Μπάμπης Τζανιδάκης

Μπάμπης Τζανιδάκης στο Full-Time.gr  (https://www.facebook.com/FullTime.gr)

 

1.) Σε καλωσορίζουμε. Λίγα λόγια για σένα αρχικά και την έως τώρα πορεία σου στη μουσική.

Ξεκίνησα να συμμετέχω σε μπάντες πολύ νωρίς, από τα σχολικά μου χρόνια. Η πρώτη μου όμως δισκογραφική δουλειά ήταν το 2006, ως κιθαρίστας-τραγουδιστής στο συγκρότημα “Έμμονο Γκρίζο”. Την επόμενη δεκαετία ακολούθησαν άλλες τρεις επίσημες κυκλοφορίες με το συγκρότημα και το 2016, με τους ίδιους συνεργάτες ηχογραφήσαμε ένα αγγλόφωνο ΕΡ, ως Asian Gypsy Moth. Στη συνέχεια ακολούθησα σόλο καριέρα. H συνεργασία μου με την Spider Music έφερε το 2017, το πρώτο προσωπικό μου άλμπουμ με τίτλο “Σε Άσπρο Πανί”. Από το 2018 μέχρι και το ξέσπασμα της πανδημίας είχα ήδη προχωρήσει σε live εμφανίσεις σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους όπως την Τεχνόπολη, το Terra Vibe, τον Σταυρό του Νότου, το Φεστιβάλ Αισχυλείων, κ.α.

2.) Προέρχεσαι από μουσική οικογένεια; Ποια ήταν η κομβική στιγμή που κατάλαβες ότι θα ακολουθήσεις τον δρόμο της μουσικής;

Προέρχομαι από μία οικογένεια επιστημόνων. Η μητέρα μου γιατρός και ο πατέρας μου γεωπόνος. Ο πατέρας μου όμως, Νίκος Τζανιδάκης, λόγω των γνωριμιών του και του ανήσυχου επιχειρηματικού πνεύματος, ασχολήθηκε και με την μουσική παραγωγή. Από τα μέσα της δεκαετίας του 80’ και για οκτώ περίπου χρόνια είχε δική του δισκογραφική εταιρεία. Ως παραγωγός λοιπόν, κυκλοφόρησε σημαντικούς δίσκους της ελληνικής λαϊκής μουσικής, όπως τον δίσκο “Ελεύθερος” και τον δίσκο “Βραδιάζει” του Στέλιου Καζαντζίδη. Όπως καταλαβαίνετε από όσα σας περιγράφω, από μικρός είχα την τύχη να βρεθώ μέσα στην αφρόκρεμα των ερμηνευτών, των δημιουργών και των οργανοπαιχτών του ελληνικού στερεώματος…Κι όλα αυτά στα μεγαλύτερα αθηναϊκά στούντιο της εποχής. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι αυτό το κλίμα έπαιξε σημαντικό ρόλο. Το προσωπικό μου μουσικό ταξίδι όμως, ξεκίνησε κάπου εκεί στα χρόνια του Γυμνασίου, όταν πήρα στα χέρια μου την πρώτη ηλεκτρική κιθάρα.

3.) Η διασκευή για το παραδοσιακό “Εχαμογέλασε η αυγή” είναι το νέο σου single που κυκλοφορεί από την Spider Music. Ποια είναι η έως τώρα ανταπόκριση που λαμβάνεις;

Αν και το πρωτότυπο τραγούδι είναι ιδιαίτερο, αυτή η διασκευή του παραδοσιακού έργου σε ροκ μορφή έχει έντονη την προσωπική μου σφραγίδα και η ανταπόκριση είναι εκπληκτική. Με χαροποιεί αφάνταστα το γεγονός ότι ο κόσμος αγκάλιασε τη συγκεκριμένη εκτέλεση του κομματιού.

 

4.) Τι κάνει για σένα ξεχωριστό το συγκεκριμένο τραγούδι ώστε να επιλέξεις να το ερμηνεύσεις με τον δικό σου τρόπο;

Είναι ένα κομμάτι που ηχογράφησα πριν μερικά χρόνια για τις ανάγκες ενός θεατρικού έργου όπου στην τότε ηχογράφηση συμμετείχε και η οκτάχρονη κόρη μου. Αυτό από μόνο του ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για να το επιλέξω. Από κει και πέρα η ηχογράφηση, έγινε με την προτροπή της Ευανθίας Μάγνη σηματοδοτώντας την επανασύνδεση μου με την δισκογραφική εταιρεία Spider Music.

5.) Είσαι ένας μουσικός που κινείται με αβίαστο τρόπο από την μουσική παράδοση της χώρας μας μέχρι τον καθαρό rock ήχο. Θα είχε ενδιαφέρον να μας αναφέρεις με ποιο τρόπο προέκυψε αυτή η προσέγγιση.  Πόσο rock είναι η παράδοση και πόση παράδοση ακούς στη rock;

Η Rock προέρχεται από την Blues μουσική. Μπορούμε να πούμε ότι η Rock είναι η μετεξέλιξη της, βασισμένη πάνω στις ίδιες μουσικές κλίμακες, αυτές της πεντατονίας. Η Blues, ως γνωστόν, είναι αμιγώς παραδοσιακή μουσική της Αμερικής, οπότε στην ουσία συνδυάζω δύο παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα…Αυτό της πατρίδας μου και αυτό με το οποίο συνδέθηκα από μικρός. Για μένα η ελληνική παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, είναι ροκ. Είναι πλασμένη από “απλούς” ανθρώπους, γνήσιους και ειλικρινής, απευθύνεται στον λαό και τον “υπηρετεί” σε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης. Τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά έχει και η γνήσια Rock μουσική.

6.) Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου καλλιτέχνες από την ελληνική αλλά και τη διεθνή σκηνή; Θεωρείς κάποιους πρότυπο;

Είναι πάρα πολλοί οι καλλιτέχνες που με έχουν επηρεάσει, είτε με την μουσική τους δημιουργία, είτε με τον λόγο και την στάση ζωής τους. Θα σου μιλήσω όμως για έναν διεθνή μουσικό, με τον οποίο είχα την τύχη να συνεργαστώ. Τον ιρλανδικής καταγωγής Ross Daly. Είναι ο άνθρωπος που με την φιλοσοφία του πάνω στην μουσική δημιουργία με ‘’μύησε’’ στο να δω τα πράγματα από άλλη οπτική…Ήταν μία γνωριμία που διέγειρε όλες μου τις αισθήσεις προς μία νέα πορεία και τον ευχαριστώ πραγματικά γι’ αυτό!!!

7.) Γενικά πως βλέπεις την σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα; Ακούς πράγματα φρέσκα που αξίζει να δώσει κάποιος τη σημασία που αρμόζει;

Υπάρχουν εκπληκτικοί μουσικοί, και ιδιαίτερες μουσικές δημιουργίες στην ελληνική μουσική. Ως ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός των Timeless Recording Studios, βλέπω πολλούς νέους καλλιτέχνες που πραγματικά αξίζουν το ενδιαφέρον μας. Το θέμα είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, δεν προβάλλεται. Κυρίως η τηλεόραση αλλά και το ραδιόφωνο “στηρίζουν” ένα πολύ μικρό ποσοστό της ουσιαστικής μουσικής δημιουργίας.

8.) Πως διαχειρίζεσαι προσωπικά, σε καλλιτεχνικό επίπεδο μιλώντας, όλη αυτή την κατάσταση με τον ιό; Πέρα από όλη αυτή την γενική αρνητική κατάσταση για την μουσική και την Τέχνη, οι περίοδοι της καραντίνας σε ωφέλησαν κάπου δημιουργικά ή σε πάγωσαν;

Θεωρώ πως η συναυλία είναι ο απώτερος σκοπός κάθε μουσικού, είναι η εξωστρέφεια που αποζητά κάθε καλλιτέχνης. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, λόγω της υγειονομικής κρίσης τα συναυλιακά δρώμενα έχουν αποδεκατιστεί. Εκτός αυτού η βασική πηγή εισοδήματος ενός μουσικού είναι το live, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο και στις ηχογραφήσεις των στούντιο. Από εκεί και πέρα η περίοδος της καραντίνας για μένα, δεν λειτούργησε ιδιαίτερα δημιουργικά και αυτό διότι εμπνέομαι από τους ανθρώπους μου, τους στενούς μου συνεργάτες στις πρόβες, εξελίσσομαι μέσα από αυτούς και δημιουργώ μαζί τους. Ο εγκλεισμός αποτέλεσε για μένα “αναστολή” συναισθηματική και επαγγελματική. Πέραν όμως των συνθηκών η καλλιτεχνική δημιουργία δεν σταματά και θέλω να ελπίζω πως σύντομα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

9.) Μετά το  “Εχαμογέλασε η αυγή” ποια είναι τα επόμενα μουσικά σχέδια σου για το 2022; Υπάρχει κάτι που μπορείς να μας ανακοινώσεις;

Αυτήν την περίοδο προβάρουμε στο στούντιο τα τραγούδια του νέου προσωπικού μου δίσκου. Το μισό άλμπουμ έχει σχεδόν διαμορφωθεί αλλά οι ηχογραφήσεις είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη του 2022, αρχές του 2023 θα έχουμε στα χέρια μας το νέο υλικό.

10,) Σε ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σου εδώ και σου ευχόμαστε ό,τι καλύτερο προσωπικά και καλλιτεχνικά! Το φινάλε δικό σου με όποιο τρόπο θες και με μια ευχή για το 2022.

Εγώ σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον…Εύχομαι το 2022 να ξεπροβάλλουν καινούργια πράγματα στην μουσική σκηνή και να μπορέσουν να ακουστούν σε όλο τον κόσμο. Stay Rock & Enjoy!!!

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

La Divina, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Aria Hotels: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο La Divina υποδέχεται τους επισκέπτες του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας Τα Aria Hotels, η οικογενειακή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων