GNO TV – νέα διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Στις 14 Μαρτίου 2021 ξεκινά η πλήρης λειτουργία της GNO TV,

με δεκατρείς παραστάσεις όπερας, χορού, μουσικού θεάτρου,

θεαμάτων για όλη την οικογένεια και ρεσιτάλ.

 

Γνωρίστε την GNO TV στο nationalopera.gr/GNOTV

 

Από την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 ξεκινά η πλήρης λειτουργία της GNO TV, της νέας διαδικτυακής τηλεόρασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πρόκειται για μια on demand πλατφόρμα, η οποία παρέχει στους θεατές τη δυνατότητα να βλέπουν παραστάσεις της ΕΛΣ από την άνεση του σπιτιού τους, σε όποιο χρόνο επιλέξουν και όσες φορές επιθυμούν, στο διάστημα ενός μήνα από την πρώτη προβολή. Οι παραστάσεις που ανεβαίνουν στην GNO TV θα παραμένουν διαθέσιμες στο κοινό για 4 έως 8 μήνες. Η GNO TV υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

 

Οι παραγωγές της GNO TV καταγράφονται στις αίθουσες της ΕΛΣ με πολυκάμερο σύστημα, κινηματογραφική σκηνοθεσία και προβάλλονται με υποτίτλους στα ελληνικά και σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, καθώς και γαλλικά και γερμανικά όπου αναφέρεται). Στο πρόγραμμα της GNO TV υπάρχουν παραγωγές που δεν έχουν παρουσιαστεί ζωντανά στο κοινό –λόγω της πανδημίας– και η πρεμιέρα τους πραγματοποιείται διαδικτυακά, άλλες που έχουν παρουσιαστεί στο κοινό και παρουσιάζονται για πρώτη φορά διαδικτυακά και κάποιες άλλες που δημιουργούνται απευθείας για την GNO TV.

 

Από τις 14 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμες στην GNO TV οι ακόλουθες παραγωγές της ΕΛΣ:

ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

  • Μαντάμα Μπαττερφλάι (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)
  • Ντον Τζοβάννι (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)
  • Τέσσερις εποχές (διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021)
  • Ρέκβιεμ Αχμάτοβα & Η επέτειος (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)
  • Λευκό ρόδο (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)
  • Το λυκόφως των χρεών (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)
  • Ο μικάδος (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)
  • Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς (διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021)
  • Το αηδόνι του αυτοκράτορα (διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021)

Η προπώληση των εισιτηρίων των 5€ & 10€ πραγματοποιείται online στα ticketservices.gr & tickets.public.gr (Πληροφορίες: Ταμεία ΕΛΣ 2130885700).

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

  • Όχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη! (διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021)
  • Ρεσιτάλ πιάνου του Στέφανου Θωμόπουλου (διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021)
  • Ρεσιτάλ πιάνου του Γιώργου Κωνσταντίνου (διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021)
  • Παρουσίαση Σχολής Χορού ΕΛΣ (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Έως το τέλος Μαρτίου θα ανέβουν στην GNO TV o Αντρέα Σενιέ και το Human Behaviour.

 

Η GNO TV αποτελεί έναν νέο άξονα προγραμματισμού της ΕΛΣ και στόχο έχει να διαδώσει το καλλιτεχνικό έργο του μοναδικού ελληνικού λυρικού θεάτρου στα πέρατα του κόσμου, διευρύνοντας την έννοια της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας. Αν και η GNO TV έκανε την πρεμιέρα της εντός της πανδημίας, με τις παραστάσεις της ΕΛΣ σε αναστολή, εντούτοις η νέα αυτή υπηρεσία δεν είναι απλώς μια απάντηση στον κορονοϊό, αλλά η ψηφιακή μετάβαση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια εποχή με διαφορετικές ανάγκες και νέα δεδομένα. Η GNO TV στοχεύει στο να προσελκύσει κοινό σε όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι η καλλιτεχνική ταυτότητα της ΕΛΣ και η ποιότητα των παραγωγών της μπορούν να σταθούν επάξια στην παγκόσμια διαδικτυακή αγορά του λυρικού θεάτρου.

 

Η GNO TV προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία προτάσεων, από παραστάσεις όπερας και μπαλέτου από την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, οπερέτας, μουσικού θεάτρου και φεστιβάλ από την Εναλλακτική Σκηνή, θεάματα για όλη την οικογένεια, αλλά και παλιότερες παραγωγές της ΕΛΣ, διαδικτυακά φεστιβάλ και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο κατάλογος των παραγωγών της GNO TV θα ανανεώνεται διαρκώς.

 

Στόχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι να ανεβάζει την πλειονότητα των νέων παραγωγών της στην GNO TV, ενώ παράλληλα θα ανεβαίνουν και παλιότερες ιστορικές παραγωγές, οι οποίες, αν και έχουν καταγραφεί με αρχειακή κινηματογράφηση, εντούτοις έχουν μεγάλη καλλιτεχνική και ερευνητική-εκπαιδευτική αξία.

 

Η μετάδοση των παραστάσεων από την GNO TV πραγματοποιείται μέσω του παγκόσμιου δικτύου παράδοσης περιεχομένου Akamai. Πρόκειται για μια κορυφαία υπηρεσία cloud security, web performance και media delivery, η οποία διασφαλίζει μεταδόσεις ασφαλείς, αξιόπιστες και γρήγορες, σε κάθε συσκευή και τοποθεσία. Με περισσότερα από 270.000 μηχανήματα σε πάνω από 120 χώρες, η Akamai διανέμει πάνω από το 40% της διαδικτυακής κίνησης παγκοσμίως, καθώς υποστηρίζει πάνω από 3 τρισεκατομμύρια ψηφιακές αλληλεπιδράσεις ημερησίως, από 6.000 εταιρείες και οργανισμούς που πρωτοστατούν στον τομέα τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Για τις παραγωγές της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος, η τιμή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι 10€, για τις παραγωγές της Εναλλακτικής Σκηνής 5€, ενώ θα υπάρχει και μια σειρά παραστάσεων που θα προβάλλονται δωρεάν.

 

Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται online στα ticketservices.gr & tickets.public.gr (Πληροφορίες: Ταμεία ΕΛΣ 2130885700).

 

Το κάθε εισιτήριο παρέχει έναν μοναδικό κωδικό, με τον οποίο ο θεατής:

  • μπορεί να απολαύσει μέσω του nationalopera.gr/GNOTV την παράσταση στην άνεση του σπιτιού του, στον χρόνο που αυτός θα επιλέξει, από τον υπολογιστή, το ipad, την τηλεόραση ή ακόμα και το smartphone.
  • έχει τη δυνατότητα απεριόριστων προβολών της παράστασης για διάστημα 30 ημερών από την πρώτη προβολή.
  • έχει πρόσβαση στο online πρόγραμμα της παράστασης.

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ GNO TV ΑΠΟ 11.3.2021

 

Όπερα

Μαντάμα Μπαττερφλάι

Τζάκομο Πουτσίνι

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός / Σκηνοθεσία Ούγκο ντε Άνα

 

Η παράσταση είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV έως τις 31 Ιουλίου 2021

 

Βιντεοσκοπήθηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στις 12 και 16 Οκτωβρίου 2020

Με ελληνικούς, αγγλικούς και γαλλικούς υποτίτλους

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ / Το online πρόγραμμα της παράστασης είναι προσβάσιμο στο ebooks.nationalopera.gr με τον κωδικό του εισιτηρίου

 

Η Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι ήταν η πρώτη όπερα που ανέβασε η ΕΛΣ στην ιστορία της –το 1940– και είναι η πρώτη όπερα που εγκαινίασε την GNO TV τον περασμένο Νοέμβριο, με μια σπουδαία πρωταγωνίστρια διεθνούς ακτινοβολίας στον ρόλο του τίτλου, την Ερμονέλα Γιάχο. Η παραγωγή της Μαντάμας Μπαττερφλάι και η GNO TV υλοποιήθηκαν με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Διάσημη για τις υπέροχες άριες, την πρόδηλα μελωδική μουσική και τη δραματική θεατρικότητά της, η Μαντάμα Μπαττερφλάι συγκινεί διαχρονικά και προκαλεί έντονα συναισθήματα. Ο Πουτσίνι δεν διστάζει να τη χαρακτηρίσει ως την πιο αγαπημένη του όπερα, ενώ με τις μετέπειτα τροποποιήσεις ανάγει την αλαβάστρινη μορφή της ηρωίδας του σε σύμβολο ανεξάντλητης υπομονής και αιώνιας, σταθερής αγάπης.

Η υπόθεση της όπερας αφορά τον μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο αξιωματικός επιστρέφει με την Αμερικανίδα σύζυγό του στην Ιαπωνία, μαθαίνοντας ότι έχει αποκτήσει γιο από την Μπαττερφλάι. Εκείνη δέχεται να παραδώσει το παιδί μονάχα στον ίδιο τον Πίνκερτον και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Ο Λουκάς Καρυτινός υπέγραψε τη μουσική διεύθυνση και ο Ούγκο ντε Άνα τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια. Στον ρόλο του τίτλου η σπαρακτική Ερμονέλα Γιάχο και μαζί της οι Τζανλούκα Τερρανόβα, Διονύσης Σούρμπης, Χρυσάνθη Σπιτάδη, Νίκος Στεφάνου, Μάριος Σαραντίδης, Γιάννης Γιαννίσης, Πέτρος Σαλάτας, Διονύσης Τσαντίνης, Θεόδωρος Αϊβαλιώτης, Αμαλία Αυλωνίτη, Βάγια Κωφού, Φωτεινή Χατζιδάκη. Με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ. Τον σχεδιασμό προβολών επιμελήθηκε ο Σέρτζιο Μετάλλι – Ideogamma SRL, τους φωτισμούς ο Βαλέριο Αλφιέρι και τη διεύθυνση χορωδίας ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, η όπερα παρουσιάστηκε στην ενορχήστρωση του Έττορε Πανίτσα για περιορισμένη ορχήστρα (εκδ. Ricordi).

Χορηγός παράστασης Τράπεζα Πειραιώς

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 

Όπερα

Ντον Τζοβάννι

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Μουσική διεύθυνση Ντάνιελ Σμιθ / Σκηνοθεσία Τζων Φούλτζεϊμς

 

Η παράσταση είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV έως τις 31 Ιουλίου 2021

 

Βιντεοσκοπήθηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στις 10, 12 και 15 Δεκεμβρίου 2020

Με ελληνικούς, αγγλικούς και γαλλικούς υποτίτλους

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ / Το online πρόγραμμα της παράστασης είναι προσβάσιμο στο ebooks.nationalopera.gr με τον κωδικό του εισιτηρίου

 

O Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ είναι η πρώτη από τις διεθνείς συμπαραγωγές της ΕΛΣ που ήταν προγραμματισμένο να δημιουργηθεί και να κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα και στη συνέχεια να ταξιδέψει και να παρουσιαστεί στα άλλα δύο λυρικά θέατρα που συμμετέχουν στη συμπαραγωγή, την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας.

Λόγω της πανδημίας, η παραγωγή δεν παρουσιάστηκε ζωντανά στο κοινό, όμως βιντεοσκοπήθηκε και παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια μετάδοση από την GNO TV στις 14 Φεβρουαρίου 2021. Η παραγωγή του Ντον Τζοβάννι και η GNO TV υλοποιήθηκαν με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ένα από τα σπουδαιότερα ορόσημα του οπερατικού ρεπερτορίου, ο Ντον Τζοβάννι αποτελεί πρόκληση τόσο για τους τραγουδιστές της όπερας όσο και για τη δημιουργική ομάδα που καλείται να τον αποδώσει σκηνικά. Η εξαιρετικά ευρηματική μουσική του Μότσαρτ αποδίδει όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με τον Θεό και παίρνει την τύχη στα χέρια του και καταφέρνει να συνδέσει τον κόσμο των ευγενών με τους κωμικούς χαρακτήρες με τρόπο πρωτόγνωρο. Στο εμβληματικό αυτό έργο τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, αφού η αμφισημία διαπερνά το ποιητικό κείμενο αλλά και τη μουσική. Η υπόθεση αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζοβάννι. Σε μια από αυτές, αποπειράται να βιάσει την Ντόννα Άννα. Προσπαθώντας να διαφύγει, σκοτώνει τον πατέρα της, ο οποίος επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Καθώς ο Ντον Τζοβάννι δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει, οδηγείται στην Κόλαση.

Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής υπέγραψε ο Αυστραλός αρχιμουσικός Ντάνιελ Σμιθ, τη σκηνοθεσία ο Τζων Φούλτζεϊμς, συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντούμε τους διακεκριμένους Έλληνες μονωδούς Τάση Χριστογιαννόπουλο, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννη Χριστόπουλο, Πέτρο Μαγουλά, Άννα Στυλιανάκη, Τάσο Αποστόλου, Νίκο Κοτενίδη και Χρύσα Μαλιαμάνη.

Για την εντυπωσιακή σκηνική απόδοση του έργου συνεργάστηκαν με τον Φούλτζεϊμς η Αϋλίν Μπόζοκ ως συνεργάτιδα σκηνοθέτρια, ο Ντικ Μπερντ στα εντυπωσιακά σκηνικά που εικονοποιούν όλες τις όψεις ενός ξενοδοχείου πόλης, η Άνμαρι Γουντς που υπέγραψε τα σύγχρονα κοστούμια, η Μαξίν Μπρέιαμ στη χορογραφία, η Φαμπιάνα Πιτσόλι στους φωτισμούς και οι Ουίλ Ντιουκ και Νταν Τρέντσαρντ στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των βιντεοπροβολών.

Στην παράσταση εμφανίζονται γυμνά σώματα.

 

Χορηγός παράστασης Alpha Bank

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 

 

Όπερα

Ρέκβιεμ Αχμάτοβα & Η επέτειος

Χάρης Βρόντος

 

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 14 Μαρτίου έως τις 31 Ιουλίου 2021

 

Βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 12 Νοεμβρίου 2020

Με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ / Το online πρόγραμμα της παράστασης είναι προσβάσιμο στο ebooks.nationalopera.gr με τον κωδικό του εισιτηρίου.

 

Δύο μονόπρακτες όπερες δωματίου του Χάρη Βρόντου, μιας από τις πιο συνεπείς φωνές στον χώρο του ελληνικού μουσικού θεάτρου των τελευταίων δεκαετιών, παρουσιάζονται ως ενιαία παράσταση από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Αγγέλας-Κλεοπάτρας Σαρόγλου. Η παράσταση είχε αρχικά προγραμματιστεί να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2020, αλλά λόγω της πανδημίας βιντεοσκοπήθηκε χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού και κάνει πρεμιέρα στην GNO TV.

Το Ρέκβιεμ Αχμάτοβα, σε λιμπρέτο του Χάρη Βρόντου βασισμένο σε ποίηση της Άννας Αχμάτοβα και σε διασκευή ποιήματος της Αν Κάρσον από τον Χάρη Βλαβιανό, εκκινεί από τη ζωή της σπουδαίας Ρωσίδας ποιήτριας για να θέσει ερωτήματα για τη σχέση τέχνης και εξουσίας. Όπως σημειώνει ο συνθέτης, «στο Ρέκβιεμ Αχμάτοβα περιλαμβάνονται, με τη μορφή στίχων, περιστατικά εξόντωσης, εν ψυχρώ εκτέλεσης, φυλακίσεων και εξορίας ποιητών και καλλιτεχνών που δεν υπάκουσαν τυφλά στο δόγμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στην τέχνη».

Στην Επέτειο, σε λιμπρέτο του συνθέτη και του ποιητή Γιάννη Ιωαννίδη, πρωταγωνιστής είναι ο συγγραφέας Γιάννης Μπεράτης, σε ένα παιχνίδι με τα γεγονότα του Εμφυλίου και τη διαιώνισή του στο πεδίο της ιστορικής μνήμης.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και στα δύο έργα ερμηνεύουν δύο διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ, η Μαρισία Παπαλεξίου και ο Γιάννης Γιαννίσης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και ο σχεδιασμός βίντεο του Βασίλη Κεχαγιά.

Συμμετέχει οκταμελές μουσικό σύνολο.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ LIVE ΣΤΟ CAJA DE MUSICA

ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ LIVE ΣΤΟ CAJA DE MUSICA ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   Ο Μιθριδάτης επιστρέφει ζωντανά, στη μουσική σκηνή Caja De Musica. Σας προσκαλούμε όλους, σε ένα φαντασμαγορικό Live, να γίνετε