Και βγάζω το καπέλο μου… Μάκης Τσίτας

Και βγάζω το καπέλο μου…

Μάκης Τσίτας

 

Όσα εμβρόντητοι παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα στον χώρο του αθλητισμού, των τεχνών και όχι μόνο, μας υπενθυμίζουν την ύπαρξη ενός εξαιρετικού βιβλίου για παιδιά, αλλά και για ενήλικες: το «Και βγάζω το καπέλο μου…» του βραβευμένου συγγραφέα Μάκη Τσίτα (Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σε θαυμάσια εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη από τις Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη (2018).

 

Έγραψε πρόσφατα (31/03/21) η κριτικός Ανθούλα Δανιήλ στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Στην ώρα που κυκλοφόρησε, το 2018, ήταν ένα πολύ καλό και πρωτότυπο βιβλίο που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σε γονείς και παιδιά. Μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, όμως, αποδείχτηκε ένα βιβλίο προφητικό, συγκλονιστικό που όποιος το διαβάζει τώρα, ανοίγει διάπλατα τα μάτια του από την έκπληξη για το κακό που ήταν τόσο κοντά μας και δρούσε αθέατο και ανενόχλητο».

 

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία που δείχνει, μέσω της λογοτεχνίας, πως ο κίνδυνος παραμονεύει παντού για τα παιδιά, μικρά αλλά και μεγαλύτερα, γι’ αυτό απαιτείται από όλους ιδιαίτερη προσοχή.

 

Γιατί δεν είναι μόνο οι περιπτώσεις παιδεραστίας που πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αλλά και το σοβαρό θέμα των εξαφανίσεων: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια παιδιά εξαφανίζονται στον κόσμο.

 

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου:

Είναι μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα κι ένας κύριος ξυπνάει με καλή διάθεση και βγαίνει βόλτα. Πηγαίνει στο πάρκο και κάθεται σ’ ένα παγκάκι κοντά σε τρία παιδιά που ετοιμάζονται να παίξουν το «Λύκε, λύκε» και ψάχνουν για τον τέταρτο της παρέας. Εκείνος προσφέρεται χαμογελαστός να τα βοηθήσει, γίνεται ο τέταρτος και το παιχνίδι ξεκινάει. Είναι όμως τόσο καλός όσο δείχνει; Και ήταν σωστή η απόφαση των παιδιών να τον αφήσουν να παίξει μαζί τους;

Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται…

 

Και βγάζω το καπέλο μου…

Μάκης Τσίτας

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Σελίδες: 32

Τιμή: 12,90 €

Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη

 

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Tο “Και βγάζω το καπέλο μου” είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα ωραίο παραμύθι. Είναι ένα επιβεβλημένο ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους και ταυτόχρονα ένα σπουδαίο έργο τέχνης.

[…] Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται. Και αυτό είναι καλύτερο να το μάθουν μέσα από ένα έργο τέχνης, ένα έργο αρμονικής συνύπαρξης λόγου και εικόνας, ώστε ποτέ να μην χρειαστεί να το μάθουν στην πράξη!».

Πελιώ Παπαδιά, περ. Ταλκ

 

«Ένα από τα βιβλία της χρονιάς (τουλάχιστον). Πρωτότυπο και ευρηματικό ως ιδέα, εύρυθμο και εξόχως μεστό αφηγηματικά, με υψηλή θεατρικότητα και προφανείς δυνατότητες δραματοποίησης, αγγίζει το θέμα των θεμάτων, την κορωνίδα της ασφάλειας του μικρού ανθρώπου. Ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας (Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014) παίρνει ένα σύνηθες στιγμιότυπο της καθημερινότητας εκατομμυρίων παιδιών (παίζουν στο πάρκο ανέμελα), παίρνει τη φυσική ροπή τους να εμπιστεύονται κάθε εμφανιζόμενο με την ετικέτα της ευγένειας και της ανιδιοτελούς προσφοράς και δημιουργεί, με αντιήρωα τον κακό λύκο που μεταμφιέζεται, ένα βαθύ ρήγμα στην άκριτη εμπιστοσύνη, στην άγνοια κινδύνου και την ελλιπή προετοιμασία των παιδιών απέναντι σε κάθε λογής κίνδυνο».

Απόστολος Πάππος, elniplex.gr

 

«Μέσα σε λίγες γραμμές ο Μάκης Τσίτας τα είπε όλα. Έναν από τους χειρότερους εφιάλτες παιδιών και γονέων. Ένας ξένος που με φιλική διάθεση εισχωρεί σε μικρά, ανυποψίαστα και αθώα παιδιά. Φαινόμενα της εποχής που τείνουν να γίνουν καθημερινά.

Ένα ευφυές βιβλίο ως προς την ιδέα της ιστορίας, τους χαρακτήρες και τα μηνύματα που θέλει να περάσει. Βιβλίο αφύπνισης για παιδιά και γονείς».

Ελένη Μπετεινάκη, cretalive.gr

 

«Ο Μάκης Τσίτας στο “Kαι βγάζω το καπέλο μου”, καταφέρνει και πάλι να ξαφνιάσει και να φέρει την ανατροπή. Ένα βιβλίο που μπορεί να κάνει τις καρδιές να χτυπήσουν δυνατά, είτε χτυπούν πίσω από μικρά είτε πίσω από μεγαλύτερα στήθη. Ένα βιβλίο που κερδίζει αβίαστα το ενδιαφέρον και γι’ αυτό καταφέρνει να περάσει άμεσα το μήνυμά του. Τα πράγματα και οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται.

Όπως σε όλα τα εικονογραφημένα του βιβλία, ο συγγραφέας συνεργάζεται άψογα με την εικονογράφο, αυτή τη φορά την Ντανιέλα Σταματιάδη, για το τέλειο αποτέλεσμα».

Έρικα Αθανασίου, oanagnostis.gr

 

 

Βιογραφικό:

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Διευθύνει το μεγαλύτερο ενημερωτικό site για το βιβλίο Diastixo.gr

Διηγήματα και παιδικά του βιβλία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Έργα του σκηνοθέτησαν η Ρούλα Πατεράκη (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), η Έρση Βασιλικιώτη («Θέατρο των Καιρών»), η Σοφία Καραγιάννη (Θέατρο «Vault»), ο Προμηθέας Αλιφερόπουλος (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), η Taru Makela (Christine and Goran Schildt Foundation, Φινλανδία), ο Alexandru Mazgareanu (Θέατρο «Nottara», Ρουμανία). Στίχους του μελοποίησαν ο Γιώργος Σταυριανός, ο Τάκης Σούκας και η Τατιάνα Ζωγράφου.

Έχει εκδώσει 24 βιβλία για παιδιά και 4 για ενήλικες.

Για το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Μάρτυς μου ο Θεός κυκλοφορεί σε 12 ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ μεταφέρθηκε και στο θέατρο. Τελευταίο του βιβλίο για ενήλικες η νουβέλα «Πέντε στάσεις», που πρόκειται επίσης να μεταφερθεί στο θέατρο.

Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα και τη δουλειά του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: makistsitas.com.

 

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ÓLAFUR ARNALDS

ÓLAFUR ARNALDS Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 Θέατρο Ηρώδου Αττικού Αθήνα Η προπώληση εισιτηρίων της συναυλίας ξεκινά ΣΗΜΕΡΑ Παρασκευή 14 Μάϊου στις 13:00 (12:00 CET) Online

“Who’s Hurting Who” Jack Savoretti

Το lead single “Who’s Hurting Who” με τη συμμετοχή του θρυλικού κιθαρίστα Nile Rodgers, κυκλοφορεί σήμερα! Το album “Europiana” κυκλοφορεί στις 25 Ιουνίου. O ιδιαίτερα αγαπητός και στην Ελλάδα καλλιτέχνης Jack Savoretti,