«CARRÉ- CARRÉ» Sianti Gallery

«CARRÉ- CARRÉ»

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού πανικού

Ατομική Έκθεση του Άγγελου Σπάρταλη

 στην Sianti Gallery

 

Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, ώρα : 18:00 «Sianti Gallery»

(Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη)

Διάρκεια Έκθεσης : Παρασκευή 15 Οκτωβρίου – Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Επιμέλεια Έκθεσης: Μάνος Στεφανίδης

CARRÉ-CARRÉ (οδηγίες για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού πανικού), είναι ο τίτλος της έκθεσης του Άγγελου Σπάρταλη που θα φιλοξενηθεί στην Sianti Gallery από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου 2021. Όπως σημειώνει ο Άγγελος Σπάρταλης, η ενότητα των νέων έργων του με τον γενικό τίτλο CARRÉ-CARRÉ αποτελεί μία καλλιτεχνική αντίδραση στην “ποινικοποίηση” της χειραψίας, της αγκαλιάς, του φιλιού, της ανθρώπινης επαφής γενικά, σε καιρούς επιδημιών, όπως αυτή η επιδημία του θανατηφόρου κορονοϊού που ζούμε τώρα.

Ο καλλιτέχνης χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η ενότητα περιλαμβάνει κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους ζωγραφισμένες στο χέρι και προσχέδια ταινιών. Νεαρά ερωτευμένα ζευγάρια που αγκαλιάζονται και φιλιούνται για πρώτη φορά, ένα καναρίνι που κελαηδά μοναχό στο κλουβί του, ένα παιδί που χαϊδεύει και φιλά τα παιχνίδια του, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύομαι στις ταινίες αυτές, στις οποίες το κάθε ένα καρέ είναι ζωγραφισμένο στο χέρι. Διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, αλλά, απομονωμένοι όπως ήμαστε, εγκλωβισμένοι στο σπίτι-φωλιά-σπηλιά μας, μέσα στον επιβεβλημένο “κανιβαλισμό” του εγκλεισμού, υπάρχει ξαφνικά πολύς χρόνος. Φανταστείτε έναν ζωγράφο μέσα σε ταινία του Οικονομίδη, να ζωγραφίζει με ανατριχιαστική ηρεμία, προσήλωση και μαστοριά την ίδια στιγμή που άλλοι ένοικοι του σφραγισμένου από τις στρατιωτικές υγειονομικές υπηρεσίες κτιρίου ξεσκίζουν τις σάρκες τους απολαυστικά αργά, με σύντομες ταπεινωτικές λέξεις και χορογραφημένες πράξεις βίας».

Το κάθε καρέ των ταινιών του Άγγελου Σπάρταλη είναι ένα αυτόνομο και μοναδικό έργο τέχνης, ενώ παράλληλα συμβάλει στην πραγμάτωση του μεγάλου σχεδίου, της ταινίας -δηλαδή- στην οποία μετέχει. Στην ενότητα περιλαμβάνονται καρέ από τις ταινίες «Το πρώτο φιλί», «Καναρίνι στο ανθρακωρυχείο», «Κοιμήσου αγγελούδι μου», «Κόκκινη αγκαλιά» και «Το δεύτερο φιλί (Το δάσος)». Στο soundtrack των ταινιών συμβάλουν με πρωτότυπες συνθέσεις οι μουσικοί Πάρις Περυσινάκης, Βασίλης Μυρσινιάς, Αντώνης Παπασπύρος και Ζηνοβία Αρβανιτίδη, ενώ κείμενα του Σπάρταλη αφηγούνται μεταξύ άλλων η Δήμητρα Σπάρταλη, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Αργύρης Μπακιρτζής και η Victoria Hislop.

Από την πλευρά του, ο ιστορικός τέχνης, καθηγητής του ΕΚΠΑ και επιμελητής της έκθεσης, Μάνος Στεφανίδης γράφει χαρακτηριστικά: «Σ’ αυτή την ενότητα έργων, ο Σπάρταλης επιδεικνύει με χειρουργική ακρίβεια τον τρόπο, με τον οποίο το πιο ανθρώπινο, τρυφερό, άδολο, αυθόρμητο πράγμα, ένα φιλί, μπορεί -υπό ιδιάζουσες συνθήκες- να καταστεί θανάσιμη απειλή. Η επιθυμία, ο έρωτας, να καταστούν θάνατος. Όπως τώρα, κακή ώρα. Αλλά και παράλληλα να γίνει θέμα μεγάλης τέχνης. Μιας τέχνης τόσο δικής μας όσο και αυτονόητα παγκόσμιας. Δηλαδή, που να ενδιαφέρει και να αφορά στον κάθε ένα πάνω στον πλανήτη, αφού πρόκειται για την κοινή μας μοίρα».

Ο Χάρης Καμπουρίδης σε σημείωμά του αναφέρει «Το εικαστικό και κινηματογραφικό έργο του Άγγελου Σπάρταλη, όπως παρουσιάζεται στην ενότητα CARRÉ-CARRÉ, είναι εξαιρετικό και ελκυστικό και ως σύλληψη καλλιτεχνική και ως νόημα-περιεχόμενο. Εγκάρδια τον συγχαίρω και τον καμαρώνω. Τον ευχαριστώ, επίσης, που έχει όρεξη και έμπνευση σε μια εποχή που όλα σταμάτησαν να δημιουργεί έργα πρωτοπόρα, υβρίδια μεταξύ του κινηματογράφου με το νευρικό μοντάζ και της ζωγραφικής με την δυνατή πινελιά», ενώ ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιάννης Οικονομίδης χαρακτηρίζει τον Άγγελο Σπάρταλη ως «παίχτη της ζωής και της τέχνης, ξωτικό της Κρήτης και των Εξαρχείων, της ζωγραφικής και του σινεμά».

   

 

Εικαστικός Κύκλος Sianti Gallery

Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)

Τηλ: 210 7245432, 210 3648335

Email: [email protected]

Web:   https://bit.ly/3ibTW6E

 

Ώρες λειτουργίας Εικαστικού Κύκλου Sianti Gallery :

Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή  10:00-20:00

Τετάρτη 10:00-15:00

Σάββατο 10:00-16:00

Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΑΡΤΑΛΗΣ
Ο Άγγελος Σπάρταλης (1973) είναι ζωγράφος και κινηματογραφιστής. Μεγάλωσε στην Κρήτη και στo Düsseldorf της Γερμανίας. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Μηχανολογία- Αεροναυπηγική).
Έχει αποσπάσει μεταξύ άλλων το Βραβείο Καινοτομίας και Ψηφιακών Εφέ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2014) και τον Χρυσό Ψηφιακό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2008).
Το 2014 η Titanium Yiayiannos Gallery του αφιέρωσε το περίπτερο της στη φουάρ ART-ATHINA, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση του “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη και το 2015 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης συνδιοργάνωσε μαζί με τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης την έκθεση του “Η απολογία του Σωκράτη στο Kaufbeuren”, σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού.
Ζει στα Εξάρχεια και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.
Ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής
2019       To skouliki, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη
2015       Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου, Κρήτη
2014       ART-ATHINA / TITANIUM Υiayiannos Gallery, Αθήνα
2013       TITANIUM Υiayiannos Gallery, Αθήνα
2012       Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, Κρήτη
2011       TITANIUM Υiayiannos Gallery, Αθήνα
2008       ΚΟΖΑΣ Gallery, Ρόδος
2007       Λίμνη Αγίου Νικολάου, Κρήτη (installation)
2005      Art Gallery L-S/Hotel Elounda Mare
2004       Pnyk-Art Foundation, Αθήνα
2003       Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Ρόδος
2002       Art Cities in Europe, Βερολίνο (performance)

Κινηματογραφικά βραβεία και διακρίσεις
2020       Φιναλίστ, Shakespeare Shorts film competition, animation
2014       Βραβείο Καινοτομίας και Ψηφιακών Εφέ,Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου
2014       Βραβείο Κοινού, Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας Αθήνας
2013       Καλύτερης Πειραματικής Ταινίας, London Greek Film Fest
2008       Χρυσός Ψηφιακός Αλέξανδρος, Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσ/νίκης
2008       Βραβείο Κοινού, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης
2008       Βραβείο Κοινού, φεστιβάλ Ecofilms
2007       Εύφημος Μνεία, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης

Φιλμογραφία
2021       «192 Ναυσικάα», 14 min, κινούμενα σχέδια
2020       «Το πρώτο φιλί», 4 min, κινούμενα σχέδια
2019       «@9 : στα εννιά», 90 min, μυθοπλασία
2013       «Από τη Γη στη Σελήνη», 87 min, κινούμενα σχέδια
2010       «37 μνήμες», 80 min, μυθοπλασία
2009       «ΕφΧΕΣ», 80 min, μυθοπλασία
2008       «Το σύνδρομο της Χιονάτης», 75 min, μυθοπλασία
2007       «Το μήλο μέσα στο κεφάλι σου», 63 min, πειραματικό
2006       «Η αρπαγή της Ευρώπης», 75 min, ντοκιμαντέρ
2005       «Ένας κόσμος φτιαγμένος από δάκρυα», 60 min, πειραματικό
2004       «Το δίχτυ», 35 min, πειραματικό
2003       «Τα πουλιά», 5 min, κινούμενα σχέδια

Θέατρο
2013       «Το τέλος του κόσμου», Πλατεία Εξαρχείων
2009       «Ευχές», Athens Video Art Festival
2004       «Σκέψεις», Πειραματική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου
2002       «Στρογγυλό το ποτάμι», Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης

Κριτικές για το έργο του Άγγελου Σπάρταλη
2015       Μαρία Μαραγκού
2011       Μάνος Στεφανίδης
2007       Νίκος Κούνδουρος
2006       Μάνος Δούκας
2005       Νίνος Φενέκ Μικελίδης
2002       Πόλυ Χατζημάρκου

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

«Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη»  

«Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη»   Η Εταιρεία Gallery Δημιουργών παρουσιάζει το γνωστό θεατρικό αριστούργημα, του Γιώργου Α. Χριστοδούλου,   «Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη»,  σε

«ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ» του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

«ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ» του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης Πρωτότυπη μουσική: Στάμος Σέμσης Η αριστοτεχνική νουβέλα του κορυφαίου Φ. Ντοστογιέφσκι, διασκευασμένη για το

Κατερίνα στο θέατρο Αλκυονίς

Κατερίνα Η παράσταση του Γιώργου Νανούρη με τη Λένα Παπαληγούρα επιστρέφει μόνο για τον Φεβρουάριο Κατερίνα στο Θέατρο Αλκυονίς   Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ, το έργο που έχει διανύσει

 Iggy Pop και τον Liam Gallagher / Release Athens 

Tο Release Athens υποδέχεται τους Sleaford Mods και The K’s, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τον Iggy Pop και τον Liam Gallagher σε μία ιστορική ημέρα, το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, στην Πλατεία Νερού! Το τρομερό ντουέτο