«Μια καρδιά ταξιδεύει από γενιά σε γενιά»

 

Διαγενεακή δράση «Μια καρδιά ταξιδεύει από γενιά σε γενιά»

με τη συγγραφέα & εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη, από το “Ελληνικό Παιδικό Μουσείο” &

την “ΑΝΤΑΜΑ” για την «Παγκόσμια Ημέρα των ηλικιακά Μεγαλύτερων Ανθρώπων».

 

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα των ηλικιακά Μεγαλύτερων Ανθρώπων» (1η Οκτωβρίου), η «ΑΝΤΑΜΑ» (antama.gr/diageneaki-drasi-kardia)  και το «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο» (hcm.gr)  προσκαλούν στο έκθεμα ΣΟΦΙΤΑ του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, Μικρούς (4-12 χρόνων) & Μεγάλους, να συμμετάσχουν ΜΑΖΙ στη διαγενεακή δράση «Μια καρδιά ταξιδεύει από γενιά σε γενιά» με τη συγγραφέα και εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη.

 

Οι συμμετέχοντες στη διαγενεακή αυτή δράση θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να καταγράψουν σε ένα πρωτότυπο λεύκωμα, γεμάτο συναισθήματα, οικογενειακές ιστορίες και σημαντικές στιγμές, οι οποίες συχνά μεταφέρονται προφορικά, αλλά πολλές φορές χάνονται με τα χρόνια, ξεχνιούνται ή δεν λέγονται ποτέ.

 

Το εργαστήρι φιλοδοξεί να κάνει την αρχή σε μια νέα οικογενειακή παράδοση.

 

Το οικογενειακό  διαγενεακό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας (Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19), σε 2 ομάδες:

  • Oμάδα A (ώρα: 10:00-11:15)
  • Oμάδα B (ώρα, 11:45-13:00)

 

Όλα τα έργα από τη Διαγενεακή δράση «Μια καρδιά ταξιδεύει από γενιά σε γενιά» θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα & τη Facebook σελίδα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, καθώς και την ιστοσελίδα & τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook & Instagram, LinkedIn) της ΑΝΤΑΜΑ.

#antama #hcm #AWorld4AllAges #ageing  #intergenerational #addinglifetoyears #socialinclusion  #everyagecounts #leavenoagebehind #inclusiveness #ageism

Δηλώσεις συμμετοχής: στο τηλ.  210-3312995 (09:00 -16:00)

Κάθε ομάδα αποτελείται από 2 ή 3 άτομα από κάθε οικογένεια.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή.

 

Το διαγενεακό εργαστήρι υλοποιείται με την υποστήριξη του Helidoni Foundation (helidonifoundation.org) και της συγγραφέως και εικονογράφου Μαρίνας Γιώτη (marinagioti.gr)

 

 

Οι ώρες λειτουργίας του “Παιδικού Μουσείου της Αθήνας” είναι

Τετάρτη 17:00– 20:00,

Σάββατο 10:00–15:00.

H είσοδος στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας είναι ελεύθερη.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιακά Μεγαλύτερων Ανθρώπων και Ηλικιακός Ρατσισμός

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιακά Μεγαλύτερων ανθρώπων, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε και να αφυπνίσουμε την κοινωνία για την ύπαρξη του Ηλικιακού Ρατσισμού, τη σημασία και τους τρόπους καταπολέμησής του. Ο ηλικιακός ρατσισμός, ο οποίος κατά κύριο λόγο  ασκείται στους νεότερους και μεγαλύτερους ανθρώπους, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει ειδικά τους μεγαλύτερους ανθρώπους στην απόσυρση, την απομόνωση, να προκαλέσει έκπτωση τόσο στη σωματική, όσο και την ψυχική τους υγεία και τελικά στην ποιότητα ζωής τους.

Ο Ηλικιακός Ρατσισμός αποτυπώνεται στο Πώς ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ και ΔΡΟΥΜΕ ως προς τους άλλους ανθρώπους, θέτοντας, ως βασικό κριτήριο, την Ηλικία.
Το Μάρτιο του 2021 ξεκίνησε Παγκόσμια Καμπάνια για την καταπολέμηση του Ηλικιακού Ρατσισμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) σε συνεργασία με τους OHCHR, UNDESA και UNFPA, με στόχο να βελτιωθεί η εμπειρία της καθημερινότητας των μεγαλύτερων ανθρώπων, να κινητοποιηθεί η πολιτεία, να εξαλειφθούν τα στερεότυπα.  Οι στρατηγικές για την καταπολέμησή του είναι :

  • η Διαμόρφωση και Ενδυνάμωση Πολιτικών και Νόμων,
  • η Ενσωμάτωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, και
  • η Υλοποίηση Διαγενεακών Παρεμβάσεων, που καλλιεργούν την αλληλεπίδραση.

Ως ΑΝΤΑΜΑ οι 3 στρατηγικοί άξονες πάνω στους οποίους κινούμαστε είναι :

– Ενδυνάμωση ανθρώπων 65+, μέσα από υλοποίηση δράσεων, που τους κινητοποιούν και τους δίνουν λόγους να παραμένουν συναισθηματικά, σωματικά και διανοητικά ενεργοί.

– Ενίσχυση Διαγενεακών Δεσμών, μέσω προγραμμάτων/ δράσεων που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, βάσει των κοινών ενδιαφερόντων τους. (*)

– Ευαισθητοποίηση Κοινωνίας (ΕΚ), μέσα από δράσεις και καμπάνιες, που έχουν στόχο να  μειώσουν τα στερεότυπα που οδηγούν στον ηλικιακό ρατσισμό και να ενισχύσουν τη δύναμη και τη φωνή των ατόμων 65+.

 

(*) Η υλοποίηση Διαγενεακών Παρεμβάσεων αποτελεί τη μία από τις 3 στρατηγικές του WHO για την καταπολέμηση του Ηλικιακού Ρατσισμού

 

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, κοινωφελούς χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση. Ο σκοπός απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο υλοποιεί τους καταστατικούς στόχους μέσα από τον θεσμό του  Παιδικού Μουσείου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, την εκπαίδευση ενηλίκων, τις συμβουλευτικές δράσεις, το εθελοντικό πρόγραμμα και την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν για το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο τον κορμό της λειτουργίας του από τη στιγμή της ίδρυσής του. Είναι αποτέλεσμα διεπιστημονικής συνεργασίας και στηρίζονται στις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους μάθησης. Από το 1994 δημιούργησε και λειτουργεί το πρώτο Παιδικό Μουσείο στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το οποίο σήμερα στεγάζεται στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Άννα Σεβαστή Τζίμα & Θωμάς Κινδύνης   Η εννεαμελής «Παραμυθένια Ορχήστρα» του Θωμά Κινδύνη θα μας πείσει πως το bulling,

ΦΑΝΤΑΣΜΑTA ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΡΕΤΡΟΣΠΑΚΤΙΒΑ UDI ALONI

ΦΑΝΤΑΣΜΑTA ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΡΕΤΡΟΣΠΑΚΤΙΒΑ UDI ALONI ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ 2024 28-29-30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ STUDIO  ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ “Όσο αγαπώ τον ένα, τόσο περισσότερο αγαπώ τον άλλο. Δεν μπορώ να

«ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ» μια δραματική κωμωδία

« ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ » μια δραματική κωμωδία κάθε  Δευτέρα & Πέμπτη στις 21:00 στο Σ.Ο.Τ.Α. – Σωματείο Οδηγών Ταξί Αττικής Τέσσερις γυναίκες συναντώνται τυχαία σε μια αίθουσα αναμονής, σε