Περφόρμανς / Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Synthesis
Σύλληψη, σχεδιασμός, επιμέλεια: Τζένη Αργυρίου, Βασίλης Γεροδήμος
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Το έργο Synthesis, μια νέα εικαστική επιτελεστική εγκατάσταση της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και του εικαστικού Βασίλη Γεροδήμου, καταπιάνεται με το πολυσύνθετο γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης. Πάνω από 30 καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών συμπράττουν στη δημιουργία του έργου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ τον Οκτώβριο του 2021, καλώντας τον επισκέπτη σε μια μοναδική εμπειρία.
Η διαδικασία παραγωγής του Synthesis έχει ήδη ξεκινήσει και μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω της νέας επίσημης ιστοσελίδας https://synthesis21.gr που περιέχει ηχητικά αποσπάσματα, βίντεο καθώς και φωτογραφίες με το ψηφιακό αποτύπωμα της ιστορικής και καλλιτεχνικής έρευνας. Η ιστοσελίδα θα εμπλουτίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς η δημιουργία του έργου εξελίσσεται.
Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Λίγα λόγια για το Synthesis
Το έργο Synthesis της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και του εικαστικού Βασίλη Γεροδήμου παίρνει τη μορφή μιας εικαστικής επιτελεστικής εγκατάστασης που συσχετίζει τη διαδικασία παραγωγής του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα με την ίδια τη διαδικασία παραγωγής του συλλογικού έργου μέσα από μια σειρά συγκρούσεων, αντιφάσεων, αποριών, μεταπτώσεων και ανατροπών.
Στη διάρκεια των τριών ημερών του έργου, που αντιστοιχούν εννοιολογικά στα τρία στάδια της Επανάστασης (μέθη του αρχικού ξεσπάσματος, εσωστρέφεια των επόμενων χρόνων, «κόπωση» της όψιμης περιόδου, αλλά και αντοχή ως σταθερό χαρακτηριστικό όλης της επαναστατικής δεκαετίας), οι καλλιτέχνες συμπράττουν σε πραγματικό χρόνο για να δημιουργήσουν μια διαδραστική εγκατάσταση στην οποία οι χώροι της Εναλλακτικής Σκηνής παραδίδονται σε μια δυναμική διαδικασία αδιάκοπης εικαστικής και ηχητικής μεταβλητότητας. Οι δημιουργοί επιχειρούν να αναδείξουν τις αθέατες πτυχές της επίσημης ιστορίας, ρίχνοντας φως σε υποτιμημένες παραμέτρους όπως η οικονομική διαχείριση, η στρατιωτική διοίκηση, οι ιδεολογικές εξελίξεις και η καθημερινή ζωή της επαναστατικής περιόδου.
Με τη μετατροπή της Εναλλακτικής Σκηνής σε χώρο εργαστηριακό, όπου τα όρια μεταξύ «παρασκηνίου» και «προσκηνίου» γίνονται διαπερατά και το κοινό βιώνει παράλληλα την προετοιμασία και τελική παρουσίαση μιας σειράς από δράσεις σε ενεργό διάλογο, οι δημιουργοί του Synthesis ιχνηλατούν τις επιμέρους ιστορικές «γραμμές» που διαπλέκονται συνδυάζοντας το προσχεδιασμένο με το τυχαίο και εξερευνούν τις αναλογίες ανάμεσα στο παραστατικό και το ιστορικό συμβάν.
To Synthesis θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 29, 30 και 31 Οκτωβρίου 2021.
Επιμελητικό σημείωμα
Το έργο Synthesis παίρνει τη μορφή μιας εικαστικής εγκατάστασης που ενεργοποιείται μέσα από μια σειρά «θραυσμάτων», επιτελεστικών δράσεων γύρω από την πολυσύνθετη και συνεχώς εξελισσόμενη έννοια της Επανάστασης. Αυτή η έννοια τείνει να αλλάζει ανάλογα με τα τεχνικά και τεχνολογικά μέσα που η ανθρωπότητα έχει στη διάθεσή της. Στον πυρήνα της, όμως, χαρακτηρίζεται πάντα από την ευθραυστότητα της υλικότητας και τη σωματικότητα που συνοδεύει την ανθρώπινη υπόσταση. «Το σώμα παραμένει η διαρκής πραγματικότητα», γράφει η Αμερικανίδα χορογράφος Υβόν Ρέινερ σε δήλωσή της ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ τον Μάρτιο του 1968.
Με πρωταρχική συνθήκη την αδυναμία μας να «εξαντλήσουμε» την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, το Synthesis προτείνει μια διαδικασία δημιουργίας εν εξελίξει που οικοδομείται με διαφορετικά «υλικά». Τα μέλη της ομάδας οικειοποιούνται «θραύσματα» της Επανάστασης, τα σωματοποιούν και τα παρουσιάζουν με επίγνωση της αποσπασματικότητάς τους. Κάθε συντελεστής αναλαμβάνει ένα ή περισσότερα κομμάτια της συνολικής σύνθεσης, χωρίς να ακολουθεί μια κοινή λογική ή μέθοδο, και ο συνδυασμός τους δημιουργεί ένα συλλογικό «σώμα». Το παρόν και το παρελθόν συμπλέκονται, καθώς τα επιλεγμένα αρχειακά τεκμήρια, η ματιά των σύγχρονων ιστορικών, τα δημοτικά τραγούδια, τα ποιήματα, οι γκραβούρες κ.ά. χρησιμοποιούνται ως στοιχεία για τα νέα σκορ (οδηγίες), προκειμένου να οικειοποιηθούμε την ιστορία μας με τρόπο που να απαντά σε σύγχρονους προβληματισμούς (ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστευση, θέση της γυναίκας στην κοινωνία, φτώχεια κ.ά.).
H εικαστική εγκατάσταση ενδυναμώνει τη συνειδητότητα του θεατή που καλείται να την ενεργοποιήσει με τη φυσική του παρουσία στον χώρο. Το έργο προτείνει μια καλειδοσκοπική ματιά, καθώς ο επισκέπτης ενθαρρύνεται να κινηθεί μέσα στην εγκατάσταση, να καθορίσει τον χρόνο παραμονής του, να παρακολουθήσει το έργο από διαφορετικές γωνίες θέασης, να βιώσει διαφορετικές προσεγγίσεις που οδηγούν σε μια ελεύθερη σύνδεση των νοημάτων και εντέλει στη δημιουργία της δικής του προσωπικής σύνθεσης.
Περφόρμανς / Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
Synthesis
29, 30, 31 Οκτωβρίου 2021
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Σύλληψη, σχεδιασμός, επιμέλεια: Βασίλης Γεροδήμος, Τζένη Αργυρίου
Δημιουργική και ερευνητική ομάδα: Αµαλία Τσεκούρα (ηθοποιός), Αργυρώ Χιώτη (σκηνοθέτρια), Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου (οπτικοακουστική καταγραφή παραστάσεων), Άρμιν Κέρμπερ (καλλιτεχνικός συνεργάτης), Βασίλης Σακκής (επιβλέπων κατασκευαστής), Βιργινία Μαστρογιαννάκη (περφόρμερ – εικαστικός), Γεωργία Μαυραγάνη (σκηνοθέτρια), Γιώργος Ζυγούρης (ηθοποιός), Coti K. (συνθέτης), Δανάη Μπλέτσα (υψίφωνος – συνθέτρια), Δηµήτρης Κατσάνης (web developer), Ελένη Ρήγα (επιμελητική σύμβουλος), Ερµής Μαλκότσης (χορευτής – χορογράφος), Εύη Σαουλίδου (ηθοποιός), Ερατώ Τζαβάρα (δημιουργική καταγραφή – βίντεο), Θανάσης Παπαναστάσης (τεχνικός), Θοδωρής Αµπαζής (συνθέτης), Κάσση Καφέτση (συντονισμός παραγωγής), Κιτ Τζόνσον (χορογράφος – περφόρμερ), Κωνσταντίνος Ζωγράφος (ηθοποιός), Κωνσταντίνος Παπανικολάου (χορευτής – χορογράφος), Κωνσταντίνος Ζβες (αρχιτεκτονικός σχεδιασμός), Κωστής Κορωναίος (ηθοποιός), Μαρίνα Παπούλια (βοηθός σκηνοθέτριας Γεωργίας Μαυραγάνη), Μάρω Φασουλή (εικαστικός), Μηνάς Αντύπας (ιστορικός μελετητής), Μιγκέλ Άνχελ Μελγάρες (καλλιτεχνικός συνεργάτης), Νίκος Παπαδηµητρίου (εικαστικός), Πωλίνα Κρεµαστά (χορεύτρια – χορογράφος), Ράνια Μαυρίκη (συντονισμός παραγωγής), Σοφία Μαυραγάνη (χορογράφος), Σταυρούλα Σιάµου (χορεύτρια – χορογράφος), Τάσος Παλαιορούτας (φωτιστής), Φώτης Σιώτας (συνθέτης), Χρήστος Χριστόπουλος (βοηθός σκηνοθέτη), Χριστιάνα Γαλανοπούλου (σύμβουλος δραματουργίας πρώτης ερευνητικής φάσης)
Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής & Δωρητής επετειακού προγράμματος 2021
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ) [www.SNF.org]