ΕΚΘΕΣΗ στο Πολεμικό Μουσείο «Σημείο Ελληνικό»

ΕΚΘΕΣΗ

στο Πολεμικό Μουσείο

 

«Σημείο Ελληνικό»

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 – 11.00 – 22.00

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 – 11.00 – 13.00

 

Φουαγιέ Πολεμικού Μουσείου

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Νίκος Κανόγλου – Παναγιώτης Μαστραντώνης –

Κωνσταντίνος Παντελής.

Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών φιλοξενεί την περιοδική έκθεση με τίτλο «Σημείο Ελληνικό»

 

Τρεις σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί μελετούν κι αποτυπώνουν με τα προσωπικά τους εικαστικά μέσα το «σημαίνον» του έθνους. Αποτίνουν με το καλλιτεχνικό τους έργο φόρο τιμής σε ένα έθνος το οποίο υπερασπίστηκε σθεναρά τον πολιτισμό και την ιστορική κληρονομία του μέσω των αγώνων του.

 

Οι επιμελητές, με τη χρήση του πολλαπλού διακειμένου του εικαστικού έργου των τριών δημιουργών αποπειρώνται την εννοιολογική συνάφεια, με γνώμονα τις πάντα παρούσες στο ελληνικό συλλογικό υποσυνείδητο φαινομενολογίες (σημαία, θάλασσα, ουρανός, ήρωες της επανάστασης, ναυτοσύνη) επανατοποθετώντας τη νοηματική τους στη διαδραστικότητα με το βίωμα του κοινού. Τα πολλαπλά συναισθήματα που προκαλούνται αντιμεταθέτουν το σημαίνον “Ελλάδα”, στο πολλαπλό και βαθύτατο ανθρώπινο εναδικό σημαινόμενο του ελληνικού νοηματικού συνόλου.

 

Ο Νίκος Κανόγλου επέλεξε να ορίσει τη δική του σημειολογία της επανάστασης, αναπαριστώντας σημαντικούς οπλαρχηγούς της αποδομένους με μία άλλη οπτική, πέρα από την πολεμική τους εξάρτηση. Με την δεινή του προσωπική «γραφή» ο Καραϊσκάκης είναι ο μεγάλος ήρωας του αγώνα, είναι όμως και άνθρωπος, μια δυναμική προσωπικότητα η οποία διαφαίνεται μέσα από την έμφαση στο πρόσωπο και στη στάση των χεριών. Πρόκειται για μία πολυδιάστατη μελέτη του ηρωικού και του ανθρωπίνου στοιχείου.

Η διαδικασία της σπουδής λειτούργησε ως πνευματική ανάγκη του δημιουργού να αποδώσει τις μορφές με την προσωπική του γραφή. Μια γραφή που έχει ως κυρίαρχο στοιχείο τη γραμμή. Μια ενιαία γραμμή που άλλοτε διακόπτεται, επαναλαμβάνεται και ξαναρχίζει, ατονεί ή υπερτονίζεται ανάλογα με τη διαδρομή του σχεδίου.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο δημιουργός: “Ο ήρωας, ο άνθρωπος πίσω από τον αγώνα, 200 χρόνια μετά… Καταθέτει φόρο τιμής στους πεσόντες της Ελλάδας, μια πικραλίδα, σημείο αναγέννησης και ελευθερίας, συμβάλλοντας στην ανασύσταση του έθνους ως πατέρας μας”.

 

Ο Παναγιώτης Μαστραντώνης προσδίδει μια διαφορετική ηρωική διάσταση στον αγώνα. Η αγάπη του για την θάλασσα και την ιστορία, εκφράζεται μέσα από τη μελέτη και τον σχεδιασμό των παλαιών ιστιοφόρων πλοίων της Επανάστασης. Με μια ιδιαίτερη μικτή τεχνοτροπία, ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, με σινική μελάνι και πενάκι, μεταφέρει με εκπληκτική λεπτομέρεια τη μαγική πραγματικότητα των ιστιοφόρων πλοίων που χάθηκαν μέσα στον χρόνο. Για την έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο  «καταθέτει ως «σημείο ελληνικό» και «φωνή ηρωισμού» τη μελέτη των πλοίων της Ναυμαχίας των Πατρών.

 

Ο Κωνσταντίνος Παντελής ορίζει –  με σύγχρονους πλέον κώδικες –  το αντίστοιχο σημείο και τη σημειολογία των επαναστατικών αναγνωσμάτων: με ένα κλασικό σύμβολο ανδρείας, την ελληνική σημαία, χρησιμοποιώντας ένα πιο σύγχρονο καλλιτεχνικό μέσο, την τέχνη της φωτογραφίας. Οι συνειρμοί και οι αφηγήσεις που δημιουργούνται στον θεατή από το ξέφρενο «κυνήγι» της αποτύπωσης του τρομερά φορτισμένου αυτού συμβόλου της εθνικής ταυτότητας της Ελλάδος ανοίγει το πλαίσιο για άπειρες αναγνώσεις, αφηγήσεις και ερμηνείες σε σχέση με τον αγώνα, την ανδρεία, τη ζωή, την αφοσίωση, την ελευθερία.

 

———

 

 

Η έκθεση διοργανώνεται από τον χορηγικό πολιτιστικό οργανισμό Mezzanine Level Urban Project και τους συντελεστές του, την ιστορικό τέχνης Μαργαρίτα Καταγά και τον Πολυζώη Κοτσανάδα, που επίσης συνεπιμελούνται την έκθεση.

 

 

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν για την στήριξη του πυλώνα καταπολέμησης του Παιδικού Καρκίνου των Lions Club International, Θέμα 117Α Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

 

 

Την Τετάρτη 9-3-2022 ώρες 17.00 – 19.00 θα πραγματοποιηθεί Silent Auction

 

 

Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις:

Την Τετάρτη 9-3-2022 ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο “Καποδίστριας” συναυλία του τραγουδιστή Πασχάλη, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν επίσης για τη στήριξη του πυλώνα Παιδικού Καρκίνου των Lions Club International, Θέμα 117Α Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

 

 

Στον εκθεσιακό χώρο εφαρμόζονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική, κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο. Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται σύμφωνα με ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο για την αποφυγή της διασποράς της Covid 19.

 

 

Ωράριο Λειτουργίας:

 

Τετάρτη 9-3-2022 – 11.00 – 22.00

Πέμπτη 10-3-2022 – 11.00 – 13.00

 

Την ημέρα της συναυλίας η έκθεση θα είναι ανοιχτή και κατά τη διάρκειά της.

 

Διεύθυνση : Ριζάρη 2 & Βασιλίσσης Σοφίας (είσοδος από Ριζάρη).

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα

“Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα Σάββατο 6 Απριλίου 2024 Ωδείο Αθηνών – Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος ~ Κύκλος «Συμφωνικές

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ – Περιοδεία

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ Ίνγκµαρ Μπέργκµαν Νίκος Ψαρράς – Μαρίνα Ασλάνογλου Σκηνοθεσία Έλενα Καρακούλη   Περιοδεία τον Απρίλιο 2024 σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας Από

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ»

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ» ΝΕΑ – ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 20-21/4 & 27-28/4 Η νέα παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά στο