Νίκος Καρακαλπάκης- Τα σημερινά παιδιά χρειάζονται αγάπη και σωστή διαπαιδαγώγηση από την οικογένεια.

Με το Νίκο Καρακαλπάκη τα έχουμε ξαναπει , αλλά είναι ανήσυχος και μας προκαλεί να το καλούμε. Καλλιτέχνης, δάσκαλος , μας μιλάει για όλα αυτά και για τη νέα του δουλειά “Κιτρινα Φώτα”

Πως νιώθετε μετά από ένα χρόνο εγκλεισμού;

Περίεργο συναίσθημα, σίγουρα μουδιασμένος και σωματικά και ψυχικά. Όμως κατάφερα να κάνω και δημιουργικά πράγματα που δεν θα είχα τον χρόνο να τα κάνω υπό άλλες συνθήκες. Πάντα υπάρχουν και τα θετικά και τα αρνητικά σε τέτοιες καταστάσεις. Θέλει κουράγιο, επιμονή και αισιοδοξία.

Μπορείτε να μας περιγράψετε αυτήν τη πρωτόγνωρη εμπειρία; Πως νιώσατε, όταν ανακοινώθηκε παύση των πάντων;
Μου συνέβη κάτι ιδιαίτερα λυπηρό ταυτόχρονα με τον εγκλεισμό, που με απορρόφησε αυτό το προσωπικό μου πρόβλημα και όχι τόσο το γενικό. Τα συναισθήματα της μοναξιάς, της ανασφάλειας και του φόβου που είχαν και έχουν πολλοί άνθρωποι, τα βίωσα κι εγώ αλλά ίσως λίγο διαφορετικά, λόγω της βασικής αιτίας που σας προανέφερα.

Πως είναι χωρίς μουσική σκηνή, χωρίς επαφή με τον κόσμο;
Δύσκολα αλλά όταν ζούμε κάτι πρωτόγνωρο, όπως αυτό, συλλογικά, νομίζω πως πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον άνθρωπο. Η τέχνη είναι ζωντανή πάντα γιατί είναι η πνευματική μας τροφή. Εύχομαι σύντομα να σμίξουμε οι καλλιτέχνες και το κοινό, το έχουμε όλοι μας ανάγκη.

Η πολιτεία, από ότι φαίνεται δεν ήταν επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο σοβαρή υπόθεση, τι πιστεύετε;
Σε τέτοιες σοβαρές κρίσεις τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Κάποια από αυτά όμως ήταν προκλητικά για κάποιους κλάδους και συγκεκριμένα για τον καλλιτεχνικό κλάδο.

Πιστεύω πως πάντα από κάτι δύσκολο έρχεται κάτι καλό.

Μιλήστε μας για τη νέα σας δουλειά, Πως δημιουργήθηκε η επανεκτέλεση «Στα κίτρινα φώτα».

Έγινε αυθόρμητα. Μπήκα στο στούντιο να το ηχογραφήσω για το προσωπικό μου αρχείο. Είχα αυτή την διάθεση, λόγω δικών μου προσωπικών αναζητήσεων. Ζήτησα τη βοήθεια της Αρετής Κοκκίνου να το στήσουμε με ηλεκτρικό ήχο και με λιτότητα στην ενορχήστρωση. Όταν το ολοκληρώσαμε μας άρεσε πολύ που είπαμε να το κυκλοφορήσουμε.

Θα το συνεχίσετε ; Σκέφτεστε να προχωρήσετε σε ένα νέο δίσκο;
Προς το παρόν δρομολογούνται κάποια ακόμη digital singles. ‘Ενα cover στην ίδια αισθητική με τα «Κίτρινα φώτα» αλλά διαφορετικό σε ύφος και διάθεση. Πιο καλοκαιρινό, εξωστρεφές, ερωτικό. Και ένα ολοκαίνουριο τραγούδι σε μουσική του Λεωνίδα Μαριδάκη και στίχους της Νικόλ Κατσάνη από το φθινόπωρο. Για ολοκληρωμένο δίσκο δεν υπάρχει ακόμη κάτι στα σκαριά.

Με την ιδιότητα του δασκάλου θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια, για αυτήν την εμπειρία; Πως είναι η επαφή με τα νέα παιδιά, και πως είναι αυτήν την εποχή;

Πολύτιμη εμπειρία με πολλές δυσκολίες, πρακτικές κυρίως και με πολλές ευθύνες. Βέβαια η ηθική ανταμοιβή των κόπων μου είναι ο αντίποδας των όποιων δυσκολιών. Έχω καταφέρει με τα παιδιά πολλές φορές να δημιουργήσουμε όμορφα πράγματα και να δείξουμε την δουλειά που γίνεται. Επειδή είμαι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος, θεωρώ πως δεν μου ταιριάζουν πολύ οι δονήσεις που λαμβάνω από το γενικότερο περιβάλλον και δεν εννοώ το συναδελφικό αλλά το κοινωνικό. Τα σημερινά παιδιά χρειάζονται αγάπη και σωστή διαπαιδαγώγηση από την οικογένεια. Διακρίνω μεγάλες ελλείψεις ως προς αυτά, δυστυχώς.

Τι θα μας αφιερώσετε ;
Θα σας αφιερώσω την τελευταία μου κυκλοφορία, το τραγούδι «Στα Κίτρινα Φώτα» και θα ευχηθώ να περάσουμε ένα όμορφο, ελεύθερο, ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Pearl Jam “Wreckage”

Pearl Jam “Wreckage”   Από το πολύ-αναμενόμενο άλμπουμ “Dark Matter” που κυκλοφορεί αύριο, στις 19.04.2024.     ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ “WRECKAGE” ΨΗΦΙΑΚΑ https://pearljam.lnk.to/wreckagegrePR   Dark Matter

Farewell / Εν τόπω χλοερώ

Farewell / Εν τόπω χλοερώ Από τους δημιουργούς του Nostalgia Generation   Πρεμιέρα: Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 Θέατρο 104    Προπώληση εισιτηρίων στο more.com  

ZΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ-ALMA VIVA  από την WEIRDWAVE

ZΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ-ALMA VIVA στους κινηματογράφους  από την WEIRDWAVE   Μία ταινία για μάγισσες και ανεξάρτητες γυναίκες. Μια απαράμιλλη ιστορία ενηλικίωσης   * ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ-EBΔΟΜΑΔΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της Νεφέλης Μαϊστράλη

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της Νεφέλης Μαϊστράλη Θέατρο Βεάκη 11 Μαΐου – 9 Ιουνίου Με χιούμορ, ελαφράδα και σκωπτική διάθεση απέναντι σε μια συλλογική μνήμη που είναι