ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ MOYΣΕΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ NΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ NΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ –

Όταν στις αρχές του 2020 ανακοινώσαμε το πρόγραμμα του μουσείου για τους επόμενους 12 μήνες, ήταν αδύνατον να φανταστούμε τί θα επακολουθούσε. Ο ιστορικός του μέλλοντος, αυτός που θα κληθεί να μελετήσει τις ανατροπές που επέφερε η πανδημία του Cοvid 19, σίγουρα θα σταθεί, μεταξύ άλλων, σε μια πρωτόγνωρη νέα πραγματικότητα που επιβλήθηκε: την υποχρεωτική απόσταση του ανθρώπου από την Τέχνη.

Ρίχνοντας σήμερα μια ματιά στη δύσκολη χρονιά που μας πέρασε, νιώθω τελικά πως βγήκαμε πιο δυνατοί και πιο σοφοί από αυτήν: Ο «φόβος» και η «αμηχανία» των πρώτων ημερών γρήγορα αντικαταστάθηκαν από την «πρόκληση» για «καινοτομία». Στόχος μας ήταν να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά σας, έστω και διαδικτυακά, δημιουργώντας νέους τρόπους επικοινωνίας.

Καλωσορίζουμε λοιπόν το 2021 με ετοιμότητα και αισιοδοξία. Από εδώ και στο εξής, η στρατηγική μας εστιάζει στο «phygital» (physical και digital). Οι ψηφιακές δράσεις μας δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ τη ζωντανή σχέση με την Tέχνη και η φυσική εμπειρία θα είναι πάντα προτεραιότητα. Αυτή τη στιγμή χτίζουμε ένα νέο φιλικό ψηφιακό Μουσείο για να μπορείτε να το επισκέπτεστε ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκεστε. Θα σας προσφέρουμε δωρεάν ό,τι σας προσφέραμε τόσα χρόνια στο Διαδίκτυο, ενώ με ένα μικρό αντίτιμο, θα μπορεί κανείς να απολαμβάνει διαδικτυακά ολοκληρωμένες κινηματογραφικές αφηγήσεις των εκθέσεών μας, με ξεναγούς τους ίδιους τους επιμελητές μας. Έτσι, θα προσεγγίσουμε «τον ψηφιακό τουρίστα», σε όλα τα σημεία της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2021
Η έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» που ήταν να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2020, είναι έτοιμη στο Μέγαρο Σταθάτου και θα εγκαινιαστεί αμέσως μόλις ανοίξουν τα μουσεία. Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα από μεγάλα Μουσεία της Ιταλίας και της Ελλάδας.
ZOOM ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
& ONLINE ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

To 2021 αναπτύσσουμε το πρόγραμμα «Zoom στα σχολεία», με livestreaming προγράμματα για μαθητές πανελλαδικά, που θα αντικαταστήσει τις ημερήσιες επισκέψεις των σχολείων στο Μουσείο μας. Παράλληλα, τα εργαστήρια του σαββατοκύριακου για παιδιά και οικογένειες θα προσφέρονται κι αυτά online σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

 

CYCLADIC ΑRT VIRTUAL TOURS ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Το 2021 οργανώνουμε live streaming cultural guided tours για ειδικά κοινά (φορείς στο εξωτερικό, πρεσβείες, εταιρείες, συλλόγους), εξάγοντας τον κυκλαδικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο! Παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη virtual ξενάγηση που πραγματοποιήσαμε στο Hellenic-American Chamber of Commerce στη Nέα Υόρκη, με 400 συμμετέχοντες!

ΦIΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕIΟΥ

Το 2021 ψηφιοποιούμε και τις δράσεις των Φίλων του Μουσείου. Οι Φίλοι παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση μια σειρά από virtual events που σχεδιάζονται ειδικά γι’ αυτούς. Χρησιμοποιούμε νέα μέσα και πρωτότυπες θεματικές: Ξεναγήσεις σε σπίτια και στούντιο καλλιτεχνών, όπως του κορυφαίου καλλιτέχνη Jorge Pardo, του Κωνσταντίνου Κακανιά, της Γεωργίας Σαγρή και live streaming performances, με πιο πρόσφατη το virtual cooking με τον Άρη Βεζενέ και τον Γιάννη Βαρελά.

ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Το 2021 θα δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στις αρχές του 2020 πραγματοποιήσαμε VR ξεναγήσεις στην κυκλαδική μας συλλογή, μέσα στα γηροκομεία. Το επόμενο βήμα μας είναι η δημιουργία μιας VR περιήγησης στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου για ευάλωτα άτομα που δεν μπορούν να μας επισκεφθούν, που θα διανεμηθεί σε κέντρα ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), σχολεία ειδικής αγωγής και κέντρα προσφύγων.

Εύχομαι σε όλους σας καλή χρoνιά με υγεία, περιμένοντας σύντομα να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί.

 

Σάντρα Μαρινοπούλου
Πρόεδρος, Διευθύνουσα Σύμβουλος

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Η αρχαιότητα είναι παιχνιδάκι- KEYBOOKS

TITΛΟΣ: Η αρχαιότητα είναι παιχνιδάκι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Θεόδωρος Παπακώστας ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Παιδικό / Δραστηριοτήτων Τι ξέρεις για την αρχαία Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη μυθολογία

Jazz in Athens: Το Κέντρο Πολιτισμού «Μάρα Καρέτσος» παρουσιάζει μία μοναδική συναυλία

Jazz in Athens: Το Κέντρο Πολιτισμού «Μάρα Καρέτσος» παρουσιάζει μία μοναδική συναυλία  Το Κέντρο Πολιτισμού και Επιστήμης «Μάρα Καρέτσος» διοργανώνει στις 2 Ιουλίου στις 21.00 στο Ελληνικοί Χοροί  – Θέατρο