«HAMLET & Άμλετ» Άμλετ του Σαίξπηρ

«HAMLET & Άμλετ»

Άμλετ του Σαίξπηρ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ
(Ελευσινίων 15, Αθήνα – Στάση Μετρό Μεταξουργείο)

Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου

Ερμηνεύουν: Φαίδων Καστρής, Ζωή Ξανθοπούλου

Επιπλέον παράσταση: Κυριακή 16 Ιανουαρίου στις 19.00

 

Προπώληση: Viva.gr

 

Μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων, το HAMLET & Άμλετ” με τους Φαίδωνα Καστρή και Ζωή Ξανθοπούλου προσθέτει μία επιπλέον παράσταση την Κυριακή 16 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Θέατρο Αργώ.

Μια σπουδή στο πλέον αγαπημένο έργο του Σαίξπηρ, τον Άμλετ των ανθρώπων. «Ο Άμλετ είμαστε εμείς. Οι ερωτήσεις του είναι και δικές μας. Να είσαι ή να μην είσαι;

Ένας κόσμος όπου συνομιλούν το «είναι» και το «φαίνεσθαι», η ζωή και ο θάνατος, πλατφόρμες θανάτου, εφιάλτες ζωντανών κι όνειρα πεθαμένων. Τόσοι τρόποι να πεθάνουν οι ήρωες του έργου κι ούτε ένα εγχειρίδιο για το πώς να ζήσουν»!

Ένας Άμλετ για δύο, ο Φαίδων Καστρής και η Ζωή Ξανθοπούλου καταδύονται στον ανθρώπινο και ποιητικό κόσμο της θεατρικής συνεύρεσής τους.

«Να ζει κανείς ή να… Μαζί».

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Εγκλωβισμένοι σε μια πλατφόρμα θανάτου, ο Hamlet, το πολυπρόσωπο σκηνικό φάντασμα του σαιξπηρικού κόσμου, μετατρέπει σε Άμλετ έναν σημερινό άνθρωπο. Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα κινούν τα πρόσωπα του Hamlet και τα καθοδηγούν ως το θάνατο που έρχεται «πάνω στο άνθος των αμαρτιών τους». Ο θάνατος θα κυριαρχήσει, η ζωή θα συνεχίσει… Ο Άμλετ θα ήθελε να «είναι» αλλά παλεύει με το «φαίνεσθαι».

Η παράσταση εμπεριέχει την ίδια την ανάγκη της ενασχόλησης με τον Άμλετ του Σαίξπηρ, την ίδια τη φύση της έμπνευσης των δημιουργών της. Είτε αποκαλύπτοντας πόσο οι αλήθειες και οι συνειδητοποιήσεις του έργου θα μπορούσαν να ακουμπάνε τις ιστορίες του καθενός μας, είτε με τη ρεαλιστική ψευδαίσθηση που δημιουργεί το ίδιο το θέατρο αφού άλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας το χρησιμοποιεί ως πίστα επίγνωσης κι αντίληψης του κόσμου.

Το «HAMLET & Άμλετ» είναι μια θεατρική συνάντηση δύο πλασμάτων, δύο κόσμων, πολλών ψυχών μέσα σ’ έναν αλλόκοτο περιβάλλον ζωντανών – νεκρών και νεκροζώντανων, με επιρροές από τον μπεκετικό κόσμο, την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και τον υπαρξιακό εγκλεισμό του Σαρτρ.

«Να ‘ναι κανείς ή να μην είναι;» «Όλα θα πάνε καλά. Πρέπει να κάνουμε υπομονή…»  Ας σταθούμε μια στιγμή κι ας αναρωτηθούμε για τη ζωή μας, μαζί με τον Άμλετ, «τι ώρα είναι τώρα;»

Ζωή Ξανθοπούλου

 

Έγραψαν για το “HAMLET & Άμλετ”:

 

«Μια ηρωική παράσταση από δυο μεγάλους ηθοποιούς, ένα θεατρικό επίτευγμα.» (Μαρία Μαρή, ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ)

 

«Η συγκεκριμένη διασκευή αποτελεί μία άρτια σύλληψη του σαιξπηρικού πνεύματος και για μια ακόμη ένα έργο που γράφτηκε στα 1600-1601 μπορεί να συνομιλήσει με τον θεατή και να τον οδηγήσει σε νέες αναζητήσεις και ίσως να βάλει ένα μικρό λιθαράκι να ομορφύνει την καθημερινότητα του.» (Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Quinta)

 

«HAMLET & Άμλετ μια ονειρική, ποιητική, ποιοτική,  ιδιαίτερη, δύσκολη παράσταση, που σε παρασέρνει στους δικούς της ρυθμούς, με ιδιαίτερη σκηνοθεσία,  τέλεια συνύπαρξη επί σκηνής δύο εξαιρετικών ηθοποιών με μοναδική χημεία μεταξύ τους.» (Βίβιαν Μητσάκου, Theaterproject365)

 

«HAMLET& Άμλετ,[…], είναι μια καυστική, προκλητική, ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση, με διαχρονικά μηνύματα, λεπτό / ειρωνικό χιούμορ, ασίγαστο ρυθμό και σκηνική εργονομία που σπάει κόκαλα.» (Ζωή Τόλη, Texnes-plus)

 

 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Βασίλης Ρώτας

Δραματουργική επεξεργασία, προσαρμογή κειμένου για δύο ηθοποιούς: Φαίδων Καστρής

Σκηνοθεσία : Ζωή Ξανθοπούλου

Σκηνογραφία : Βασίλης Αποστολάτος

Ψιμυθίωση: Ήρα Σ. Μαγαλιού

Φωτογραφίες, βίντεο, αφίσα: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Φωτογραφίες παράστασης: Σπύρος Τσακίρης

Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι “Uncertainty” του Jack Blue.

Ερμηνεύουν ο Φαίδων Καστρής και η Ζωή Ξανθοπούλου.

 

Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Θέατρο Αργώ (Κάτω Σκηνή), Ελευσινίων 15, Αθήνα

(Στάση Μετρό Μεταξουργείο)

Τηλέφωνο: 210 5201684

Ημέρα & ώρα επιπλέον παράστασης: Κυριακή 16 Ιανουαρίου 19:00

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό, ανεργίας, ΑΜΕΑ, άνω των 65 ), 5 ευρώ (ατέλειες)

Διάρκεια: 70’

Ηλεκτρονική προπώληση: Viva.gr (https://www.viva.gr/tickets/theater/hamlet-amlet/)

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

TASOS P. – «CE SOIR»

TASOS P. – «CE SOIR»   Ο βραβευμένος συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Τάσος Πέτσας (a.k.a Tasos P.) μετά τη φετινή του πρόκριση στον ημιτελικό των δυο