WOMAN EVOLUTION 200

WOMAN EVOLUTION 200

Η ποίηση συναντά την εικαστική έμπνευση 113 σύγχρονων εικαστικών για τη Γυναίκα |

 

Η Γυναίκα και η εξέλιξη της τα τελευταία 200 χρόνια αποτελεί τη θεματολογία της διαδικτυακής εικαστικής έκθεσης με τίτλο WOMAN EVOLUTION 200. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά έκθεση του διαδικτυακού PROJECT – 12MONTHSARTonline της πολιτιστικής ιστοσελίδας art-profiles.net.

Η Γυναίκα και η εξέλιξή της τα τελευταία 200 χρόνια, από την Ελληνική Επανάσταση έως σήμερα κατόρθωσαν να εμπνεύσουν 113 σύγχρονους εικαστικούς από Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες. Πως διαμορφώθηκε ή άλλαξε ο ρόλος της; Υπάρχουν ακόμη στερεότυπα που προσπαθεί η Γυναίκα να υπερσκελίσει, να αμφισβητήσει ή να ανατρέψει; Εξακολουθεί να δέχεται «χτυπήματα» που οφείλονται στον τρόπο που ένας άντρας την αντιμετωπίζει; Έχει ίσα δικαιώματα; Ποιες γυναικείες προσωπικότητες αποτέλεσαν πρότυπα σε διαφορετικά πεδία δράσης στην Ιστορία των τελευταίων 200 ετών, ξεκινώντας από τις γυναίκες που ξεχώρισαν για τη δράση και το σθένος τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821;

113 έργα παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται το επίσημο βίντεο της έκθεσης στο κανάλι του Dimitris Lazarou, του ανθρώπου που οργανώνει το project.

 

Η βραβευμένη σκηνοθέτις και ηθοποιός Μαρία Κατσιώνη επιμελείται και επιλέγει ποιήματα για τη Γυναίκα τα οποία απαγγέλονται από την ίδια και την ηθοποιό και χορογράφο Γεωργία Καραμέρου. Ακούγονται ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη, του Τάσου Λειβαδίτη, της Κικής Δημουλά, του Κωστή Παλαμά, του Γιάννη Ρίτσου, του Νίκου Εγγονόπουλου και του Γιώργου Παυλόπουλου. Στο κείμενο που έγραψε ειδικά για την έκθεση, η Μαρία Κατσιώνη σημειώνει:

«Μ΄ αρέσει που είμαι γυναίκα! Μια γυναίκα κάθεται δίπλα μου,μια άλλη περιμένει στην ουρά, μια γυναίκα πάει στο πάρκο με την κόρη της, κάποια άλλη ψάχνει να βρει δουλειά, κάποια άλλη δουλεύει, κάποια μαγειρεύει και κάποια κοιμάται γιατί δουλεύει το βράδυ.

Γυναίκες πρωταγωνίστριες  της καθημερινής μας ζωής,πρωταγωνίστριες στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όχι μόνο βρίσκονται στο επίκεντρο των γεγονότων αλλά προκαλούν τα γεγονότα. Η κοινωνία όμως δεν έδωσε ποτέ τον ακριβή ορισμό για τη γυναίκα γιατί η ίδια ορίζει αυτό που είναι. Η ίδια ορίζει την ομορφιά της,  έχει τη δικιά της φωνή και το δικό της εσωτερικό πάθος.»

Η έκθεση παρουσιάζεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.art-profiles.net/448553929

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το επίσημο βίντεο της έκθεσης στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=pf51acLK420&t=38s

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο