ΑΓΙΑ ΕΜΥ Weirdwave

ΑΓΙΑ ΕΜΥ
Από 7 Απριλίου στα σινεμά

Eιδική μνεία καλύτερης πρώτης ταινίας, Φεστιβάλ Λοκάρνο
Βραβείο WIFT και, εξ ημισείας, Βραβείο Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η Weirdwave παρουσιάζει την ταινία Αγία Έμυ, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Αρασέλης Λαιμού, ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ντεμπούτο με ένα αναπάντεχο θέμα, που μας ταξιδεύει στα άδυτα της φιλιππινέζικης κοινότητας της Αθήνας.

 

Εδώ θα βρείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/91zHJdXImAg

Υπόθεση
H Έμυ νιώθει ξένη μέσα στην κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά, που έχει καλωσορίσει με θέρμη την αδερφή της, την Τερέζα. Όταν η Τερέζα μένει έγκυος, η Έμυ έλκεται από μυστηριώδεις δυνάμεις που κατοικούν μέσα της…
Μια ηρωίδα με μοναδικές, ανεξήγητες δυνάμεις, μία οutsider στον μικρόκοσμό της, ιδωμένη μέσα από την μοναδική ματιά μιας νέας ταλαντούχας σκηνοθέτριας που στρέφει το φακό της σε μία κοινότητα εν πολλοίς άγνωστη στην ελληνική κινηματογραφία, αλλά και την ελληνική κοινωνία: την κοινότητα των Φιλιππινέζων στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Την γοητευτική φωτογραφία της ταινίας, που μας δείχνει τον Πειραιά και την Αθήνα αλλιώς, υπογράφει ο κορεάτης φωτογράφος Κι Τζιν Κιμ.
Ένα αταξινόμητο φιλμ όπου διασταυρώνονται η μυστικιστική αύρα και το καθαρόαιμο κοινωνικό δράμα.
Σημείωμα σκηνοθέτιδας
«Η Έμυ και η Τερέζα γίνονται γυναίκες σε έναν κόσμο πολύ μακρινό, πολύ διαφορετικό από αυτόν της μητέρα τους. Η Τερέζα αγωνίζεται να ενταχθεί τόσο στη Φιλιππινέζικη όσο και στην ελληνική κοινότητα. Η Έμυ είναι ένα πλάσμα που τρομάζει αυτούς γύρω της. Η Τερέζα και η Έμυ είναι καθρέφτες μου και των γυναικών στη ζωή μου στην προσπάθεια τους να είναι γυναίκες και όχι κορίτσια πια, να επιβιώσουν, να είναι σεξουαλικές, να βρουν το δρόμο τους».

Η Αρασέλη Λαιμού είναι σκηνοθέτις, σεναριογράφος και μοντέζ, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα και σήμερα έχει τη βάση της στο Λος Άντζελες. Το μεγάλου μήκους κινηματογραφικό της ντεμπούτο, με τίτλο Αγία Έμυ, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο του 2021 και κέρδισε την Ειδική Μνεία στο διαγωνιστικό τμήμα «Σκηνοθέτες του Σήμερα».
Το προσωπικό ενδιαφέρον της για την κοινότητα των Φιλιππινέζων προέκυψε όταν ανακάλυψε την πλούσια θεραπευτική παράδοση στις Φιλιππίνες. «Υπάρχει μια ισχυρή, βαθιά πνευματική φιλιππινέζικη κοινότητα στην Αθήνα, που όμως παραμένει πολύ εσωστρεφής και μυστικοπαθής. Στη γειτονιά μου, στους Αμπελόκηπους, περπατούσα και άκουγα συναρπαστικές, εντελώς ξένες σε μένα, θρησκευτικές μελωδίες από τα υπόγεια. Καθώς άρχισα την έρευνά μου για την ταινία, επί χρόνια, τις Κυριακές, πήγαινα στις εκκλησίες της κοινότητας, τραγουδούσαμε και τρώγαμε μαζί, κι ένοιωθα πολύ ευπρόσδεκτη.
Αργότερα, όταν κάλεσε κόσμο της κοινότητας να συμμετάσχουν στην ταινία, βρήκε μεγάλη υποστήριξη και ενθουσιασμό. «Οι περισσότεροι Φιλιππινέζοι της ταινίας εργάζονταν κανονικά με πλήρες ωράριο, πολλές γυναίκες μάλιστα ως εσωτερικές σε σπίτια, όμως έβρισκαν χρόνο για τις οντισιόν, τις πρόβες, τα κοστούμια και όλα όσα απαιτούντο για το γύρισμα. Κάποιες μάλιστα στην πορεία τσακώθηκαν με τους εργοδότες τους προκειμένου να συμμετάσχουν στην ταινία, γιατί πίστεψαν πως είναι κάτι σημαντικό για τις ίδιες».
Για την ταινία της αυτή, μία συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας και ΗΠΑ, η Αρασέλη Λαιμού συνεργάστηκε με επαγγελματίες και μη επαγγελματίες ηθοποιούς.
Την Άμπιγκειλ Λομα (Έμυ) την εντόπισε στο Philippine School in Greece, κι ενώ είχε ήδη δει πολλές κοπέλες για τον ρόλο. «Ήταν 19 χρονών, μία πραγματική δύναμη της φύσης. Αρκετά θαρραλέα ώστε να συμμετέχει σε μία ταινία χωρίς να έχει ξαναβρεθεί σε σετ και χωρίς να έχει διαβάσει το σενάριο –ήθελα βλέπετε να διαφυλάξω τη φρεσκάδα της ερμηνείας της. Ήταν πάντα τελειομανής και επαγγελματίας».
Η «Αγία Έμυ» έχει ως κεντρικό ήρωα «μια γυναίκα με μία βίαια δύναμη την οποία η κοινωνία γύρω της δεν μπορεί εύκολα να τιθασεύσει . Η ταινία μιλά για τον φόβο του μεταφυσικού, αλλά και για τον τρόμο που νοιώθουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους ή πράγματα που δεν κατανοούμε…».

Ειδική Μνεία του Διαγωνιστικού τμήματος «Σκηνοθέτες του Σήμερα», 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.
Βραβείο WIFT και, εξ ημισείας, Βραβείο Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου για την καλύτερη ελληνική ταινία , 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Αμερικάνικη Πρεμιέρα στο AFI FEST Λος Άντζελες, ΗΠΑ (Νοέμβριος, 2021)

Αγία Έμυ (“Ηoly Emy”, 2021, 113’)
Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ
Σκηνοθεσία: Αρασέλη Λαιμού
Σενάριο: Αρασέλη Λαιμού, Giulia Caruso
Ηθοποιοί: Abigael Loma, Hasmine Killip, Μιχάλης Συριόπουλος, Angeli Bayani, Ειρήνη Ιγγλέση, Ku Aquino

Παραγωγή:  StudioBauhaus, Utopie Films, Nonetheless, Ginedo Films |
Παραγωγοί: Κωνσταντίνος Βασίλαρος, Mathieu Bompoint, Giulia Caruso, Ki Jin Kim, Mattia Bogianchino | Konstantinos Vassilaros, Mathieu Bompoint, Giulia Caruso, Ki Jin Kim, Mattia Bogianchino
Συμπαραγωγή με: ΕΚΚ, ΕΡΤ, ΕΚΟΜΕ, Centre National du Cinéma et de l’Image Animée, Aide à la Coproduction d’Œuvres Cinématographiques Franco-Grecques, Île de France, Eurimages, Sacem | GFC, ΕRΤ, ΕΚΟΜΕ, Centre National du Cinéma et de l’Image Animée, Aide à la Coproduction d’Œuvres Cinématographiques Franco-Grecques, Île de France, Eurimages, Sacem

INFO

Στους κινηματογράφους


https://www.youtube.com/channel/UCF9Dj8Vq2W1QIqbTS80SanQ
https://www.facebook.com/WEIRDWAVE.GR
https://www.instagram.com/weirdwavegr/

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού»

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού» Τρίτη 23 Απριλίου στις 21.00 στο Θέατρο Άλσος Η προπώληση άνοιξε: https://www.more.com/music/anastasia-zanni-rantebou/   Ραντεβού στο Θέατρο Άλσος με την Αναστασία Ζαννή. Ένα μουσικό

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN)

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN) 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ FEELGOOD Όταν μια νεαρή Αμερικανίδα φτάνει στη Ρώμη για να αφιερώσει τη ζωή της

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ LIVE STREAMING ΓΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

Το livestreaming στις παραστατικές τέχνες Streater project Στο ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ-ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ Τέσσερεις Ευρωπαϊκοί καλλιτεχνικοί οργανισμοί στους δαιδαλώδεις και πάντα ενδιαφέροντες δρόμους της τεχνολογίας Συνεργάζονται, ερευνούν και