Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετέχει στους εορτασμούς για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία

1821 -2021
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετέχει στους εορτασμούς για την Επέτειο
των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία
με έναν Πανελλήνιο Εικαστικό Διαγωνισμό

«Ανακαλύπτοντας την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που κατοικεί κοντά μου!»
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προκηρύσσει και διοργανώνει Πανελλήνιο Εικαστικό Διαγωνισμό με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που κατοικεί κοντά μου!», στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεών του για τον εορτασμό της Επετείου των 200 χρόνων από την Eθνική Παλιγγενεσία.

Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, αλλά και όσοι ενήλικες επιθυμούν, καλούνται να αποτυπώσουν μέσα από τη δημιουργία των έργων τους την οικεία τοπική ιστορία της περιοχής, όπου διαμένουν, και τους γνωστούς ή άγνωστους πρωταγωνιστές της, μέσα από τα τοπωνύμια που φέρουν το όνομά τους ή μέσα από τα μνημεία τους, με τα οποία έρχονται σε επαφή καθημερινά.
Τα εικαστικά έργα που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό, θα έχουν ως θεματική αφετηρία τους οπτικά και αφηγηματικά στοιχεία από την τοπική ιστορία και τους ήρωες που έδρασαν ή που απαθανατίζονται σήμερα μέσω ενός μνημείου ή ενός τοπωνυμίου στην περιοχή του κάθε διαγωνιζόμενου και θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί με την τεχνική του κολάζ.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να χρησιμοποιήσουν φωτογραφικό και πρόσθετο εικαστικό υλικό(μικτή τεχνική), στο οποίο να απεικονίζονται τοπωνύμια ή μνημεία από την περιοχή στην οποία διαμένουν, με αναφορά στην Επανάσταση του 1821.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες:
1. Μαθητές από 6 έως 10 ετών
2. Μαθητές από 11 έως 14 ετών
3. Μαθητές από 15 έως 18 ετών
4. Ενήλικες

Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια από 25 Μαρτίου έως 25 Μαΐου 2021.
Την Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελούν οι:
⦁ Δάφνη Αγγελίδου,Ζωγράφος-Ψηφιδογράφος, Καθηγήτρια ΑΣΚΤ
⦁ Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος &Αθηναιογράφος
⦁ Μαρία Γρηγοροπούλου, Υπεύθυνη Eκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
⦁ Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης & Ανεξάρτητη Επιμελήτρια – Πρόεδρος Επιτροπής
⦁ Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Ζωγράφος, τ. Πρύτανης ΑΣΚΤ
⦁ Γιώργος Χουλιαράς, Γλύπτης, τ. Αντιπρύτανης ΑΣΚΤ

 

Θα επιλεγούν 100 έργα, με ίση αντιπροσώπευση όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Τα 100 έργα που θα επιλεγούν (25 από κάθε μία από τις 4 ηλικιακές κατηγορίες), θα εκτεθούν το φθινόπωρο του 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου θα διατίθεται και αναμνηστικό λεύκωμα. Οι πρώτοι, ανά κατηγορία, θα λάβουν ως έπαθλο δώρα τεχνολογίας, που θα ενθαρρύνουν την ενασχόλησή τους με την ιστορία και την τέχνη, ενώ οι δεύτεροι και τρίτοι, ανά κατηγορία, θα λάβουν δωροεπιταγές για το Πωλητήριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος. Όλοι οι συμμετέχοντες στην έκθεση θα προσκληθούν στα εγκαίνια και θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να συνειδητοποιήσουμε πως η ιστορία βρίσκεται γύρω μας και πως χρειάστηκε να ενωθούν πολλοί διαφορετικοί τοπικοί αγώνες και θυσίες, να συναντηθούν πολλές γνωστές και άγνωστες τοπικές πτυχές της, πολλά διαφορετικά σπαράγματά της, για να οδηγηθεί το Έθνος προς την Ελευθερία. Καταγράφοντας όλες τις τοπικές πληροφορίες, μέσω του Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αποσκοπούμε σε μια νοερή ιστορική περιήγηση ανά την Ελλάδα, καθώς και σε μια διαδραστική και ουσιαστική συνειδητοποίηση των παραπάνω από μικρούς και μεγάλους.

Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για όλα τα στάδια και τις λεπτομέρειες του Διαγωνισμού (όροι και προϋποθέσεις, διαδικασία συμμετοχής, έπαθλα), καθώς και να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα: 1821.ime.gr.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τ. 212 254 0000

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ KUBARA PROJECT

ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ KUBARA PROJECT Η Επιστροφή & KALOGERAKI BROS   Η πιο επιδραστική παράσταση των τελευταίων πολλών ετών στο Κύτταρο, το νέο Kubara Project της Μάρθας Φριντζήλα,