Η Βοή του Κόσμου The Rumble of the World- του Πέτρου Σεβαστίκογλου

 

Η Βοή του Κόσμου

The Rumble of the World

 

Μία ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου

Μια φαντασμαγορική σύνθεση

Ένα οικουμενικό road trip

 

27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

 

Προβολή

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 20:00

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Παρουσία του σκηνοθέτη

Η ΒΟΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

(2021, Ελλάδα, 84′)

Σύνοψη

Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη. Συναντώντας νέους σ’ αυτές τις χώρες νιώσαμε τον παλμό τους να προμηνύει μια βοή και μια έκρηξη. Η πτώση του κομμουνισμού, η κρίση του καπιταλισμού, οι οικολογικές καταστροφές, τα μεταναστευτικά κύματα, η παγκοσμιοποίηση ήταν τα θέματα που ξεπετάγονταν στα ταξίδια μας. Η νέα γενιά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εκτεθειμένη, αβοήθητη χωρίς να μπορεί να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Αυτή η «Βοή» ήταν η «φωνή» της νέας γενιάς. Τα λόγια, οι εικόνες, οι ήχοι και η μουσική τους συνθέτουν τις νότες μιας οπτικοακουστικής συμφωνίας με τίτλο: «Η Βοή του Κόσμου».

 

***

Συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία – Φωτογραφία

Πέτρος Σεβαστίκογλου

Παραγωγή

Φαντασία Οπτικοακουστική

 

Σε συμπαραγωγή με

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

EΡT Α.Ε.

Πέτρο Σεβαστίκογλου

 

Παραγωγοί

Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος

 

Παίζουν

Μάρθα Λαμπίρη-Fedorów

Ιώ Λατουσάκη – Βασίλης Μπούτσικος

Vassya Berezin – Asya Rechnaya

Wei Xun

Youri Bernandez

Omar Fall

 

Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος

Μουσική: The Prefabricated Quartet

Επιμέλεια Σκηνικών: Αντώνης Δαγκλίδης

Ήχος – Σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Γούσιος

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Οργάνωση παραγωγής: Μαργαρίτα Βόρρα

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Γενιά: 20 χρόνων το 2020

Κρίση, ανασφάλεια, πόλεμοι, οικολογική καταστροφή του πλανήτη. Ένας κόσμος χωρίς προσανατολισμό, χωρίς κοινωνική πολιτική, ούτε ιδεολογία. Η οικονομία του κέρδους ορίζει την απάντηση στο κάθε ερώτημα. Η οικονομία  δεν εξηγεί όμως ούτε από πού προερχόμαστε ούτε πού πηγαίνουμε ούτε γιατί πάμε. Έχει να μας προσφέρει μόνο ένα πιο φαινομενικά ορθολογικό μέλλον, ένα μεγαλύτερο συλλογικό πλούτο.

Οι νέοι ψάχνουν ένα νόημα, ένα κοινό όραμα που θα τους βγάλει από την απομόνωση, αναζητούν την συνύπαρξη που θα τους κάνει να ανήκουν σε κάτι μεγαλύτερο από την ταπεινωτική ιδιότητα του καταναλωτή. Έναν τόπο όπου τα καίρια  ερωτήματα μπορούν να επανατεθούν.

Σενεγάλη, Κίνα, Ελλάδα, Αμερική, Ρωσία, Βραζιλία είναι οι χώρες από τις οποίες  αντλούμε το υλικό της σύνθεσής μας. Σε κάθε χώρα ένα νέο πρόσωπο ορίζει την «τονικότητα» και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ενότητας. Ερασιτέχνης ή ηθοποιός αναπαράγει στιγμιότυπα από τη ζωή του,  «ερμηνεύει» σκηνές που  εμπεριέχουν το οπτικό ηχόχρωμα της Βοής που αποτελεί το κεντρικό θέμα και τον άξονα της ταινίας.

Όλα αυτά τα ταξίδια, όλες αυτές οι συναντήσεις με νέους ανθρώπους με έφεραν αντιμέτωπο με μια «Βοή» που αναδύεται από αυτήν τη νέα γενιά. Μια «Βοή» που προμηνύει  έκρηξη. Η κρίση του καπιταλισμού και του οικονομικού μοντέλου της ανάπτυξης, η οικολογική καταστροφή, η τρομοκρατία, η ανύψωση τειχών και η παγκοσμιοποίηση με την επιβολή του δυτικού κυρίαρχου μοντέλου πολιτισμού φέρνουν τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή αυτών των αλλαγών. Είναι εκτεθειμένη, αβοήθητη και προπάντων χωρίς καμιά συλλογική πολιτική πρόταση που να της επιτρέπει να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Αυτή τη «Βοή» προσπάθησα να καταγράψω μέσα από τις εικόνες, τους ήχους, τις μουσικές του κόσμου. Νέοι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, τηλεοράσεις, δρόμοι, τοπία θα αποτελέσουν τις νότες μιας οπτικοακουστικής συμφωνίας με τίτλο «Η Βοή του κόσμου». 

 

Πέτρος Σεβαστίκογλου

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Μόσχα. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Παρίσι και σκηνοθεσία κινηματογράφου στις HΠA. Σκηνοθέτησε ταινίες για τον κινηματογράφο και πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις για το Εθνικό Θέατρο και για ιδιωτικές παραγωγές στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία και την Κίνα. Διδάσκει υποκριτική κινηματογράφου και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Φιλμογραφία (ταινίες μυθοπλασίας)

 

  • Ηλέκτρα, 2015
  • Attractive Illusion, 2012
  • Τρεις στιγμές, 2007
  • Άνεμος στην πόλη, 1997

 

Ηρακλέους 1, Αθήνα, ΤΚ 11743

Τηλ.: +30 210 9210882

Ε-mail: [email protected]

Site: www.fantasiafilmworks.com

https://www.facebook.com/fantasiafilmworks

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

          ΣΤΟ 24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ                                                   ΜΕ 6 ΤΑΙΝΙΕΣ     Η Weirdwave  συμμετέχει με έξι ταινίες καταξιωμένων αλλά και νέων, πολλά υποσχόμενων δημιουργών,

«Anna & Margot» της Κωνσταντίνας Ράικου

«Anna & Margot» Θεατρικό έργο της Κωνσταντίνας Ράικου εμπνευσμένο από το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» Σκηνοθεσία Γιώργος Δρίβας Από 3 Απριλίου 2024 Θέατρο Βαφείο –