“Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας” της Μανταλένας Μαρίας Διαμαντή

“Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας” της Μανταλένας Μαρίας Διαμαντή

 

 “Ο άγγελος και το κουτί της Πανδώρας” είναι το δεύτερο βιβλίο της Μανταλένας Μαρίας Διαμαντή μετά τις “7 Λέξεις που σημάδεψαν την καρδιά μου που κυκλοφόρησαν το 2019.

 

Αν στο πρώτο της βιβλίο η συγγραφέας έκανε μια ψυχολογική ανάλυση των 7 “οικουμενικών” λέξεων που σημάδεψαν την καρδιά της με τις οποίες όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι σε κάποια στιγμή της ζωής μας, στο καινούργιο της βιβλίο κάνει μια “κατάδυση” στα μεγάλα γεγονότα ή “καταστάσεις” των τελευταίων 110 χρόνων, που μας οδήγησαν στο σημερινό “παρόν”.

 

Η Ιστορία του 20ου αιώνα γράφτηκε κυρίως από τις μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις.  Οι “συγκρούσεις” του 21ου αιώνα δεν είναι μόνο ανάμεσα σε αντιμαχόμενες δυνάμεις, ιδεολογίες και πολιτισμούς, αλλά και ανάμεσα στο σύνολο της ανθρωπότητας και σε καινούργιους “αόρατους” συχνά εχθρούς, όπως είναι η τωρινή πανδημία, που έχει αλλάξει τη ζωή μας, η κλιματική αλλαγή, ο ρατσισμός και οι μεγάλες ανισότητες.

 

Όμως ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε το “παρόν” και να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο μέλλον, περνάει μέσα από το παρελθόν.

 

Αν και “Ο άγγελος και το κουτί της Πανδώρας”, από το εξώφυλλο ήδη, μοιάζει με ένα παιδικό βιβλίο, στην πραγματικότητα είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μεγάλους και κυρίως στους γονείς, που θα έπρεπε να το διαβάσουν στα παιδιά τους.

 

Ας δούμε όμως με λίγα λόγια για το θέμα του βιβλίου που απευθύνεται σε παιδιά από 9 έως 99 ετών…

Σε ένα χωριό των Δελφών, το μακρινό 1910, ο εντεκάχρονος Άγγελος και η μικρή αδελφή του, η οκτάχρονη Θεώνη, σε μια από τις καθημερινές εξορμήσεις τους ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδες κουτί. Το Κουτί της Πανδώρας!

Πώς θα αντιδράσουν τα δύο παιδιά, όταν μπροστά τους εμφανιστεί η Πυθία, η περίφημη μάντισσα της αρχαιότητας, και τους αποκαλύψει το περιεχόμενό του;

Μέσα από ένα ανατρεπτικό ταξίδι στο μέλλον οι ήρωες του βιβλίου έρχονται αντιμέτωποι με συνταρακτικά_γεγονότα, που καθόρισαν την ιστορία_της_ανθρωπότητας τα τελευταία 110 χρόνια.

 Α` Παγκόσμιος Πόλεμος,  Ισπανική γρίπη, Μικρασιατική καταστροφή, Γκουέρνικα, Β` Παγκόσμιος Πόλεμος, Περλ Χάρμπορ, Χιροσίμα και Ναγκασάκι, Πόλεμος στο Βιετνάμ, Εισβολή στην Κύπρο, Τσερνόμπιλ, Έιτζ, Πτώση του τείχους του Βερολίνου, Παιδιά της Μπιάφρα, Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (Δίδυμοι Πύργοι), Καταστροφή στο Δάσος του Αμαζονίου, Κλιματική αλλαγή, Τσουνάμι στην Ινδονησία, Ρατσισμός και Εκφοβισμός (bullying), Έκρηξη στο Λίβανο, Κορονοιός (Covid-19) που ακόμα γράφει ιστορία.

 

“Το βιβλίο της Ιστορίας, όπως θα περίμενε κανείς, είναι γεμάτο ημερομηνίες, πρόσωπα και γεγονότα” γράφει η Μανταλένα Μαρία Διαμαντή στον πρόλογό της,” Όταν όμως πρέπει να διδάξεις κάτι σε ένα μικρό παιδί, δεν αρκεί να μάθει να αποστηθίζει ημερομηνίες, πρόσωπα και γεγονότα. Για να μάθουμε στο παιδί μας να θυμάται κάτι και να καταλαβαίνει τη σημασία του, πρέπει στη διάρκεια του διαβάσματος –και σε κάθε ευκαιρία– να εφευρίσκουμε μικρά «τρικ», έτσι ώστε και το διάβασμα να γίνεται πιο ευχάριστο αλλά και το παιδί να μη θυμάται μόνο πότε έγινε τι και ποιος το έκανε, μα και πολλά άλλα, που δεν θα τα βρει κανείς γραμμένα σε κανένα βιβλίο της Ιστορίας. Τις μικρές και τις μεγάλες λεπτομέρειες, τις ανθρώπινες ιστορίες, τη σημασία που είχε ένα γεγονός και τις επιπτώσεις του, πέρα από τις ημερομηνίες και τις άλλες «τυπικές» ιστορικές πληροφορίες.

 

Η ιδέα για αυτό το βιβλίο προέκυψε μια μέρα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, όταν ένα απόγευμα προσπαθούσα να μάθω στον γιο μου –αλλά και στη μικρούλα κόρη μου που παρακολουθούσε– ένα μέρος της ελληνικής μυθολογίας, με τους Τιτάνες, τους θεούς του Ολύμπου και όλες τις άλλες γοητευτικές αφηγήσεις. Εκείνες τις μέρες, λοιπόν, που διαβάζαμε ελληνική μυθολογία με τα παιδιά μου έτυχε να παρακολουθήσουμε μαζί από τις ειδήσεις στην τηλεόραση τη φοβερή έκρηξη που έγινε το καλοκαίρι στη Βηρυτό. Καθώς τα παιδιά μου, λίγο τρομαγμένα και λίγο παραξενεμένα, μου ζητούσαν να τους εξηγήσω τι ήταν αυτό το τόσο τρομερό που είχε συμβεί, προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο να τα βοηθήσω να καταλάβουν. Τη λύση μού την έδωσε η ειδησεογραφία εκείνων των ημερών. Μια από τις επόμενες μέρες είδαμε πάλι στην τηλεόραση την ιστορία εκείνης της νοσοκόμας που διακινδύνευσε τη ζωή της τρέχοντας μέσα στα χαλάσματα και κρατώντας στην αγκαλιά της τρία νεογέννητα από το νοσοκομείο όπου δούλευε. Η ιστορία της έγινε πρώτη είδηση στα Μέσα Ενημέρωσης όλου του κόσμου. Εκείνη τη στιγμή αντιλήφθηκα πόσο δύσκολη είναι η εμπειρία όσων μικρών παιδιών έτυχε κατά κάποιον τρόπο να συμμετέχουν στα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας. Στο μυαλό μου είχε βρεθεί ο βασικός κρίκος, πίσω από την ιδέα, για το βιβλίο αυτό. Όπως και όλοι μας ίσως, έτσι κι εγώ θεωρώ ότι τα τελευταία 110 χρόνια της Ιστορίας είναι ίσως τα πιο συνταρακτικά στην πορεία της ανθρωπότητας, καθώς μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν αιώνα ο κόσμος άλλαξε ριζικά. Πώς θα μπορούσα, λοιπόν, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου να μάθω στα παιδιά μου, με έναν τρόπο που να τους μείνει στο μυαλό, την ιστορία αυτών των τελευταίων 110 συνταρακτικών χρόνων; Έψαξα σε όσες πηγές μπορούσα να ανατρέξω κάποια φωτογραφία που να συνδέει ένα παιδί με τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας από το 1910 μέχρι σήμερα. Και το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό. Γιατί ανατρέχοντας σε αυτές τις πηγές και βλέποντας τις φωτογραφίες που ανακάλυψα εκεί, κατάλαβα κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο· ότι δηλαδή εμείς οι μεγάλοι, που ζούμε την καθημερινότητά μας ή συμμετέχουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στα μεγάλα γεγονότα είτε της προσωπικής μας ζωής είτε της Ιστορίας, ξεχνάμε ότι εκείνοι που περισσότερο από όλους πληρώνουν το τίμημα των επιλογών μας είναι τα παιδιά μας. Τα παιδιά όλου του κόσμου.

 

 

 

“Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας” της Μανταλένας Μαρίας Διαμαντή κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

 

https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/o-aggelos-kai-to-kouti-tis-pandwras

 

 

To clip για το βιβλίο :

https://www.youtube.com/watch?v=Egzph1P3bp8

 

 

Μανταλένα – Μαρία Διαμαντή

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα ένα χιονισμένο πρωινό του Ιανουαρίου.

Σπούδασε Οικονομικά στο American College of Greece-Deree College, δημοσιογραφία και μουσική παραγωγή στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές της με MBA στο Athens Laboratory of Business Administration. Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά. Εργάστηκε σε αεροπορική και ναυτιλιακή εταιρία.

Είναι λάτρις της κλασσικής μουσικής και του πιάνου. Από πολύ μικρή της αρέσει να γράφει για να αποτυπώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Βραβεύτηκε σε λογοτεχνικό διαγωνισμό της  Societa’ Dante Alighieri. Διάφορα κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον ηλεκτρονικό τύπο καθώς και στο blog της για τη μητρότητα.

Τα τελευταία χρόνια είναι δημοσιογράφος στο διαδικτυακό περιοδικό klik του εκδότη Άρη Τερζόπουλου, όπου ετοιμάζει συνεντεύξεις (Σεμίνα Διγενή, Σταμάτης Κραουνάκης, Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πατούλης, Μαρία Φαραντούρη, Μάριος Φραγκούλης κ.ά.), αφιερώματα για κορυφαίες προσωπικότητες (Μάνος Χατζιδάκις, Έρνεστ Χέμινγουει, Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Μίλαν Κούντερα κ.ά.) και γράφει προσωπικές θέσεις σε θέματα ψυχολογίας και άλλα που λίγο πολύ μας απασχολούν όλους.

Θεωρεί πως οι καλύτεροι ‘δάσκαλοι’ για τη συναισθηματική της ανάπτυξη είναι ο γιος της και η κόρη της.

Τον Ιούνιο του 2019, εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο αυτοβελτίωσης :”7 λέξεις που σημάδεψαν την καρδιά μου” από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη.

Τον Δεκέμβριο του 2020, εκδόθηκε το  νέο της βιβλίο με τίτλο : “Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας” από την Ελληνοεκδοτική.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ KUBARA PROJECT

ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ KUBARA PROJECT Η Επιστροφή & KALOGERAKI BROS   Η πιο επιδραστική παράσταση των τελευταίων πολλών ετών στο Κύτταρο, το νέο Kubara Project της Μάρθας Φριντζήλα,