ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΔΕΛΦΟΣ  weirdwave                    

                                        ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΔΕΛΦΟΣ

                              Aπό 17 Φεβρουαρίου στα σινεμά

Ένα συγκινητικό δράμα  για την αφοσίωση και το κουράγιο ενός παιδιού να βοηθήσει τον φίλο και συμμαθητή του σε πολύ αντίξοες συνθήκες, στα βάθη της Ανατολίας.

Όταν οι δεσμοί φιλίας υπερβαίνουν ακόμα και τους δεσμούς αίματος…

      Βραβείο Fipresci  -Φεστιβάλ Βερολίνου (Πανόραμα)  

Η Weirdwave παρουσιάζει την ταινία Φύλακας Αδερφός του Φερίτ Καραχάν, ένα δυνατό ηθογραφικό δράμα που κέρδισε τις εντυπώσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αμερική. Η ταινία απέσπασε το βραβείο Fipresci  στο Πανόραμα της Μπερλινάλε,  ενώ κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερου σεναρίου και καλύτερου μοντάζ στο Φεστιβάλ Αττάλειας (τα τούρκικα Όσκαρ).

Ο Γιουσούφ, δωδεκάχρονος  μαθητής σε ένα αυστηρό οικοτροφείο στα βουνά της Ανατολικής Τουρκίας, προσπαθεί να βοηθήσει τον συμμαθητή του Μέμο, που αρρωσταίνει ξαφνικά μια πολύ κρύα ημέρα. Όμως οι καταπιεστικές σχολικές αρχές δεν συμμερίζονται την αγωνία του μικρού μαθητή…

Εδώ θα βρείτε το τρέιλερ:

https://www.youtube.com/watch?v=MCa7PUTtDZ8

 

 

Υπόθεση

Σε ένα αυστηρό οικοτροφείο για παιδιά Κούρδων στην ορεινή Ανατολία, ο Μέμο, ο καλύτερος φίλος και συμμαθητής του Γιουσούφ ξαφνικά αρχίζει να μην νιώθει καθόλου καλά, και όσο προχωράει αυτή η παγωμένη, δύσκολη μέρα, αισθάνεται όλο και χειρότερα. Ο Γιουσούφ, θορυβημένος από την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του φίλου του, που δυσκολεύεται ακόμα και να σταθεί στα πόδια του, προσπαθεί με κάθε διαθέσιμο μέσο να ενεργοποιήσει τους δασκάλους και τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου, ώστε να κάνουν κάτι για τον φίλο του.

Όμως η ευθυνοφοβία και η αδιαφορία των διδασκόντων, ενισχυμένη από μια απίστευτη γραφειοκρατία, ορθώνουν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στις αγωνιώδεις προσπάθειες του μικρού να βοηθήσει αποτελεσματικά τον συμμαθητή του. Όταν κάποια στιγμή ο μηχανισμός του σχολείου επιτέλους κινητοποιείται, η ίδια η Φύση κάνει δυσκολότερα τα πράγματα: μια αιφνίδια και σφοδρή χιονόπτωση αποκλείει το σχολείο, κάνοντας αδύνατη την πρόσβαση στο κοντινότερο νοσοκομείο…

Ο σκηνοθέτης, που αξιοποίησε δικές του μνήμες ως παιδί σε ένα οικοτροφείο, αφηγείται την ιστορία του με τραχιά φυσικότητα, με την κάμερα στο χέρι, προσδίδοντάς της έτσι μια αληθοφάνεια, που καθηλώνει τον θεατή. Με εικόνες που θυμίζουν τον Όλιβερ Τουίστ, με τα δυο παιδιά να αντιμετωπίζουν ένα αδιάφορο, έως σαδιστικό σύστημα πολύ μεγαλύτερο από αυτά και τις δυνάμεις τους, ο Καραχάν δομεί αριστοτεχνικά μια δραματική, αλλά όχι μελοδραματική ταινία, που έχει και κάποιες στιγμές πηγαίου, γνήσιου πικρού χιούμορ, ιδίως εκεί που περιγράφει τις σκληρές, καταπιεστικές συνθήκες που επικρατούν στο οικοτροφείο (το οποίο κάποιες στιγμές θυμίζει στρατόπεδο συγκέντρωσης). Όμως, τα δυο αγόρια δεν θα το βάλουν κάτω – η φιλία και η αλληλεγγύη είναι τα μόνα όπλα που έχουν, και είναι δυνατά όπλα.

Θα καταφέρει ο Γιουσούφ να σώσει τον φίλο του;

Ο Φερίτ Καραχάν, ο οποίος κάνει το δικό του σχόλιο πάνω στην αντιμετώπιση των Κούρδων από το τουρκικό κράτος, δούλεψε υποδειγματικά με τους μικρούς πρωταγωνιστές του,  και ανταμείφθηκε με την εξαιρετική ερμηνεία του Σαμέτ Γιλντίζ στο ρόλο του Γιουσούφ.

Μια βαθιά ανθρώπινη ταινία που αποδεικνύει πως κάποιες φορές οι δεσμοί φιλίας υπερβαίνουν ακόμα και τους δεσμούς αίματος…

 

*Βραβείο Fipresci  -Φεστιβάλ του Βερολίνου (Πανόραμα)  

*Βραβείο Golden Orange Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Μοντάζ – Antalya Golden Orange Film Festival (Αττάλεια)

*Βραβείο Gold Hugo -Chicago International Film Festival

*Bραβεία καλύτερης ταινίας και κοινού στο Φεστιβάλ της Βαλένθια Cinema Jove

* Adriatic Audience Award

*Βραβεύτηκε επίσης στα φεστιβάλ της Άγκυρας (Τουρκία), της Χάιφα (Ισραήλ), του Ισπαχάν (Ιράν), της Λισαβόνας (Πορτογαλία) και του Σεράγεβο (Βοσνία Ερζεγοβίνη)

 

 

Φύλακας Αδερφός (“Brother’s Keeper”, 2021, 85’)

Σκηνοθεσία: Φερίτ Καραχάν

Σενάριο: Γκιουλιστάν Ασέτ, Φερίτ Καραχάν

Ηθοποιοί: Σαμέτ Γιλντίζ, Εκίν Κοτς, Μαχίρ Ιπέκ

INFO

http://www.weirdwave.gr/

https://www.youtube.com/channel/UCF9Dj8Vq2W1QIqbTS80SanQ

https://www.facebook.com/WEIRDWAVE.GR

https://www.instagram.com/weirdwavegr/

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο