Αγγελική Καστρινέλλη – Το βιβλίο Inner Vision Photography: είναι μια παιδική χαρά για ενήλικες.

Σας καλώς ορίζουμε στο Full-time.gr

Με χαρά παραλάβαμε το βιβλίο σας Inner Vision Photography,

Αυτό που βλέπει ο αναγνώστης είναι ένα βιβλίο όχι εγχειρίδιο για την φωτογραφία αλλά η ανάγκη έκφρασης της τέχνης της φωτογραφίας εγω θα έλεγα ένα σεμινάριο ψυχολογίας, μέσα από αυτό….
Το Inner Vision Photography είναι ένα βιβλίο που παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μέσο αυτογνωσίας και Art Therapy. Παράλληλα είναι ένα βιβλίο που καθοδηγεί τον αναγνώστη στο πώς να διδαχθεί από τη φωτογραφία τα μυστικά της καλής ζωής. Εν κατακλείδι, λοιπόν, θα έλεγα ότι είναι ένα βιβλίο που με αφορμή τη φωτογραφία μιλά για το πώς μπορούμε να πάρουμε στα δικά μας χέρια το τιμόνι της ζωής μας και να την οδηγήσουμε εκεί που θέλουμε.

Η φωτογραφία είναι η αποτύπωση μιας στιγμής, όπως το πιάνει το μάτι και ο φακός του φωτογράφου, θέλετε να μας τα πείτε εσείς;
Η φωτογραφία αποτυπώνει τη στιγμή και η στιγμή είναι η ψηφίδα του χρόνου. Αυτό από μόνο του είναι ήδη μια πολύ μεγάλη προσφορά της τέχνης της φωτογραφίας καθώς η ικανότητα μας να απολαμβάνουμε και να αξιοποιούμε την κάθε στιγμή της μέρας μας / της ζωής μας είναι από τα πιο πολύτιμα μυστικά της ευζωίας. Όπως λέει και ο σύγχρονος Γάλλος φιλόσοφος Frederic Lenoir «όλη η σοφία του κόσμου συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: ζήσε τη στιγμή».

Πως εισπράττει το κοινό το βιβλίο σας;
Το πολύ ενδιαφέρον για μένα είναι ότι το βιβλίο το διαβάζουν και το αγαπούν και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τη φωτογραφία, με την τέχνη, με την αυτογνωσία. Άνθρωποι με μια πολύ απλή καθημερινή ζωή που όμως βρίσκουν μέσα στο βιβλίο, απ΄ ότι μου μεταφέρουν, εμπειρίες, σκέψεις και συναισθήματα από τη δική τους ζωή –καθώς επίσης και προτάσεις για να εξερευνήσουν και νέα άγνωστα μονοπάτια.

Εκτός από την αγάπη για την φωτογραφία τι άλλο αναπτύσσεται μέσα από τα βιβλία σας- σεμινάρια?
Στα σεμινάρια που συντονίζω το επίκεντρο δεν είναι η φωτογραφία. Είναι ο άνθρωπος που φωτογραφίζει ή θέλει να μυηθεί στα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης. Είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Είναι η ανακάλυψη των οραμάτων μας και του προσωπικού μας γιατί. Είναι επίσης η χαρά του παιχνιδιού, της δημιουργίας, της ελευθερίας του να κινηθείς χωρίς το φόβο του λάθους ή της αστοχίας. Λέω χαρακτηριστικά ότι η μέθοδος Inner Vision Photography είναι μια παιδική χαρά για ενήλικες.

Έχετε σπουδάσει σκηνοθεσία , σε τι σας βοήθησε αυτό;
Με έχει βοηθήσει πολύ στην ενορχήστρωση της ζωής μου και της τέχνης μου. Με έχει βοηθήσει στο να βλέπω πάντα την ευρύτερη εικόνα και να κοιτάζω την προοπτική των πραγμάτων σε βάθος χρόνου. Τέλος, με έχει εμπνεύσει στο να επιλέγω να είμαι πρωταγωνίστρια στο σενάριο της ζωής μου. Να αναδεικνύω τη μοναδικότητά μου και να γίνομαι καθημερινά ολοένα και περισσότερο αυτό που αληθινά είμαι.

Πάμε λίγο πίσω όπως λέτε στο βιβλίο, όλα ξεκίνησαν από ένα δώρο μιας kodak instamatic γιατί αυτή η μικρή συσκευή σας άλλαξε τη ζωή;
Γιατί αυτή η μικρή και «ασήμαντη» συσκευή μου αποκάλυψε το πόσο μαγικός μπορεί να γίνει ο κόσμος ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία επιλέγουμε να τον δούμε.
Γιατί αυτή η μικρή και «ασήμαντη» συσκευή μου έδινε δύναμη να αντιμετωπίσω το φόβο μου για τον έξω, ξένο και άγνωστο κόσμο –με εξοικείωνε με το άγνωστο και με παρηγορούσε όταν ένιωθα μόνη και αβοήθητη.
Γιατί αυτή η μικρή και «ασήμαντη» αυτή συσκευή μου έμαθε να ζω αρμονικά με τον εαυτό μου, να δημιουργώ σχέσεις εμπιστοσύνης με τους άλλους, να αγαπώ τη διαφορετικότητα, να μοιράζομαι, να ενώνω και να συνθέτω αντί να ανταγωνίζομαι και να διαχωρίζω.

Πως είναι η ζωή μέσα από το φακό; Μήπως είναι αυτό που θα θέλαμε να είναι;
Είναι μια πολύ ωραία ερώτηση αυτή που πολλές φορές την έχω κι εγώ υποβάλλει στον εαυτό μου, σε συναδέλφους, σε μαθητές μου. Είναι πράγματι διαφορετική η ζωή που βλέπουμε μέσα από το φακό; Είναι μια εικόνα της εξιδανικευμένη; Η θέαση της ζωής μέσα από το φακό μήπως μας βοηθά να κρυφτούμε ή να κρατήσουμε αποστάσεις;
Πολλά ερωτήματα μπορεί να γεννηθούν μέσα από ερώτημά σας. Προσωπικά λατρεύω τα ερωτήματα καθώς πιστεύω, όπως λέω με έμφαση στο βιβλίο, ότι μέσα στα ερωτήματα κοιμούνται οι απαντήσεις που χρειαζόμαστε για να πορευτούμε όμορφα στη ζωή μας. Θα αποπειραθώ όμως να δώσω μια απάντηση –απόρροια της πολύχρονης σχέσης μου με τη φωτογραφία. Είτε δια γυμνού οφθαλμού είτε μέσα από το φακό αυτό που βλέπουμε είναι πάντοτε αυτό που ήδη βρίσκεται μέσα μας.

Κοιτώντας τις φωτογραφίες άλλων τι νιώθετε;
Μου δίνετε την ευκαιρία με αυτή σας την ερώτηση να πω πόσο χαρούμενη νιώθω κάθε φορά που συναντώ ανθρώπους που τους αρέσει να βγάζουν φωτογραφίες και θέλουν να τις μοιραστούν. Τις κοιτάζω πάντα με μεγάλο σεβασμό και αγάπη, ειδικά όταν βλέπω ότι η πρόθεση πίσω από τις φωτογραφίες τους είναι μια κατάθεση στην ομορφιά και στην αγάπη.
Σε ότι αφορά τις φωτογραφίες που δημιουργούνται με πρόθεση την καλλιτεχνική έκφραση, με συν-κινεί πάντα η αλήθεια του δημιουργού και η πρόθεση που διακρίνω πίσω από το έργο. Επίσης νιώθω πολύ μεγάλη χαρά όταν βρίσκομαι μπροστά σε φωτογραφικές εικόνες άλλων συναδέλφων τις οποίες «ζηλεύω» ως δημιουργός. Χαίρομαι κάθε φορά που νιώθω την επιθυμία να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όταν επισκέπτομαι χώρους έκθεσης φωτογραφικών εικόνων.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η φωτογραφία πως σας φαίνεται;
Όπως αναφέρω και στο βιβλίο και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «Η φωτογραφία στις μέρες μας», προσωπικά βιώνω την εξέλιξη της τεχνολογίας σαν απελευθέρωση καθώς νιώθω ότι μας επιτρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με την ουσία παραμερίζοντας τα όποια τεχνικά ζητήματα πιστεύουμε ότι μπορεί να μας εμποδίζουν στην αποτύπωση των εικόνων που φανταζόμαστε ή ονειρευόμαστε.
Η φωτογραφία επί της ουσίας είχε και έχει μια εύκολη και προσβάσιμη τεχνική που φυσικά χρειάζεται να κατακτηθεί αλλά από την άλλη καλό είναι η τεχνική αρτιότητα να μην γίνεται αυτοσκοπός.
Η ουσία της φωτογραφίας και της κάθε τέχνης είναι η συνάντηση της εσωτερικής μας πραγματικότητας με την πραγματικότητα του κόσμου που μας περιβάλλει. Η συνομιλία αυτή είναι που υπογραμμίζει το νόημα και το σκοπό της ζωής του κάθε καλλιτέχνη/δημιουργού.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια μετά από αυτό το βιβλίο;
Η διάδοση της μεθόδου Inner Vision Photography είναι σίγουρα μέσα στα μελλοντικά μου σχέδια.
Επειδή όμως η προσωπική μου καλλιτεχνική δημιουργία και οι συμπράξεις με καλλιτέχνες από άλλους χώρους της τέχνης παραμένουν πάντα βαθιά επιθυμία, καλλιεργώ ήδη τα σπέρματα μελλοντικών proects και συναντήσεων με αξιοσημείωτους ανθρώπους.
Σας ευχαριστώ θερμά για την επικοινωνία και την ευκαιρία που μου δώσατε να αναστοχαστώ!

για το Full-time.gr

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο