Βιωματικό Webinar «Ο Έρωτας στα χρόνια της Πανδημίας»

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022
ώρα 11.00-14.00

Συντονίστριες:
Δώρα Δεδέσκη,
Ψυχολόγος – Δραματοθεραπεύτρια,
Κωνσταντίνα Εικοσιπεντάρχου,
Κοινωνική Λειτουργός, Δραματοθεραπεύτρια/ Κινηματογραφοθεραπεύτρια /Σκηνοθέτις

Βιωματικό Webinar

Το Ερωτικό και Ποιητικό Σώμα στη συνθήκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης/απόστασης και της διαδικτυακής σύνδεσης.

«…Ακούω την Αγάπη  
Και δεν ακούω τις σκέψεις μου…»  
Γ.Αγγελάκας, Τρύπες,, Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι,1996

Ο Έρωτας, γιος του Πόρου και της Πενίας, σύμφωνα με το μύθο της Διοτίμας στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, με την παρουσία ή ακόμα περισσότερο με την απουσία του, προσδιορίζει καθώς φαίνεται, τη στάση και τη συμπεριφορά του ατόμου  σε σχέση με  τη Ζωή, τη Χαρά, την Ηδονή , την Απόλαυση,  το Τραύμα, το Θάνατο, τις Απώλειες,  τις Περιπέτειες και τα Απρόοπτα του  Ανθρώπινου Βίου.
Στόχος μας είναι  η  επεξεργασία του θέματος Το Ερωτικό και Ποιητικό Σώμα στη συνθήκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης/απόστασης και της διαδικτυακής σύνδεσης μέσα από τις Δραματοθεραπευτικές τεχνικές.

Η αρχή της ηδονής και του θανάτου  και πως αναδύονται  στη  σχέση του καθενός μας ως  αίσθηση της Πληρότητας(Πόρος) αλλά και της Ένδειας(Πενία) στην νέα συνθήκη  κοινωνικής συνεύρεσης και συνάντησης;  Η ιδιωτικότητα της ανθρώπινης οντότητας, η προστασία αλλά και η παραβίασή της, η ζωοδότρα σωματική επαφή και  η απώλεια της σωματικής εγγύτητας, το τραύμα της αποσύνδεσης και ο ψηφιακός  εν-κιβωτισμός του διαδικτύου, η σαγήνη και η έκθεση της εικόνας στα διαδικτυακά παράθυρα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι οι δίπολες εννοιακές αναμετρήσεις που  οργανώνουν την εδώ και τώρα  αντίληψη του «είναι και του φαίνεσθαι» των σχέσεων.
Στο Σεμινάριο θα αξιοποιηθεί η Δραματοθεραπευτική τεχνική της διερεύνησης  ενός Μοντέλου Δραματοθεραπευτικής Προσέγγισης του Έρωτα, της Ζωής και του Χαμόγελου στη ατμόσφαιρα της Απειλής και του Θανάτου!

«Είναι ώρες που μοιάζει να μην υπάρχει παρελθόν ή μέλλον
Μόνο μια παρούσα στιγμή μυτερού φωτός  
Όπου θέλεις να καείς. Όπου τεντώνεις τα χέρια σου  
Στις φλόγες.»  T.S.Elliot,

Τα webinars απευθύνονται σε επαγγελματίες στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και φοιτητές/ σπουδαστές, αλλά και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τη λειτουργία και τη χρησιμότητα της Δραματοθεραπείας και της Παιγνιοθεραπείας στους τομείς αυτούς.
Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Τα webinars θα πραγματοποιηθούν στην πλατφόρμα Zoom.
Εγγραφή σε κάθε webinar ξεχωριστά: 20€  

Σύντομα βιογραφικά:  
Η Δώρα Δεδέσκη σπούδασε Ψυχολογία και Ειδική Θεραπευτική Αγωγή(ΕΚΠΑ) και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στη Δραματοθεραπεία(Institute of Dramatherapy -London). Εργάστηκε επί σειρά ετών στην Ειδική Αγωγή(Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», 1993-2004). Από το 1998 εργάζεται ως δραματοθεραπεύτρια συνεργαζόμενη με προνοιακούς φορείς και φορείς ψυχικής υγείας. Από το 2009 ως το 2019 εργάστηκε ιδιωτικά στο «Κέντρο», Δραματοθεραπεία και Θεατρική Έκφραση, ενώ από το 2019 ως και σήμερα στη διάδοχη μορφή του «Συν-κινήσεις», Κέντρο για την Ψυχική Υγεία, την Τέχνη και την Κοινότητα. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων καθώς και εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών ενηλίκων. Είναι μέλος της ΕΔΠΕ(Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας). Επίσης είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια(EAP). Συμμετείχε με ανακοινώσεις και βιωματικά εργαστήρια σε Πανελλήνια και Διεθνή συνέδρια Θεραπειών μέσω Τέχνης.    

Συμμετείχε ως συγγραφέας στις εκδόσεις: «Δραματοθεραπεία και εφαρμογές-14 κείμενα για τη Δραματοθεραπευτική Διεργασία» (Θυμάρι 2010), «Η Συμβολή των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης στην Ψυχιατρική Θεραπευτική», συντ. Γ.Ν.Παπαδημητρίου, Α’ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο (εκδόσεις Βήτα 2019).      
Διδάσκει Θεωρία και Πράξη της Δραματοθεραπείας και εποπτεύει τις γραπτές εργασίες στη Δραματοθεραπεία (tutor), στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ, στην Αθήνα και στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΡΟΕΣ, στη Θεσσαλονίκη.  

Η Κωνσταντίνα Εικοσιπεντάρχου  
Κοινωνική Λειτουργός, Δραματοθεραπεύτρια/ Κινηματογραφοθεραπεύτρια /Σκηνοθέτις. Πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια (EAP).  
Εργάζεται στη Μονάδα Εφήβων & Παιδιού Αθήνας του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών  (Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε ) και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ως Εκπρόσωπος Εργαζομένων. Είναι Πρόεδρος της Δ.Ε. του  Κέντρου για την  Ψυχική Υγεία, την  Τέχνη  και την  Κοινότητα «Συν-Κινήσεις». Εισήγαγε κατά τη δεκαετία του ’80 την έννοια της θεραπείας μέσω της τέχνης/δραματοθεραπείας και του κινηματογράφου, για ισότιμη πρόσβαση, στα ψυχοκοινωνικά και ψυχοθεραπευτικά προγράμματα για ΑμεΑ μέσα από την πρόληψη, τη θεραπεία, την από-ασυλοποίηση  και την αποκατάσταση στο Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε και σε άλλα project ψυχικής υγείας σε δημόσια και ιδιωτικά πλαίσια . Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών & Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος (Ε.Δ.Π.Ε.) για πολλά χρόνια και προέδρευσε στα 3 πρώτα Συνέδρια. Έχει λάβει μέρος σε πολλαπλά συνέδρια για την ψυχική υγεία, την τέχνη και την προαγωγή της ψυχικής  υγείας για παιδιά, εφήβους, γονείς και ενήλικες. Ανάμεσα στα έργα της είναι δύο μικρού μήκους ταινίες, «Ευοί -Ευάν» (1990), «Κι όμως δεν ξέρουμε» (1991), Dramatherapy-performative(πρώτη φορά ψυχικά πάσχοντες ως ηθοποιοί σε fiction movie)  και μια μεσαίου μήκους, «Αγαπημένε μου Άνδρα, χαίρε»1 (1993) που  η διεργασία παραγωγής της αποτελεί Δραματοθεραπευτικό μοντέλο δικής της επεξεργασίας και μελέτης που το παρουσίασε σε master class στο συνέδριο του EFD(27-29/2018 στο Nürtingen της Γερμανίας, σε συνεργασία με την Δώρα Δεδέσκη με την οποία είναι συνεργάτιδες επί σειρά 25 ετών. Επίσης έχει κάνει συνεργατική δουλειά σε παραγωγές άλλων για το σενάριο, την υποκριτική, τα σκηνικά και την παραγωγή.  Συμμετείχε ως συγγραφέας στις εκδόσεις: «Δραματοθεραπεία και εφαρμογές-14 κείμενα για τη Δραματοθεραπευτική Διεργασία» (Θυμάρι 2010). «Η Συμβολή των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης στην Ψυχιατρική Θεραπευτική»,  Γ.Ν.Παπαδημητρίου, Α’ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο (εκδόσεις Βήτα 2019).

Διαδικασία εγγραφής:  
Η εγγραφή κατοχυρώνεται με την κατάθεση των 20€ στον λογαριασμό της Ε.Δ.Π.Ε.
ΕΝΩΣΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
GR1601101290000012948036632

Βήματα:
Κατάθεση του ποσού στην τράπεζα με το όνομά σας και την αιτιολογία «Συνδρομή».
Αποστολή καταθετήριου στο email της Ε.Δ.Π.Ε. ([email protected])με σημείωση για ποιο webinar έχετε κάνει εγγραφή.
To link του zoom θα αποστέλλεται την προηγουμένη κάθε webinar.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ:
Η εφαρμογή είναι πολύ εύχρηστη. Σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη το zoom εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, ο σύνδεσμος θα σας ζητήσει την άδεια να το εγκαταστήσει. Αυτό θα πάρει περίπου 5-10 λεπτά. Μπορείτε, πατώντας στον παραπάνω σύνδεσμο και ακολουθώντας τις οδηγίες, να το εγκαταστήσετε όποια στιγμή θέλετε.
Εφόσον η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί, θα οδηγηθείτε από τον ίδιο σύνδεσμο σε ένα χώρο διαδικτυακής επικοινωνίας. Εκεί θα σας επιτρέψουμε εμείς ως host την είσοδο. Παρακαλείσθε να έχετε συνδεθεί 10’-5’ πριν από την ορισμένη ώρα για να αποφευχθούν καθυστερήσεις.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια δεν προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία στη δραματοθεραπεία.

Κάθε σεμινάριο μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς, αλλά και όλα μαζί, ως κύκλος.

Για τη συμμετοχή σας στα webinars είναι σημαντικό να συνδεθείτε από ιδιωτικό wifi και όχι από δημόσιο, να φροντίσετε για την ιδιωτικότητά σας στο χώρο, και να έχετε κοντά σας γραφική ύλη (χαρτιά Α4, μολύβια/στυλό/χρώματα –ό,τι διαθέτει καθένας)

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ

Κτήριο Τσίλλερ – Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ των Ελένης Ευθυμίου, Σοφίας Ευτυχιάδου, Νεφέλης Μαϊστράλη Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου Μια παράσταση-ύμνος στο γυναικείο σώμα Από