ατομική έκθεση GODs | Greek Olympian Deities της Βίβιαν Ζώταλη

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ – Ο ΤΟΞΟΤΗΣ

Ζώο Σύμβολο: Λύκος, η μητέρα του Λητώ, μεταμορφώθηκε σε λύκο για να ξεφύγει από το μένος της Ήρας, παρότι η πρώτη γυναίκα του Δία. Αποκαλούσαν τον Απόλλωνα Λυκηγένη, Λυκωρεύ.

Μύθος: Μητέρα του η Λητώ (γενιά Τιτάνων), πατέρας του ο Δίας και αγαπημένος γιος του. Είναι ο ομορφότερος θεός. Γεννιέται στη Δήλο, μετά την δίδυμη αδελφή του, Άρτεμις. Είναι ο θεός του φωτός και του ήλιου – ο μύθος λέει ότι κάθε πρωί, ταξιδεύει στον ουρανό με το άρμα του για να φέρει τη μέρα. Θεός της Ιατρικής. Εξαγνίζει τους ανθρώπους από εγκλήματα αλλά είναι και ο θεός του θανάτου – χρησιμοποιεί τα χρυσά του βέλη και τόξα. Το μαντείο των Δελφών ιδρύθηκε για χάρη του, ως θεός μαντικός – θεωρείται για αυτό τον λόγο ο θεός που τηρεί την τάξη και επιβάλλει τους νόμους. Είναι ο θεός της νεότητας, της μουσικής, της ποίησης – προστάτης όλων των καλών τεχνών.

Αρχέτυπο: Είναι ο άνθρωπος που παρατηρεί τη ζωή από μια απόσταση (και συναισθημάτων) –και έτσι στοχεύει και χτυπάει ή φέρνει αρμονία. Χρειάζεται ξεκάθαρες εξηγήσεις, θέλει να τελειοποιεί μια επιδεξιότητα, εκτιμά την τάξη και την αρμονία. Γνωρίζει από μικρός ότι για να είσαι άριστος «τοξότης» (επίτευξη στόχου) χρειάζεται να είσαι ικανός και να εξασκείσαι. Είναι «καθαρός» ή αρχοντικός στην εμφάνισή του. Αν είναι δικηγόρος, είναι επειδή πιστεύει στον συνταγματικό νόμο. Αν είναι μουσικός, θα εκφραστεί με αρμονία και τάξη. Είναι εξαιρετικός αδελφός και αυτό το στοιχείο τον βοηθάει να δημιουργεί όμορφη ομαδική και συναδελφική ατμόσφαιρα (συνήθως όχι ηγετική). Ως παιδί έχει περιέργεια και μαθαίνει εύκολα και ξέρει να διαχειρίζεται τον χρόνο του. Τον ενθαρρύνουν να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του (ειδικά αν είναι αρχετυπικός Δίας), αλλιώς από μόνος του θα βρει έναν αντίστοιχο μέντορα. Επιλέγει σύντροφο ικανή, ανεξάρτητη και ανταγωνιστική (ψάχνει μια σχέση με στοιχεία αρμονίας και εξέλιξης όπως είχε με την αδελφή του) και είναι αρκετά εγκεφαλικός.

 

Παραδείγματα: Neil Armstrong, Michael Phelps, (γενικά, πολλοί ολυμπιονίκες ή/και μουσικοί έχουν κύριο αρχέτυπο αυτό του Απόλλωνα), Marie Curie, Amelia Earhart, Harvey Specter

Νεοφύτου Βάμβα 5 106 74 Αθήνα | Τηλ: 211 11 540 30 | [email protected]  social media: @appel.gallery

Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 3-8μμ & Σάββατο 11-3μμ

Διάρκεια: 18 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου 2022

Κείμενο έκθεσης:
Ευαγγελία Θ. Καϊράκη
MA Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ,
Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα