Ταραντέλλες Μουσική & Χοροί της Κάτω Ιταλίας

Ταραντέλλες

Μουσική & Χοροί της Κάτω Ιταλίας

Παρασκευή 8 Απριλίου

 

 

Ο Luca Rossi , Ναπολιτανός κρουστός και τραγουδοποιός, με την Αθηνά Κυρούση Salvucci, Ελληνοϊταλίδα χορογράφο και τραγουδίστρια, θα μας ταξιδέψουν στην παράδοση και την κουλτούρα της Κάτω Ιταλίας.

Στα πλαίσια μιας μουσικοχορευτικής performance / συναυλίας, οι καλλιτέχνες αυτοσχεδιάζουν εμπνεόμενοι από την παράδοση της ταραντέλλας.

Δίνουν μια δική τους χροιά μέσα από τη μουσική και χορευτική τους γλώσσα, αλλά πάντα με αναφορές στην παράδοση της χώρας τους.

 

 

Βιογραφικά Συντελεστών:

Ο Luca Rossi είναι Ιταλός κρουστός, συγγραφέας και ερμηνευτής για το λαϊκό θέατρο και τη λαϊκή μουσική της Νότιας Ιταλίας, ένας από τους πιο γνωστούς παίκτες ταμόρας και ταμπουρέλλου στην Ιταλία. Εξειδικεύεται στις τεχνικές και τα στυλ των καρέ ντραμς που ανήκουν στη Μεσόγειο.

Σπούδασε εθνομουσικολογία στο Τμήμα Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Μπολόνια.

Έχει εμφανιστεί στην ιταλική δημοφιλή μουσική σκηνή και τη διεθνή έθνικ μουσική.

Το 2006, ο Λούκα κέρδισε την πρώτη έκδοση του Εθνικού Φεστιβάλ ιταλικής έθνικ μουσικής «Terre in moto».

Εξέδωσε το βιβλίο The Raccontaio.

Το 2009 έλαβε το λογοτεχνικό βραβείο «Sergio Manetti» για την ποίηση στην παραστατική τέχνη στην Ακαδημία Τέχνης του Arezzo.

Διδάσκει σε διάφορες μουσικές ακαδημίες και πραγματοποιεί τακτικά εργαστήρια για καρέ ντραμς σε παγκόσμιες συναντήσεις όπως η Academy of art στο Arezzo και το Drumming Holiday στην Αυστρία.

Το 2011 δημοσίευσε το βιβλίο Tammorra – Italian frame drums που διανέμεται παγκοσμίως.

Ο Luca λαμβάνει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ έθνικ μουσικής τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο όπως Festival Decouvertèes Tunisie (Tunisia El Jem), Festival Internacional de Chiclana (Ισπανία), Festival of Patras (Ελλάδα), Festival of the Mediterranean (Ιταλία), More Dance Project (Λιθουανία), Συναυλία για την Ημέρα της Ευρώπης (Αρμενία), Φεστιβάλ ιταλικού πολιτισμού στη Σόφια (Βουλγαρία), στο Ιταλικό Φεστιβάλ Ταϊλάνδης (Μπανγκόκ), στο Drumming Holiday (Αυστρία) και σε πολλά διάσημα κλαμπ, θέατρα, αμφιθέατρα και ιταλική τηλεόραση.

Εκτός από την ερμηνεία, ο Λούκα συνθέτει και τραγούδια.

Είναι ένας από τους δημιουργούς του τραγουδιού Southern Sun που έγινε το soundtrack της ταινίας Il Volo σε σκηνοθεσία Wim Wenders.

Πρόσφατα συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του Αμερικανού σκηνοθέτη Jonathan Demme αφιερωμένο στην καριέρα του Enzo Avitabile, συνοδεύοντας με τα ντραμς του τους θρύλους της παγκόσμιας μουσικής.

 

H Αθηνά Κυρούση, ελληνοϊταλικής καταγωγής, είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας.

Από το 2016 αρχίζει να ερευνά την κουλτούρα και την μουσική της Κάτω Ιταλίας.

Η μεγάλη της αγάπη για αυτά τα ακούσματα και η παρατήρηση της θεραπευτικής διάστασής τους, την οδηγεί στην εισαγωγή στοιχείων των διάφορων χορών ταραντέλλας της Κάτω Ιταλίας στα μαθήματα του σύγχρονου χορού.

Το 2017 τραγουδά και χορογραφεί για το μουσικό σχήμα Tarantesys με σεμινάρια ταμπουρέλλου και χορών για τη διάδοση της παράδοσης της Κάτω Ιταλίας.

Έχει χορέψει και τραγουδήσει το ρεπερτόριο της κατωιταλιάνικης μουσικής σε Ελλάδα και Ιταλία, σε φεστιβάλ και θέατρα καθώς έχει προσφέρει και πολλά σεμινάρια ταραντέλλας.

Το 2019 παρουσιάζει το έργο της “Alma Mater ” με μεγάλη επιτυχία, με θέμα το ξέσπασμα του γυναικείου σώματος μέσα από ιστορίες της σύγχρονης εποχής και ιστορίες των γιαγιάδων μας. Οι χορεύτριες είναι και οι ίδιες οι μαθήτριες της.

Από το 2020 συνεργάζεται με τη βελγική ομάδα χορού Siamese Cie, κάνοντας περιοδεία σε όλη την Ευρώπη ( Festival D’ Avignon, Clermont Ferrand, Bezons, Mons, Ghent, Brugge, Strasbourg).

Από το 2013, χορεύει σταθερά σε όλες τις παραγωγές της ομάδας χορού Λάθος Κίνηση του Κωνσταντίνου Μίχου και από το 2014 είναι μέλος της ομάδας χορού της Αναστασίας Λύρα.

Έχει χορέψει σε διάφορα θέατρα και χώρους στην Αθήνα, όπως το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Μέγαρο Μουσικής, το θέατρο Εμπρός, το Κέντρο Μελέτης και Χορού Ισιδώρας Ντάνκαν, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Πειραιώς κ.α.

Έχει συνεργασθεί με τους μουσικούς και χορευτές Joe Tornabene, Emmanuel Cremer, Γιώργο Κοκκινάρη, Luca Rossi, Julyen Hamilton, Paolo Cingolani δημιουργώντας παραστάσεις αυτοσχεδιασμού με βάση την άμεση σύνθεση, με τον μουσικούς Αντώνη Σταυρινό και Γιάννη Δεσποτάκη για το μουσικοχορευτικό αυτοσχεδιαστικό σόλο ” Χωρίς Συντηρητικά ” στο 14ο Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, με τον μουσικό Μπάμπη Κανά για το έργο ” Blue Point ” και Γιώργο Παππουτσή με το έργο ” Spes Ultima Dea ” στο φεστιβάλ μουσικής και χορού Music in Motion 2016/2017 και ξανά με τον ίδιο χορογραφώντας το ”Οιδιπόδειο Σέλλας ” στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πνύκα.

Το 20017 συνεργάζεται με τον Romeo Castellucci για την καινούρια του παραγωγή ”Democracy in America ” στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ως χορογράφος έχει παρουσιάσει τα έργα της σε διάφορα φεστιβάλ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Ponderosa της Γερμανίας, στην Ιταλία.

Το 2015 συνιδρύει την ομάδα Allopix, μια ομάδα καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία παίρνοντας μέρος στην Biennale του Μιλάνο εκπροσωπώντας τους νέους καλλιτέχνες της Ελλάδος με το έργο ”Penduloop”.

Ως καθηγήτρια χορού, την ενδιαφέρει η χρήση και διερεύνηση διαφορετικών τεχνικών του χορού, όπως ο σύγχρονος χορός, η τεχνική Graham, το μπαλέτο και το contact improvisation. Έχει δώσει σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα και στην Ιταλία. Το 2018 γίνεται μέλος του διδακτικού προσωπικού της επαγγελματικής σχολής χορού ΑΚΤΙΝΑ διδάσκοντας την τεχνική Graham και το 2019 μέλος του διδακτικού προσωπικού της επαγγελματικής σχολής Μάρω Μαρμαρινού.

Από το 2011, ασχολείται εντατικά με την προετοιμασία των μαθητών για την εισαγωγή τους σε ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού στην σχολή Αλίκης Κόντζιου Γούσα και σεμιναριακά σε άλλες επαγγελματικές σχολές με μεγάλη επιτυχία.

Από το 2014 είναι μέλος του Συνεργατικού Στούντιο / Λάθος Κίνηση , μιας κοινοτικής απόπειρας έρευνας της σχέσης του χορού με την κοινωνία μέσα από μαθήματα σε μετανάστες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, διοργανώνοντας συναυλίες, ημέρες αυτοσχεδιασμού Contact Improvisation και παραστάσεις.

 

 

Παρασκευή 8 Απριλίου

 

Red Jasper Cabaret Theatre

 

Ώρα παράστασης: 21:00 μ.μ.

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος 10€

Προπώληση Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/music/tarantelles/mousikixoroikatoitalias/

 

 

Red Jasper Cabaret Theatre

Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη

Τηλ: 2108822551

Email: [email protected]

Red Jasper on Facebook

Red Jasper on Instagram

 

Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε αμαξίδια.

Μέτρα Προστασίας:

Το Red Jasper Cabaret Theatre έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και λειτουργεί με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα.

Στον χώρο λειτουργεί σύστημα εξαερισμού με 100% νωπό φιλτραρισμένο αέρα.

Το Red Jasper Cabaret Theatre λειτουργεί ως χώρος αμιγώς εμβολιασμένων.

Κατά την είσοδο είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα γίνεται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, διπλώματος οδήγησης ή διαβατηρίου.

Για την αποφυγή συνωστισμού οι πόρτες του θεάτρου ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα από κάθε παράσταση.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα