υπάρχουν νέα δεδομένα που δεν με χαροποιούν. Η διαδικτυακή επαφή για μαθήματα και συναυλίες, είναι ένας πρωτόγνωρος τρόπος επικοινωνίας. Ελπίζω όμως, ότι θα αποκατασταθεί η ζωντανή επαφή με την τέχνη.

Η πολιτεία, από ότι φαίνεται δεν ήταν επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο σοβαρή υπόθεση, τι πιστεύετε ότι φταίει; Η πολιτεία μόνο, ή σε συνδυασμό με τον καλλιτεχνικό χώρο φάνηκε μια γενικότερη ανεπάρκεια? Πως το αντιλαμβάνεστε μετά από 10 μήνες;

Ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση που κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος ότι θα βιώσει παγκοσμίως. Νομίζω σε καμία χώρα δεν μπορεί κανείς να κρίνει τι έγινε σωστά και τι λάθος. Τι είναι σωστό ή λάθος θα φανεί στο μέλλον. Η υγεία είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε. Η πολιτεία, έχει κινηθεί σε ένα σωστό πλαίσιο ώστε να διασωθούν ανθρώπινες ζωές. Όλοι μαζί, πολιτεία, πολίτες και καλλιτέχνες, πρέπει να συνεννοηθούμε ώστε να αποκαταστήσουμε τόσο την υγεία όσο και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.

 

Από εδώ και έπειτα τι θα θέλατε να διορθώσετε και τι να αλλάξει άρδην; (επαγγελματικά)

– Κατά τη διάρκεια μιας μουσικής ερμηνείας – συναυλίας, υπάρχει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, μία μαγεία. Αυτή η ζωντανή επαφή και η ενέργεια, είναι μοναδική και ενώνει τον καλλιτέχνη με το κοινό. Επιθυμώ γρήγορα να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μέσω της μουσικής από κοντά. Πάντα θα υπάρχουν ηχογραφήσεις, παραστάσεις μαγνητοσκοπημένες, youtube. Το ζωντανό θέαμα δεν αντικαθίσταται…

Για τις online παραστάσεις τι έχετε να πείτε;

-Μία νέα εμπειρία, που δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία για τον καλλιτέχνη . Δεν είναι ούτε ηχογράφηση σε στούντιο, ούτε εκπομπή. Δυστυχώς πρέπει να ερμηνεύσει ο καλλιτέχνης και να επικοινωνήσει με το κοινό μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, παίζοντας σε άδειες θέσεις…
Την Παρασκευή 29 Iανουαρίου στις 20:30 θα δώσω ένα ρεσιτάλ online στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στα πλαίσια της «Πρωτοβουλία 21» και με την στήριξη της περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, με έργα Ελλήνων και φιλελλήνων συνθετών του 19ου αιώνα. Ένα ενδιαφέρον και σπάνιο πρόγραμμα αποκλειστικά με έργα για σόλο πιάνο, που αφορούν την Επανάσταση του 1821. Ευχαριστώ θερμά την φίλη και συνεργάτη ηθοποιό – σκηνοθέτη Ανδρομάχη Δαυλού, που θα εκφωνεί το πρόγραμμα της βραδιάς.

 

Πως φαντάζεστε τη νέα χρονιά;
-Εύχομαι, η νέα χρονιά να είναι Φωτεινότερη γεμάτη ελπίδα!

Τι κρατάτε από όλη αυτήν την εμπειρία; Και τι πετάτε; (γενικά όχι μόνο για τα επαγγελματικά)

-Σίγουρα δεν πετάω τίποτα. Οι εμπειρίες της ζωής είναι μοναδικές. Μαθαίνω να ζω καινούριες καταστάσεις και προχωράω πάντα εμπρός. Δυστυχώς από τις καινούριες εμπειρίες, δυσαρεστήθηκα από την ελαττωματική συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων. Ελπίζω ότι θα αποκατασταθούν οι ανθρώπινες σχέσεις, η αλληλεγγύη και η υγεία.

Ποιος είναι ο τίτλος (έργου ή τραγουδιού) που θα θέλατε να αφιερώσετε σήμερα;
-«Όσο υπάρχουν άνθρωποι» (αγγλ. From here to eternity) γνωστό και ως «Από δω έως την αιωνιότητα» ταινία του 1953.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ | Roof Garden| KAKTOS

  ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ Roof Garden Ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ kaktos.gr   Μέσα από μικρές, καθημερινές ιστορίες (δοσμένες άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με σοβαρότερο