Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη- ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

 

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ, 4 ΙΟΥΛΙΟΥ

21:00

 

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Μαρία Φαραντούρη-Τάσης Χριστογιαννόπουλος-Μίλτος Λογιάδης

 

Με μια συναρπαστική αφήγηση από την αξέχαστη δεκαετία του ’70 υποδέχτηκε κοινό και δημοσιογράφους το μεσημέρι της Πέμπτης, 23 Ιουνίου, η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, προσκεκλημένη της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνας Ευαγγελάτου, για μια συζήτηση εν όψει του μεγάλου αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου στο Ηρώδειο.

Στο αγαπημένο ρωμαϊκό ωδείο, η «ιέρεια» του Θεοδωράκη θα συμπράξει με τον εξαίρετο βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, υπό την μπαγκέτα του σπουδαίου διευθυντή ορχήστρας Μίλτου Λογιάδη. Έχοντας ερμηνεύσει τα σημαντικότερα έργα του Θεοδωράκη, σε κάθε γωνιά του κόσμου, η Φαραντούρη έχει συνδέσει άρρηκτα μαζί του την καλλιτεχνική πορεία της, γνωρίζοντας στο διεθνές κοινό τα μελοποιημένα από τον ίδιο ποιητικά έργα των σημαντικότερων Νεοελλήνων λογοτεχνών (Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Καμπανέλλη κ.ά.).

 

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας – φόρου τιμής στον εθνικό μας μουσικοσυνθέτη θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το εμβληματικό Canto General, σε ποίηση του Πάμπλο Νερούδα που, στα χείλη της Φαραντούρη και του Πέτρου Πανδή, των πρώτων ερμηνευτών του, αγαπήθηκε από το διεθνές κοινό στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Το κοινό του Ηρωδείου θα το ανακαλύψει εκ νέου στην αυθεντική ενορχήστρωσή του για 15μελές μουσικό σύνολο και δύο χορωδίες (Χορωδία της ΕΡΤ και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων), ενώ στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, πάντα υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και σε ενορχήστρωση του πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ, θα ερμηνεύσουν αγαπημένα τραγούδια που μαζί τους ερωτευτήκαμε, ονειρευτήκαμε, παλέψαμε για έναν καλύτερο κόσμο και σημάδεψαν ανεξίτηλα πάνω από μισό αιώνα ελληνικής ιστορίας.

 

Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό Canto General:

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η κα Φαραντούρη γύρισε τον χρόνο πίσω, όταν «στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο άρτι εκλεχθείς, πρώτος μαρξιστής πρόεδρος της Χιλής», Σαλβαδόρ Αλιέντε, προσκάλεσε τον εξόριστο ακόμα τότε στο Παρίσι, Μίκη Θεοδωράκη στη Χιλή, μια επίσκεψη που «καταγοήτευσε τον Έλληνα συνθέτη, τον συνεπήρε κυριολεκτικά», ώστε επιστρέφοντας στο Παρίσι καταπιάστηκε ευθύς αμέσως με το έργο του βραβευμένου Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα.

 

Θεοδωράκης και Νερούδα, πρέσβης της Χιλής στη γαλλική πρωτεύουσα εκείνη την εποχή ο δεύτερος, συνεργάστηκαν στην επιλογή των προς μελοποίηση τραγουδιών του τεράστιου Canto General –της βίβλου των λαών της Λατινικής Αμερικής, όπως θεωρείται από πολλούς– καταλήγοντας σε δώδεκα ποιήματα-τραγούδια. «Ο Νερούδα ερχόταν στις πρόβες μας στο Παρίσι», θυμήθηκε η Μαρία Φαραντούρη. «Του Θεοδωράκη του άρεσε η μουσικότητα των ισπανικών και γι’ αυτό διατηρήσαμε τη γλώσσα. Ο Νερούδα ερχόταν και μας διόρθωνε την προφορά. Η ιδέα ήταν να πάμε, ένα χρόνο μετά, το 1973 και να δώσουμε μια μεγάλη συναυλία στη Χιλή. Μας πρόλαβαν όμως τα γεγονότα: η δικτατορία Πινοσέτ, η δολοφονία Αλιέντε και, συμπτωματικά την ίδια εποχή περίπου, ο θάνατος, από αδιευκρίνιστα αίτια, του Νερούδα. Η συναυλία τελικά πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1974, μετά την πτώση της Χούντας, στην Ελλάδα, στο κατάμεστο γήπεδο Καραϊσκάκη, και αφιερώθηκε στη σκλαβωμένη Χιλή. Τι ειρωνεία! Η ιδέα όταν είχαμε ξεκινήσει τις πρόβες ήταν να κάνουμε τη συναυλία στην ελεύθερη Χιλή και να την αφιερώσουμε στην Ελλάδα».

 

Δώδεκα συν ένα τραγούδια συνιστούν το μελοποιημένο Canto General, το τελευταίο –ονόματι Ρέκβιεμ– γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη αμέσως μετά τον θάνατο του Νερούδα, εξήγησε η Μαρία Φαραντούρη, για να μας πει στη συνέχεια ότι στην πολυαναμενόμενη συναυλία της 4ης Ιουλίου θα παρουσιαστούν τα έξι κυριότερα τραγούδια του σπουδαίου έργου. «Πάντα συγκινούμαι όταν το τραγουδάω», είπε η ίδια, επισημαίνοντας ότι αισθάνεται μεγάλη χαρά για τη σύμπραξή της στο «δύσκολο», όσο γνώριμο κι αν της είναι, αυτό έργο, με τον διεθνώς καταξιωμένο βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο όσο και για τον Μίλτο Λογιάδη, «τον οποίο, αν και είναι νεότερος, τον θεωρώ συνοδοιπόρο», είπε χαρακτηριστικά. Έκλεισε δε τη σημερινή της ομιλία με μια ευχή για την επερχόμενη συναυλία: «να συγκινηθούν οι παλαιότεροι και να ανακαλύψουν έναν νέο Μίκη οι νεότεροι».

 

Στη σπουδαιότητα της πολυαναμενόμενης αυτής συναυλίας, αναφέρθηκε, με τη σειρά της, και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία τόνισε σε συνέχεια της τελευταίας πρότασης της κας Φαραντούρη ότι «το Φεστιβάλ οφείλει να κάνει τέτοιες χειρονομίες και να συνδράμει στην καλλιέργεια της πολιτισμικής συνείδησης του ελληνικού κοινού».

 

*

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διεύθυνση ορχήστρας Μίλτος Λογιάδης

 

Τραγουδούν Μαρία Φαραντούρη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος

 

Μουσικοί Αχιλλέας Γουάστωρ πιάνο, ενορχηστρώσεις, Ηρακλής Ζάκκας μπουζούκι, Γιώργος Παπαδόπουλος κιθάρα, Δημήτρης Κουφογιώργος κιθάρα, Τεό Λαζάρου ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο, David Lynch σαξόφωνο, Δημήτρης Παπαγγελίδης κιθάρα, Μιχάλης Πορφύρης βιολοντσέλο

Με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ (Μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Κτιστάκης) και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων (Μουσική διδασκαλία: Σταύρος Μπερής)

Εκτέλεση παραγωγής Cantabile Events / Μαρία Μπουρδάρα

Με την υποστήριξη της ΕΡΤ και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

*

 

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα

“Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα Σάββατο 6 Απριλίου 2024 Ωδείο Αθηνών – Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος ~ Κύκλος «Συμφωνικές

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ – Περιοδεία

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ Ίνγκµαρ Μπέργκµαν Νίκος Ψαρράς – Μαρίνα Ασλάνογλου Σκηνοθεσία Έλενα Καρακούλη   Περιοδεία τον Απρίλιο 2024 σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας Από

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ»

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ» ΝΕΑ – ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 20-21/4 & 27-28/4 Η νέα παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά στο