100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή
Ο Δήμος Αθηναίων και οι Εκδόσεις Ακρίτας ,
θυμούνται τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και συνδιοργανώνουν εκδήλωση-
αφιέρωμα στον Μικρασιάτη λογοτέχνη,
Φώτη Κόντογλου (1895-1965)
με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του,
Ευλογημένο Καταφύγιο
Σάββατο 9 Απριλίου, 12:00 μ.
Δημαρχιακό Μέγαρο, Αθηνάς 63, πλατεία Κοτζιά, Αθήνα.
Για τον λογοτέχνη, ζωγράφο και αγιογράφο θα μας μιλήσουν οι:
Ιωσήφ Βιβιλάκης, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών
Δημοσθένης Αβραμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
Φώτης Μαρτίνος, εγγονός του λογοτέχνη
To πάνελ θα συντονίσει η κα Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων για τον πολιτισμό.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής.
Μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο σε μη επισκέψιμες αίθουσες όπου βρίσκονται έργα του Φώτη Κόντογλου, από την Γεωργία Αντωνοπούλου, Ιστορικό της Τέχνης, Προϊσταμένη Τμ. Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δήμου Αθηναίων.
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Για κρατήσεις καλέστε στο 2130291224.
Το βιβλίο
Οι εκδόσεις Ακρίτας παρουσιάζουν την επανέκδοση του βιβλίου του Φώτη Κόντογλου, Ευλογημένο Καταφύγιο, μετά από απαίτηση πολλών αναγνωστών που αναζητούν τη δροσιά των λόγων αλλά και το βάθος της σοφίας του ξεχωριστού Μικρασιάτη ζωγράφου και λογοτέχνη.
Τα κείμενά του που μοσχοβολούν Ελληνισμό, διαποτίζονται από την χαρμολύπη της εγγύς Ανατολής, μαρτυρούν την αγωνία και την οδύνη του μεγάλου λογοτέχνη για έναν κόσμο που χάνεται, αλλά και την ελπίδα ότι η ομορφιά και η αλήθεια θα μας οδηγήσουν να αναγεννηθούμε.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, «Αγαπημένο καταφύγιο», ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει σε πράγματα απλά και καθημερινά, μυώντας μας παράλληλα σε κρυμμένες ομορφιές. Στο δεύτερο μέρος «Βλογημένη Ελλάδα», κυριαρχεί η οδύνη για την αλλοίωση της ελληνορθόδοξης παράδοσης, αλλά αχνοφέγγει και το φως της ελπίδας -αριστοτεχνικό δείγμα έκφρασης της πατερικής χαρμολύπης. Το τελευταίο μέρος του βιβλίου «Ανεξιχνίαστα μυστήρια» κυριαρχείται από τις μεταφυσικές αγωνίες του μεγάλου συγγραφέα.
Ο Φώτης Κόντογλου
Ο Φώτης Κόντογλου, γεννημένος στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1895 αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους και πνευματικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα. Νέος ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου γνώρισε και σπούδασε τη “δυτική” λεγόμενη ζωγραφική, αλλά τελικά αφιερώθηκε στη βυζαντινή τέχνη και ιδιαίτερα στην αγιογραφία, που γνώρισε σε βάθος όταν επισκέφθηκε το 1923 το Άγιον Όρος. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους λογοτεχνικούς κύκλους της πρωτεύουσας για τα πρωτότυπα κείμενά του. Φιλοτέχνησε πολλούς φορητούς πίνακες, εικονογράφησε εκκλησίες της Αθήνας, που σήμερα θεωρούνται μνημεία βυζαντινής αγιογράφησης, συντήρησε τις τοιχογραφίες του Μυστρά. Για το σύνολο της προσφοράς του βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Πέθανε το 1965 στην Αθήνα.
Από τις Εκδόσεις Ακρίτας κυκλοφορεί σύντομα το βιβλίο του «Το πάρσιμο της πόλης», ένα ιστορικό οδοιπορικό, λογοτεχνικά δοσμένο, για τις τελευταίες ημέρες της Βασιλεύουσας.