Ο ΑΜΠΙΓΙΕΡ   σε online streaming

                     Ο ΑΜΠΙΓΙΕΡ   του Ρόναλντ Χάργουντ

  Οι θεατρικές επιχειρήσεις Λεμπέση  – σε συνεργασία με το Θεατροκίνημα – ανοίγουν το ιστορικό τους αρχείο και παρουσιάζουν σε online streaming στις 12,13 και 14 Μαρτίου, την παράσταση θρύλο « Ο Αμπιγιέρ » του Ρόναλντ Χάργουντ, που ήρθε για να μείνει, με μία πλειάδα κορυφαίων συντελεστών, που ο καθένας στο είδος του σημείωσαν και σημειώνουν μεγάλες επιτυχίες.

Ο Αμπιγιέρ (Τhe dresser ) του Ρόναλντ Χάργουντ  ανέβηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας τη  σεζόν 1989 -90 στο θέατρο Αθήναιον – νυν Τζένη Καρέζη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με Σερ τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Νόρμαν τον Νικήτα Τσακίρογλου και Λαίδη την Ελένη Χατζηαργύρη. Σημείωσε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και η παράσταση έμεινε στην ιστορία του θεάτρου.

Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο από την εμπειρία του ως Αμπιγιέρ στο πλάι του κορυφαίου Άγγλου ηθοποιού Σερ Ντόναλντ Γούλφιτ. Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Λονδίνο στις 6 Μαρτίου 1980 με τον Freddie Jones  ως Σερ και τον  Tom Courtenay ως Νόρμαν.

Είναι ένα έργο χαρακτήρων, που περιγράφει την ιδιόμορφη σχέση ανάμεσα σε ένα βετεράνο διάσημο σαιξπηρικό ηθοποιό και τον αφοσιωμένο Αμπιγιέρ του.

Ο Σερ είναι ένας δύστροπος άνθρωπος, που ηγείται σε περιοδεύοντα θίασο στην Αγγλία , κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αμπιγιέρ ( Νόρμαν ) είναι ο αφοσιωμένος βοηθός του, που για 15 χρόνια τον φροντίζει σχολαστικά και τον γεμίζει αυτοπεποίθηση με σκοπό ο Σερ  να μην ακυρώνει τις παραστάσεις λόγω των  ανασφαλειών του.

Παρακολουθούμε τον κόσμο του θεάτρου μέσα από την σχέση εξάρτησης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους δυο τους. Γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που κατακλύζονται από έντονα συναισθήματα. Αφοσίωση,  εγωισμός, αχαριστία, απόρριψη, εγκατάλειψη, μοναξιά.

 

Για την ιστορία : Το θέατρο Αθήναιον ( νυν Τζένη Καρέζη )  έπιασε φωτιά εκείνη  την περίοδο. Η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη.  Ήταν προσωπικό στοίχημα και υπόσχεση του Γιώργου Λεμπέση στη Τζένη Καρέζη ότι το θέατρο θα λειτουργήσει ξανά μέσα σε δύο εβδομάδες. Σύσσωμο το Ελληνικό Θέατρο ήταν εκεί από το πρωί έως το βράδυ, προκειμένου να ανοίξει ξανά το θέατρο. Τα ρούχα της παράστασης δεν είχαν καεί, όμως το σκηνικό του Διονύση Φωτόπουλου  έπρεπε να γίνει από την αρχή εξαιτίας της πυρκαγιάς. Το θέατρο άνοιξε ξανά τις πόρτες του και υποδέχτηκε το κοινό μέσα σε δύο εβδομάδες , σε μία βραδιά με ελεύθερη είσοδο, που προλόγισε η Τζένη Καρέζη, ως οικοδέποινα του θεάτρου, με  μεγάλη συγκίνηση και θερμά χειροκροτήματα. Ήταν γιορτή και χαρά για όλο το Ελληνικό Θέατρο.

 

Διανομή

Σερ :  Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Νόρμαν :  Νικήτας Τσακίρογλου

Λαίδη :  Ελένη Χατζηαργύρη

Τζέφρευ: Τίμος Περλέγκας

Ιρένε : Ελένη Κούρκουλα

Ματζ : Ελευθερία Σπανού

Όξενμπυ : Φώτης Θωμαίδης

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση : Μαρλένα Γεωργιάδη

 

Σκηνοθεσία : Βασίλης Παπαβασιλείου

 

Σκηνικά- Κοστούμια : Διονύσης Φωτόπουλος

 

Φωτισμοί : Ανδρέας Μπέλλης

 

Μουσική – ηχητική επιμέλεια : Ιάκωβος Δρόσος

 

Βοηθός σκηνοθέτη Γιάννης Μπίμης

 

Βοηθός σκηνογράφου : Λιλή Πεζανού

 

Φωτογραφίες : Studio Κλεισθένης

 

Τηλεσκηνοθεσία : Κυριάκος Καλαματιανός

 

Τρέιλερ παράστασης : Μιχαήλ Μαυρομούστακος

 

 

Παραγωγή Γιώργος και Νινέττα Λεμπέση

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ \ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ ΩΡΑ 20.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ ON DEMAND

 

Προπώληση εισιτηρίων:  https://www.viva.gr/tickets/theatre/streaming/o-ampigier/

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Μονόκλινο σε Μπουάτ

Μονόκλινο σε Μπουάτ Μια παράσταση που θα σας χαλάσει σίγουρα τη διάθεση. Πώς μοιάζουν στ’ αλήθεια τα «τέρατα»; Πόσος πόνος μπορεί να κρύβεται σε μια

«ΟΙ ΔΥΟ ΓΙΟΙ» του Μπέρτολτ Μπρέχτ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ «ΟΙ ΔΥΟ ΓΙΟΙ» του Μπέρτολτ Μπρέχτ Θεατρική Απόδοση -Σκηνοθεσία: Ανδρέας Ζαφείρης στο ΘΕΑΤΡΟ 2510 Κάθε Πέμπτη στις 21.00 Ένα διαχρονικό έργο για την

«Όσο κρατάει το ταξί»

                                                         «Όσο κρατάει το ταξί»   Η επιτυχημένη παράσταση «Όσο κρατάει το ταξί» επιστρέφει  στο ανανεωμένο θέατρο Αυλαία, στον Πειραιά. Πώς ταυτίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις