ΤΡΩΙΛΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗΙΔΑ του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ/ Θέατρο Αργώ

 

ΤΡΩΙΛΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗΙΔΑ
του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ

4.2.7

Η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων στην ένατη παραγωγή της εξακολουθεί να μελετά τα λιγότερο γνωστά έργα πολύ γνωστών συγγραφέων, και αναμετράται για τέταρτη φορά με έργο του Σαίξπηρ. Αυτή τη φορά δοκιμάζεται πάνω στον «Τρωίλο και τη Χρυσηίδα» που ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Αργώ σκηνοθετημένο από τον Αλέξανδρο Κοέν.

Ο σκηνοθέτης συνεργάζεται για έκτη φορά με το Θέατρο Αργώ και την Αιμιλία Υψηλάντη, και δημιουργώντας ένα κατά συντριπτική πλειοψηφία γυναικείο θίασο ετερόκλιτων θεατρικών σχολών και γενεών μελετά ζητήματα όπως η θηλυκοποίηση της κοινωνίας, η κρίση των αξιών και η κατάρρευση των ιδανικών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η παράσταση προκαλεί καινούργια μετάφραση του σαιξπηρικού κειμένου.

Μέσα από το μηχανισμό του πολέμου ο Σαίξπηρ μελετά μια εποχή βαθιάς ηθικής κρίσης, όπου κάθε αξία και ιδανικό έχουν καταρρεύσει. Μέσα σε αυτό το σαθρό περιβάλλον θ’ αναπτυχθεί ένας έρωτας που σε τίποτε δε θυμίζει τους αγνούς και ρομαντικούς έρωτες άλλων έργων του Σαίξπηρ. Όλα εδώ είναι ιδωμένα από μια οπτική κυνική, αιρετική και βλάσφημη – καμία ωραιοποίηση, καμία εξιδανίκευση. Ένα έργο που σήμερα (περισσότερο απ’ ό,τι στην εποχή του Σαίξπηρ) είναι σύγχρονο μια και τολμά ν’ αντικρίζει τα διαχρονικά ζητήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Βρισκόμαστε στον έβδομο χρόνο του Τρωικού πολέμου και οι μάχες έχουν ατονήσει. Από την πλευρά των Ελλήνων υπάρχει ανησυχία επειδή ο Αχιλλέας αρνείται να μπει στη μάχη, και από την πλευρά των Τρώων υπάρχει αναποφασιστικότητα για το εάν θα πρέπει να επιστραφεί η Ελένη και να δοθεί τέλος στον πόλεμο. Παρά τις αντιρρήσεις του Έκτορα, οι Τρώες αποφασίζουν να συνεχίσουν τον πόλεμο. Σ’ αυτό το ιδιότυπο πολεμικό κλίμα ο Τρωίλος (νεαρός γιος του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου) ερωτεύεται τη Χρυσηίδα (κόρη του μάντη Κάλχα). Ο έρωτας αυτός έχει ακριβό τίμημα, αφού οι Τρώες συμφωνούν με τους Αχαιούς να ανταλλάξουν τη Χρυσηίδα μ’ έναν αιχμάλωτο πολεμιστή. Ο θείος της ο Πάνδαρος μεσολαβεί, ώστε η Χρυσηίδα να ξεπεράσει τα όρια του ερωτικού πάθους και να καταλήξει στην αχαλίνωτη λαγνεία. Η Χρυσηίδα θα προδώσει πολύ σύντομα την αγάπη του Τρωίλου και θα προβληθεί ως ένα σύμβολο της απόλυτης σαρκικής απιστίας.

 

μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
δραματολόγος: Ξένια Γεωργοπούλου
βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Μικέλης
βοηθός σκηνογράφου: Μελίνα Αναλυτή

παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Ραφίκα Σαουίς, Αγγελική Καρυστινού, Ιωάννα Αγγελίδη, Χαρά Αδαμίδου, Κατερίνα Μοίρα, Μουράτ Αλή Κεχαγιά.

επικοινωνία-προβολή: Αγλαΐα Παγώνα
φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
διεύθυνση παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης
γραφιστική επιμέλεια: Πέτρος Παράσχης

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

έναρξη παραστάσεων: 22 Νοεμβρίου 2021
κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

τιμές εισιτηρίων: € 15 & € 12 (μειωμένο)

 

προπώληση στο viva.gr

 

Το Θέατρο Αργώ τηρεί αυστηρά όλες τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών για την προστασία από τον COVID-19 τόσο για το κοινό όσο και για τους εργαζόμενους.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Snap – Athens Queer Comedy Club

Το Snap – Athens Queer Comedy Club έρχεται με εορταστική διάθεση! Το αγαπημένο Variety Show της πόλης επιστρέφει στο Red Jasper Cabaret Theatre για δύο

ΤΡΕΛΑ – FOLLIA του CHARLES GUÉRIN SURVILLE 

ΤΡΕΛΑ – FOLLIA του CHARLES GUÉRIN SURVILLE  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στο STUDIO new star art cinema   Ένα όμορφο ταξίδι στη Σικελία, στις συνοικίες

Η “Έντα Γκάμπλερ” στο Θέατρο Προσκήνιο

Η “Έντα Γκάμπλερ” συναντάει το “Λεωφορείο ο Πόθος” στο Θέατρο Προσκήνιο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά Από τις 30 Ιανουαρίου τα δύο εμβληματικά έργα του παγκόσμιου