«Βυζαντινές Παναγίες» από την Ιταλία στην Ελλάδα στη Κύθνο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΤΑΛΙΑΣ

«Βυζαντινές Παναγίες»
από την Ιταλία στην Ελλάδα
ένα ταξίδι μεταξύ πνευματικότητας και παράδοσης
στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας kythniale.

Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Διήμερο εκδηλώσεων στη Κύθνο

Μια δυνατή ρίζα ενώνει την ιδιαίτερη ιερή εικονογραφία και τις διαδρομές της πίστης μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η εξαιρετική ομοιότητα της βυζαντινής εικόνας της MadonnadiRipalta (που είναι πολιούχος της πόλης της Cerignola της Απουλίας και λατρεύεται και στο Τορίνο) με αυτήν της Παναγίας Κανάλας στην Κύθνο, υπήρξε η αφορμή να ξεκινήσουμε έναν πρώτο και αποφασιστικό διάλογο όσον αφορά τη θρησκευτική, ιστορική και πολιτιστική συνάντηση μεταξύ των χωρών μας, των πολιτών και πιστών μας.

Μερική απεικόνιση της Παναγίας της Κανάλας (αριστερά) και της Madonna di Ripalta (δεξιά)

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση και την προώθηση των δεσμών που ενώνουν τις δύο χώρες και τις κοινές μας μεσογειακές ρίζες, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ιερή εικονογραφία και στις διαδρομές της πίστης μεταξύ του Τορίνο, της Cerignola και της Κύθνου.

 

Μια αντιπροσωπεία από την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων κληρικών και πολιτών, θα φτάσει στην Κύθνο στις 18 Ιουνίου 2022, συνοδεύοντας την εικόνα της MadonnadiRipalta.

Φωτογραφία από την τελετή στην εκκλησία της MadonnadellaPace στο Τορίνο

Η συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να ενδυναμώσουμε τις ιστορικά υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, αλλά με μια πρωτότυπη παραδοσιακή ιδιαιτερότητα, που είναι ικανή να αποκαλύψει τους αρχαίους υλικούς και πνευματικούς μας δεσμούς.

Θα είναι επίσης μια ευκαιρία να γιορτάσουμε με ελληνικές και ιταλικές μελωδίες και χορούς από την κοινή μεγογειακή μας παράδοση.

Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν από μουσικoχορευτική βραδυά με τη συμμετοχή τριών εξεχόντων Ιταλών καλλιτεχνών, των μουσικών Simone Campa και DomenicoCeliberti, της χορεύτριας Maristella Martella καθώς και ντόπιων μουσικών και χορευτών σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Δρυοπίδας και Χώρας Κύθνου.

Aκολουθεί ο σύνδεσμος για ένα υπέροχο video με εικόνες εποχής από τη λατρεία της Madonna di Ripalta, που θυμίζει αντίστοιχες θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Απολαύστε το, καθώς και τη συγκινητική ομοιότητα με την εικόνα της Παναγίας της Κανάλας!
https://www.facebook.com/1479847893/posts/pfbid02LMkLvhH6Ly9xMMmNyNRQnbk3exQ8A56ebndCHUj295YMPsmzwuw8c7D6hzCG3BHQl/?sfnsn=scwspwa

Πληροφορίες για τη Madonna di Ripalta
Είναι η Πολιούχος της πόλης Cerignola στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας

Η εικόνα απεικονίζει Θεοτόκος βρεφοκρατούσα ένθρονη και χρονολογείται τον 13ο αιώνα. Αγνώστου Αγιογράφου, εργαστήριο εξ Ανατολής, με Κυπριακές επιρροές.Τέμπερα σε ξύλο, 173×80 εκ.
Σύμφωνα με την παράδοση, την εικόνα την έφεραν μαζί τους Βασιλιανοί Μοναχοί προερχόμενοι από το Βυζάντιο. Όταν κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας το μοναστήρι τους καταστράφηκε, για να σώσουν την πολύτιμη εικόνα από την εικονοκλαστική μανία, την έκρυψαν σε μια σπηλιά κοντά στις όχθες του ποταμού Ofanto. Η ιερή εικόνα, η οποία θεωρούνταν χαμένη, βρέθηκε τυχαία το 1172 από μια ομάδα ληστών οι οποίοι χρησιμοποίησαν την ξύλινη επιφάνεια για να κόψουν το λαρδί για το γεύμα τους. Τότε το ξύλο άρχισε να ματώνει και οι ληστές αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για ιερή εικόνα και την παρέδωσαν στον Επίσκοπο. Το 1859 ο Πάπας Πίος 9ος την ανακήρυξε Πολιούχο της Cerignola.
Είναι μια από τις ελάχιστες σωζόμενες βυζαντινές εικόνες στην Απουλία που αναπαριστούν την Παναγία ένθρονη. Η Θεοτόκος, καθισμένη σε πλούσια διακοσμημένο θρόνο, φοράει μπλε χιτώνα και σκούρο κόκκινο μαφώριο ενώ κρατάει τον μικρό Ιησού εκ δεξιών. Το Θείο Βρέφος φοράει κοντό χιτώνα στο χρώμα της σκουριάς με λεπτές χρυσές διακοσμήσεις και ευλογεί με το δεξί του χέρι ενώ στο αριστερό κρατάει περγαμηνή. Στις δύο επάνω γωνίες απεικονίζονται οι φιγούρες δύο αγγέλων πάνω σε σύννεφα και υπάρχει η επιγραφή ΜΗΡ ΘΟΥ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Παναγία Κανάλα, ώρα 18.00 μμ.

Προσκύνημα της Ιταλικής αντιπροσωπείας που θα συνοδεύεται από τον Ιερέα DonLuca στην Παναγία Κανάλα, προσευχή, συνάντηση των δύο εικόνων και των πιστών.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Πλατεία Δημαρχείου, Χώρα, ώρα 11.00 πμ.

Τελετή δωρεάς στην Κύθνο της εικόνας της MadonnadiRipalta που είναι πολιούχος της Cerignola στην Νότια Ιταλία και λατρεύεται και στην πόλη του Τορίνο.Συνάντηση των Δημοτών της Κύθνου με την Ιταλική αντιπροσωπεία.

Θεατράκι Δρυοπίδας ώρα 21.00 μμ.

Ελληνο-Ιταλική γιορτή
Παραδοσιακές μουσικές και χοροί από Ελλάδα και την Ιταλία.Προσκεκλημένοι από την Ιταλία οι μουσικοί SimoneCampa και DomenicoCeliberti και η χορεύτρια MaristellaMartella, με τη συμμετοχή ντόπιων μουσικών και χορευτών.

 

Μια συνεργασία του Δήμου Κύθνου με την Περιφέρεια Απουλίας, τον Σύλλογο LaCicogna, και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Δρυοπίδας και Χώρας Κύθνου, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας kythniale.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα