Στέλιος Καλαθάς- Ηθοποιός Σκηνοθέτης

Ο Στέλιος Καλαθάς απαντάει στο Full-time.gr και μας προτείνει νέες λύσεις για τη διαχείριση των συναισθημάτων μας. Ξεκινώντας έτσι:
«Με την τέχνη των συναισθημάτων θα ξεπλύνουμε τον κόσμο»
1)Θα θέλαμε να μας περιγράψετε το 2020 με μία λέξη η με πολλές
Σαφώς ήτανε μια χρονιά για όλη την ανθρωπότητα ιστορικής σημασίας , Που έφερε ένα μήνυμα στην ανθρωπότητα. Μας έδειξε περίτρανα πως ένας αόρατος μικροσκοπικός ιός μπορεί να αλλάξει τον πλανήτη μας.
2)Πως νιώθετε μετά από ένα περίπου χρόνο περιορισμό;
Νιώθω πολύ μουδιασμένα όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Καθημερινά κάνω ασκήσεις και παλεύω με το φόβο, την ασφάλεια, την καταστροφή. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε αυτόν τον τυφώνα να μας παρασύρει συναισθηματικά Και να θωρακίσουμε καλά των έσω εαυτό μας ,έτσι ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει έτοιμους και με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες μέσα μας.
3) Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση όταν έκλεισαν τα θέατρα και μουσικές σκηνές;
ο πολιτισμός και στις δύο καραντίνες Έκλεισε πρώτος. Το θέατρο που πάντα το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ως μέσο θεραπείας σ’ αυτή την περίπτωση έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να επιτραπεί στο θέατρο και στις τέχνες να Πραγματοποιήσει το σκοπό του ,που είναι να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν πιο όμορφα
4)Ποια ήταν τα πρώτα δημιουργικά βήματα που έγιναν μετά τον εγκλεισμό με τι καταπιαστήκατε
Προσπάθησα να προσαρμόσω Τις ασκήσεις και τις τεχνικές της μεθόδου συναισθηματική διαλεκτική να μπορούν να έχουν ωφέλιμα αποτελέσματα και μέσα από την οθόνη. Αυτός ο εγκλεισμός κάνει ακόμα πιο απαραίτητη.
Την ανάγκη να φωτίσουμε και να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, να ενδυναμώσουμε την αυτοπεποίθησή μας Και να συνδεθούμε με την χαρά της δημιουργίας.  Η συναισθηματική διαλεκτική Είναι μία βιωματική μέθοδος όπου μέσα από μονοπάτια τέχνης και έκφρασης, σου δίνει τα κλειδιά για να γνωρίσεις,  να αγαπήσεις, και να βγάλεις προς τα έξω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
5) Ήταν μία νέα αρχή η μία λύση για να ξεφύγετε από το πρωτόγνωρο γεγονός;
Ήτανε μία προσαρμογή θα έλεγα καλύτερα . Λίγο απότομη αλλά κι αυτό το είδα σαν μία άσκηση ετοιμότητας. Το κομμάτι της προσωπικής ανάπτυξης , Περιλαμβάνει και την ετοιμότητα να προσαρμοζόμαστε στα γεγονότα που μας φέρνει ζωή. Όσο και αν δεν μας αρέσει, η πραγματικότητα της ζωής. Φέρνει και αναποδιές, και πτώσης δεν είναι μόνο χαρά και ευτυχία. Είναι σημαντικό λοιπόν να προσαρμοζόμαστε και να διαθέτουμε δημιουργική αισιοδοξία. Αυτό σημαίνει ότι δε μένουμε μόνο στα ευχολόγια ,αλλά σκεφτόμαστε και ξεκινάμε δράσεις
 6) Μέσα σε αυτή την περίοδο πιστεύετε ότι έγινε ένα ξεκαθάρισμα στον επαγγελματικό τομέα τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και στον εσωτερικό σας κόσμο.
Για μένα ήταν ένας χρόνος για ενδοσκόπηση, παρατήρηση, και σκέψεις. Δεν μπορώ να πω ότι έχω βγάλει ακόμα ξεκάθαρα αποτελέσματα από αυτή τη διαδικασία. Μην ξεχνάτε ότι μας συμβαίνουν πρωτόγνωρης καταστάσεις που μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας βλέπαμε ως τώρα.
7)Για τις online παραστάσεις τι έχετε να πείτε;
Νομίζω είναι μία αναγκαία λύση που σαφώς δε συγκρίνεται με την αμεσότητα και την δυναμική του θεάτρου. Από την άλλη όμως είναι μία πρόταση να δούμε κάποια σπουδαία έργα και κάποιες εξαιρετικές ερμηνείες που δεν είχαμε καταφέρει να δούμε. Εγώ το αντιμετωπίζω Σαν να βλέπω μία παράσταση μέσα σε ένα καθεστώς μάθησης περισσότερο. Και μόνο το γεγονός ότι προετοιμάζεσαι και βγαίνεις από το σπίτι σου και την βολή σου Για να συναντήσεις  το  θέατρο ,Αυτό από μόνο του σε βάζει σε ένα άλλο κλίμα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα Αργήσουν οι μέρες που θα ξανανοίξει η αυλαία και θα βλέπουμε τους θεατές μπροστά μας.
8) Ποιος είναι ο τίτλος έργου τραγουδιού που θα θέλατε να αφιερώσετε σήμερα;
Θα αφιέρωνα ένα στίχο από το υπέροχο τραγούδι της Άλκηστης Πρωτοψάλτη που εκτιμώ και αγαπώ που λέει:
Θα περάσουν τα σύννεφα, θα έρθει καλοκαίρι, θα έρθει η άνοιξη ξανά!
9)Τι  Συμβουλή θα δίνατε σε όλον αυτό τον κόσμο Που του λείπει η τέχνη;

Ότι την τέχνη πρέπει να την κουβαλάμε εντός μας. Και αυτή η περίοδος είναι πολύ χρήσιμη για να μάθουμε, να εξασκηθούμε, να δράσουμε και να ασχοληθούμε (με τα μέσα  που διαθέτουμε) ,για  να αποκτήσουμε μεγαλύτερη γνώση,  και εμπειρία σε πεδία  τέχνης που  η καθημερινότητά μας δε μας επέτρεπε να μπούμε . Έχουμε χρέος με τις σταγόνες της τέχνης να ξεπλύνουμε τον κόσμο, την μοναξιά μας, τα σκοτάδια μας.

 

10) Μιλήστε μας για την καινούργια ιντερνετική δράση που οργανώνεται για την προσωπική ενδυνάμωση των μαθητών και φίλων της Συναισθηματικής διαλεκτικής .
Ειναι κάποιες θεματικές δράσεις ,όπου προσωπικότητες από διαφορετικούς τομείς τέχνης και έκφρασης δίνουν  ομιλίες δωρεάν μέσα από την πλατφόρμα του Ζουμ και μέσα από την σελίδα της Συναισθηματικής διαλεκτικής στο Facebook. Μπορούν να τις παρακολουθήσουν όλοι οι φίλοι της σελίδας .. Καθηγητές  από το τμήμα θεατρικών σπουδών, γνωστοί πρωταγωνιστές ,χορογράφοι ,σκηνοθέτες μιλάνε μέσα από το δικό τους πρίσμα , και την ξεχωριστή πορεία τους .
Οι δράσεις θα κρατήσουν όσο διάστημα είμαστε σε καραντίνα.
Ετοιμάζουμε και άλλες εκπλήξεις ,όποιος φίλος ενδιαφέρεται μπορεί να πάρει πληροφορίες στο 6946105520 η στο σιτε synaisthimatikhdialektikh.com .Ας είμαστε σε επαφή το ταξίδι συνεχίζεται
Ευχαριστώ πολύ,
Στέλιος Καλαθάς

Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
 Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα Γρυλλάκη

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

«Κράτα Με» Πέγκυ Ζήνα

Η Πέγκυ Ζήνα επανέρχεται δισκογραφικά και μας λέει «Κράτα Με», χαρίζοντας ακόμα μία επιτυχία που ακούγεται δυνατά! Το «Κράτα Με» είναι ένα ρυθμικό ερωτικό τραγούδι, που «μυρίζει» συναίσθημα και

Περσεφόνη του Γιάννη Ρίτσου

Περσεφόνη του Γιάννη Ρίτσου Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία Άσπα Τομπούλη Θέατρο Φούρνος από 22 Απριλίου 2024   Προσφορά προπώλησης Ticket Services έως 22/4: 10 € https://www.ticketservices.gr/event/giannis-ritsos-persefoni/

      ΧΡΗΣΤΟΣ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΔΙ

                ΧΡΗΣΤΟΣ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΔΙ                                από την Κυριακή 21 Απριλίου στις αίθουσες   Το ντοκιμαντέρ Χρήστος, το τελευταίο παιδί της Τζούλια Αμάτι, μια συμπαραγωγή Ιταλίας, Γαλλίας