Γιώργος Πλατής| Συνθέτης : ο σκοπός της Ζωής μου να δημιουργώ Τραγούδια

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε τον Γιώργο Πλατή!

Δείτε τι μας αποκαλύπτει

 

Θα ξεκινήσουμε την συνομιλία μας με την έναρξη των παραστάσεων σας στο Μουσικό Κουτί. Πως είναι η αίσθηση, μετά από καραντίνες και πολλά μέτρα, να βρεθείτε σε live σκηνή;

Ανυπομονησία και χαρά για επικοινωνία με τον κόσμο και αλληλεπίδραση. Μέσα από τις ζωντανές εμφανίσεις, αφουγκράζομαι τις ανάγκες και την αποδοχή του κοινού στα τραγούδια μου.

 

Σας έκανε να αλλάξετε η πανδημία; Ως προς τη ζωή και τις επιλογές σας;

Ο άνθρωπος είναι εξελικτικό ον και δεν θα μπορούσα κι εγώ να μην ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Το πρώτο θύμα της πανδημίας είναι σίγουρα η αλλαγή στη σύνδεση της ανθρώπινης σχέσης μας με τους άλλους. Οι θετικές αλλαγές στη ζωή μου είναι η αφύπνιση της ιδιότητας της αλληλεγγύης και οι αποφάσεις μου για επιλογές που θα δίνουν περισσότερη χαρά, αλλά και δημιουργία σε αυτό που με γεμίζει πιο πολύ! Στη τέχνη της μουσικής μου ενασχόλησης.

 

Επίσης  επηρέασε τη δουλειά σας, ως προς την καλλιτεχνική οπτική; (αν ήταν μια περίοδος αναζήτησης;)

Η “αυλή των θαυμάτων” για μένα σε σχέση με την καλλιτεχνική ενασχόληση, προέκυψε πράγματι και άνθισε μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Διότι παγιώθηκε μέσα μου ο σκοπός της Ζωής μου να δημιουργώ Τραγούδια και να τα επικοινωνώ με τον κόσμο.

 

Μιλήστε μας για την ίδια τη μουσική, τι είναι για εσάς;

Η μουσική για μένα είναι το κέντρο της ίδιας μου της φύσης της ψυχής μου. Η Ανάσα και αναπνοή μου. Νιώθω πράγματι πως βρήκα τον σκοπό της ζωής μου.

 

Γιατί γίνατε μουσικός ;  και αν γυρίζατε το χρόνο τι θα αλλάζατε;

Η μουσική και το τραγούδι θεωρώ πως είναι ο πιο άμεσος εκφραστής του πολιτισμού μας. Γι’ αυτό και επέλεξα αυτό τον δρόμο. Αν γύριζα το χρόνο, σίγουρα θα ασχολιόμουν με την δημιουργία των τραγουδιών μου πιο έντονα και σε μικρότερη ηλικία, χωρίς μεγάλες παύσεις. Πάντως “κάλλιο αργά παρά ποτέ!”

 

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο είδος μουσικής για εσάς;

Οι μουσικές μου ρίζες είναι η κλασσική μουσική και αργότερα τα παραδοσιακά και κυρίως τα καλά λαϊκά τραγούδια από συνθέτες – μελωδούς της εποχής, όπως Μ. Λοΐζος, Απ. Καλδάρας, Στ. Κουγιουμτζής, Γ.  Ζαμπέτας, Α. Πάνου, Μ. Πλέσσας κ. ά.

 

Έχετε γράψει τραγούδια για πολλούς και σημαντικούς καλλιτέχνες , ποιο είναι το κριτήριο της επιλογής, των τραγουδιών; Είναι κατά παραγγελία;  Ή έμπνευση της στιγμής;

Το κριτήριο είναι οι εσωτερικές μου ανάγκες που εκφράζονται με κάθε αφορμή. Μελοποιώντας ένα στίχο ή φτιάχνοντας μια μελωδία που αναζητά στίχους. Η έμπνευση της στιγμής παίζει σημαντικό ρόλο, μιας και νιώθω πολλές φορές ως αστείρευτη πηγή μελωδιών. Δεν θα κρύψω μάλιστα πως έχω γράψει τραγούδια, ξυπνώντας και μνημονεύοντας μία μελωδία που ψιθύριζα μέσα σε ένα όνειρο.

 

Συχνά ακούμε ότι οι δημιουργοί αδικούνται στις μέρες μας, με τα play list των ραδιοφώνων, καθώς και την ασυδοσία του ιντερνετ, τι απαντάτε σε αυτό; Και τι προτείνετε ως λύση;

Είναι αλήθεια αυτό. Σε πρώτη φάση τα ραδιόφωνα έχουν τη νοοτροπία να μεταδίδουν κυρίως παλιά και χιλιοπαιγμένα τραγούδια και καθόλου ή πολύ λίγο νέους δημιουργούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να εκπαιδεύουν το κοινό στα καινούργια ακούσματα που είναι αξιόλογα. Ο κόσμος εκπαιδεύεται και είναι η μόνη λύση, αλλιώς πυροβολούμε τα πόδια μας γιατί δεν εξελίσσεται το τραγούδι. Η ασυδοσία του ίντερνετ είναι υπαρκτό στοιχείο, αν και υπάρχουν κι εκεί θετικά, της μετάδοσης και διαφήμισης του υλικού μας σε ένα ευρύτερο κοινό.

 

Πείτε μας για τα επόμενα σχέδια σας

Τα επόμενα σχέδια μου, είναι πράγματι η έκδοση της δισκογραφίας μου σε τραγούδια μου με τον σπουδαίο ποιητή και συνεργάτη Δημήτρη Λέντζο και άλλους στιχουργούς, καθώς και μια πλειάδα σημαντικών ερμηνευτών.

 

 

Και κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε το στίχο που σας αρέσει πιο πολύ!!!

Με τι καρδιά, με τι πνοή, τι πόθους και τι πάθος, πήραμε τη ζωή μας λάθος κι αλλάξαμε ζωή! – Γιώργος Σεφέρης.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ | Roof Garden| KAKTOS

  ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ Roof Garden Ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ kaktos.gr   Μέσα από μικρές, καθημερινές ιστορίες (δοσμένες άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με σοβαρότερο